Havermout appel crumble met kokos slagroom

Havermout appel crumble met kokos slagroom

Deze  havermout appel crumble is heerlijk knapperig aan de bovenkant met daaronder lekkere zachte, frisse appel.

En je kunt ze makkelijk wecken waardoor je altijd wat lekkers in de kast hebt voor onverwacht lekkere trek (of bezoek).

Dit gerecht is ook ideaal om oude appels op te maken!

Met een paar extra ingrediënten tover je je apppels  in no time om tot een heerlijk nagerecht (of als gebakje bij de koffie of thee).

Door de havervlokken in het kruimeldeeg  krijgt je topping bovendien een lekkere crunch.

En doordat je de appel crumble maakt in kleine (160 ml.) weckpotjes heb je precies een lekker hapje voor tussendoor en heeft ieder zijn eigen potje.

havermout appel crumble

Wat heb je nodig voor je havermout appel crumble

Dit is voldoende voor 6 weckpotjes van 160 ml.

Voor de vulling:

  • 4 appels, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 25 gram oerzoet en 25 gram xylitol
    (je kunt ook 50 gram oerzoet nemen of 50 gram kokosbloesemsuiker)
  • 1 theelepel  kaneel
  • een paar druppels citroensap
  • een handje rozijnen

Voor het crumble deeg:

  • 150 gram speltbloem
  • 150 gram havervlokken
  • 100 gram xylitol en 100 gram oerzoet
    (je kunt ook 200 gram oerzoet of kokosbloesem suiker nemen)
  • 200 gram plantaardige boter
  • 1 theelepel kaneel

Gebruiksaanwijzing

Verwarm de over voor op 175 graden.

Snijd de appel in kleine blokjes en besprenkel ze met het citroensap. Meng de suiker samen met de kaneel en voeg dit met rozijnen bij de appels.  Zet even apart.

Maak nu de crumble door een kruimelig deeg te kneden van de meel, havervlokken, suiker, kaneel en boter.

Vet de weckpotjes in met een beetje boter en doe dan de appelvulling onderin. Je weckpotjes mogen tot niet meer dan de helft gevuld zijn  met appelvulling.

Verdeel nu het crumble deeg over de appelvulling, zorg ervoor dat het deeg niet boven de weckpotjes uitkomt anders kan je ze straks niet meer wecken. (als je ze niet wilt wecken maakt het natuurlijk niet uit).

Zet de weckpotjes (zonder deksel) nu voor 35-40 minuten in de oven en totdat de bovenkant van je havermout appel crumble mooi bruin is.

Haal ze uit de oven en laat ze iets afkoelen. Nu kan je ze meteen eten (lekker met een kop thee en kokos slagroom erop).  Je eet de appel crumble direkt uit het weckpotje.

Kokosslagroom maken:

Neem een blikje kokosmelk en leg deze een paar uur, het liefst een nacht, in de koelkast. Schep vervolgens de dikke kokosroom uit het blik, maar laat het kokoswater onderin zitten. Als je de slagroom wat zoeter wilt kan je nog wat honing, ahornsiroop of kokosbloesemsuiker toevoegen. En eventueel nog een snufje kaneel en vanille, klop luchtig met een mixer. Genieten maar!

appel-crumble-thee

Wecken

Als je de havermout appel crumble wilt bewaren dan kan je ze makkelijk wecken, geweckt blijven ze minimaal 3 maanden goed buiten de koelkast en heb je altijd wat lekkers bij de hand als er eens onverwacht gasten komen, of als je zelf lekkere trek hebt.

Maak de randjes van de weckpotjes goed schoon en leg er dan de schone, gesteriliseerde dekseltjes en weckringen op. Afsluiten met de klemmetjes en dan 30 minuten wecken op 90 graden.

Als je nog nooit hebt geweckt dan kan je op deze site heel veel nuttige informatie vinden.

Eet smakelijk!

Door

Nathalie

op 17 February 2016

Wat een leuk recept! Ga ik zeker uitproberen als wij een weckketel hebben over een jaartje ongeveer (hebben straks een moestuin, dus een weckketel is dan wel handig!).

Door

Monica-Can

op 18 February 2016

Leuk, als je een moestuin hebt is een weckketel heel handig :-). Er komen komende tijd nog veel meer weckrecepten online dus hou de blog in de gaten. Groetjes, Monica

Door

Ineke

op 28 October 2016

Wecken in de stoomoven kan ook!

Reactie plaatsen