Sweet Tennessee barbecue saus, past bij alle gerechten.

Sweet Tennessee barbecue saus, past bij alle gerechten.

Bij de zomer hoort barbecue en een een lekkere barbecue saus. En deze Sweet Tennessee barbecue saus is de perfecte saus, of je nu vegan, vegetarisch of met vlees grilt, deze saus past overal bij.

De saus is simpel te maken op basis van (zelfgemaakte) tomatenketchup en binnen 15 minuten klaar.

Je kunt de saus serveren bij de barbecue of gebruiken als marinade voor vlees of vleesvervangers.

En deze Sweet Tennessee barbecue saus is ook heerlijk bij frietjes of gebakken (zoete) aardappels.

sweet tennessee barbecue saus

Wat heb je nodig voor je Sweet Tennessee barbecue saus

  • 500 ml. tomatenketchup
  • 80 gram ruwe rietsuiker of kokosbloesemsuiker (ik gebruik zelf 40 gram kokosbloesemsuiker en 40 gram xylitol)
  • 6 eetlepels (90 ml.) citroensap
  • 1 theelepel appelazijn
  • 3 eetlepels (45 ml. ) druivenstroop (Turkse winkel) of ahornsiroop
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel Worcestershire saus
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1/2 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1/2 theelepel gemalen zwarte peper

 

Werkwijze

Deze hoeveelheid is voldoende voor ongeveer 750 ml. saus.

Zet eerst een aantal schone glazen potjes (bijv. 4 postjes van 200 ml.)in de oven  en zet deze op 120 graden, de deksels doe je in een pannetje met water en een scheutje azijn en breng je aan de kook. Als het water kookt, vuur uit en de deksels in het water laten liggen tot gebruik.

Doe alles ingrediënten voor de saus in een pannetje en breng dit onder constant roeren aan de kook. Zet nu het vuur laag en laat de saus 10 minuten sudderen, regelmatig even roeren.

Haal de glazen potten uit de oven en vul deze met de sweet tennessee barbecue saus. Zorg dat de randen goed schoon zijn en haal de deksels uit het water, schud ze even af en draai ze op de nog hete potten met saus. Nu goed af laten koelen en in de koelkast bewaren. De ongeopende potten zijn in de koelkast zeker 2 maanden houdbaar, een geopende pot kan je het beste binnen 2 weken opmaken.

Wil je de saus langer houdbaar maken dan kan je de saus ook afvullen in gesteriliseerde weckpotjes en het geheel nog 30 minuten op 90 graden wecken.  Heel handig om het hele jaar deze lekkere saus op voorraad te hebben.

 

 

Door

rachel

op 16 July 2016

Leuk recept! Ook leuk om te geven aan een barbecuefan :). Ik ga dit zeker proberen.

Door

Monica-Can

op 29 July 2016

Leuk, laat je ons weten hoe het bevalt?

Door

B

op 21 November 2017

Door de worcestishire saus is t alleen niet vegetarisch/ veganistisch meer. Zit normaal ansjovis in namelijk.

Door

Betty

op 11 July 2018

Lekker! Kun je deze saus ook invriezen?

Door

Monica-Can

op 11 July 2018

Dat zou ik eerlijk gezegd niet weten. Ik heb het nog nooit geprobeerd omdat het meestal al snel op is.

Door

Betty

op 16 July 2018

Ja, daar zit wat in, haha. Anders ga ik wel een keer extra barbecueën. Bedankt voor je reactie!

Door

Monica-Can

op 16 July 2018

Hihi, ja dat is ook een goede oplossing. Graag gedaan.

Reactie plaatsen