cacao mix in glas
Kruidenmixen-tincturen
Monica Can
Kruidenmixen-tincturen
3 min
1

Cacao mix in glas, voor een snelle gezonde warme chocolademelk

3 min
1

Deze cacao mix is glas in niet alleen super lekker maar ook nog eens goed voor je gezondheid. En ook heel leuk om als cadeau weg te geven.
De voordelen van cacao

Cacao kan je gezondheid op verschillende manieren verbeteren. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel, bloedsuikerspiegel en nachtrust, en kan zelfs helpen bij het afvallen!

1. Cacao is rijk aan antioxidanten

Cacao bevat zeer veel flavonoïden; een sterke soort antioxidant.

Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen. Als vrije radicalen niet geremd worden door antioxidanten, loop je het risico om vaker ziek te worden, snel te verouderen en een breed scala aan andere klachten op te lopen.

2. Cacao bevat essentiële mineralen

Cacao is de allerbeste bron van magnesium die er bestaat: één eetlepel cacao van 10 gram bevat wel 53 mg magnesium. Magnesium is belangrijk voor je hersenen, je stofwisseling en je immuunsysteem. Daarnaast helpt magnesium om je spieren, botten en tanden sterk en gezond te houden.

Koper helpt bij de zuurstoftoevoer naar rode bloedcellen, maar ook bij de regulatie van je stofwisseling. Cacao bevat 0,8 milligram koper per 100 gram en is daarmee een goede bron van dit mineraal.

Cacao bevat ook veel ijzer. Net als koper zorgt ijzer voor een gezond zuurstofgehalte in je bloed. Hierdoor krijg je meer energie. Het is dan ook geen wonder dat mensen met bloedarmoede vaak ijzersupplementen voorgeschreven krijgen. En doordat de ijzer in combinatie met koper komt wordt het ook goed in je bloed opgenomen.

Ten slotte helpt ijzer andere mineralen, zoals kalium, zink, mangaan en seleen, door je lichaam te transporteren.

3. Cacao vermindert stress

Ik denk dat we het hier allemaal wel mee eens zijn.De geur en smaak van cacao werkt ontspannend. Het verlaagt je stressgevoel, En daarnaast zorgt de magnesium in de cacao ook nog eens voor een betere nachtrust.

Tijd om aan de slag te gaan mijn deze lekkere cacao mix.

De overige ingrediënten

  • Kaneel heeft een regulerend effect op de bloedsuikerspiegel en zit ook vol met antioxidanten, met name polyfenolen. En kaneel heeft ook nog een ontstekingsremmende werking.
  • Zout zit vol met belangrijke mineralen die je lichaam hard nog heeft. Gebruik voor deze mix geen standaard tafelzout maar een goede kwaliteit zeezout of steenzout zonder extra toevoegingen.
  • Kokosbloesemsuiker zit ook vol met goede voedingsstoffen. EnNaast de mineralen en vitamines heeft kokosbloesemsuiker een lage GI (glycemische index) waardoor het minder invloed heeft op bloedsuikerspiegel schommelingen. Het is de gezondste suikervariant die je kunt kiezen,Cacao mix in glas

Afgelopen week heb ik deze cacao mix gemaakt en die is niet alleen gezond maar ook zo ontzettend lekker dat ik deze wel met je moet delen!

Het beste van deze zelfgemaakte cacaomix is dat je de ingrediënten kunt aanpassen aan jouw smaak.  Alles is mogelijk! Je kunt bijvoorbeeld nog extra wat gemalen anijs toevoegen, of kardemom of nootmuskaat. Maar net wat jij lekker vindt.

Als je de cacaomix in een mooie glazen pot doet kan je deze ook prima als geschenk weggeven.

Let op: om van alle gezondheidsvoordelen van de cacao te genieten neem je een goede kwaliteit, biologische cacao zonder toevoegingen. Of een rauwe cacaopoeder. Let er wel op dat het een pure cacao is zonder stabilisatoren, conserveringsmiddelen etc.

Benodigdheden

 voor 2 glazen van 250 ml. of 1 glas van 500 ml. 

  • 100 gram cacaopoeder
  • 50 gram maiszetmeel
  • 100 gram kokosbloesemsuiker (of nog beter kokosbloesemsuiker met vanille)
  • een snufje zout
  • 1 tl kaneel
  • 50 gram chocoladeschilfers of drops

Meng alle ingrediënten door elkaar in een grote kom en vul dan de potten met de cacaomix.

 Om het cacaomengsel cadeau te doen, schrijf je het recept of de instructies voor het bereiden van de cacao op een kaartje en knoop je dit met een mooi lintje om je glas.

Of je doet het glas in een mooi zakje met een lepeltje erbij en hangt daar het kaartje aan.

Bereidingswijze cacao/warme chocolademelk

Als je zin hebt in warme chocolademelk, hoef je alleen maar een ruime eetlepel van de zelfgemaakte mix aan 250 ml. melk toe te voegen en dan onder voortdurend roeren net aan de kook te brengen. In een mooie beker schenken en je warme, romige chocolademelk is klaar om te genieten. Je kunt je chocolademelk nog lekkerder maken met een scheutje ahorn siroop extract.
Reacties
Categorieën