Wat is een homestead?

Als je net zoals ik regelmatig op Pinterest en Engelstalige blogs aan het rondsnuffelen bent dan kom je al snel blogs met het woord homestead tegen.

Deze blogs gaan meestal over zelf producten maken, dieren houden, tuinieren, koken en wecken/inmaken. Maar wat is nou precies een homestead?

Als je het woord homestead via het internet vertaalt naar het Nederlands krijg je de woorden: boerderij, hoeve, boerenhoeve, hofstede en boerenhofstede. Maar dat is geen juiste vertaling. Een homesteader (dat is dus iemand die op een homestead woont) is meestal geen boer of boerin.

Het grootste verschil is dat een boer of boerin met het werk dat ze op de boerderij doen geld verdienen om in hun levensonderhoud te voorzien. Ze werken in de landbouw of veehouderij. En concentreren zich bijvoorbeeld op de teelt van aardappels, de melkveehouderij of  verbouwen tarwe.

De meeste homesteaders verbouwen echter alleen verschillende soorten groenten en fruit voor eigen gebruik. Ze houden dieren om zelfvoorzienend, regionaal en milieubewust te kunnen leven. Bijvoorbeeld kippen voor eigen eieren. Een enkele homesteader verkoopt wellicht ook wat producten maar vaak hebben ze er ook nog een baan naast.

 

homestead

Is er dan geen Nederlandse vertaling voor het woord homestead?

Nee, die is er niet. Maar eigenlijk is het woord homestead een prima woord. Waarom zouden we het in Nederland ook niet gebruiken? We hebben al zoveel Engelse woorden in onze taal dat het woord homestead er ook nog bij  past.

Dus als je bezig bent met zelfvoorzienend en groen leven door bijv. je eigen brood te bakken, groente en fruit in te maken, kippen te houden, minder afval te produceren dan ben je eigenlijk een homesteader en woon je op een homestead.
En je doet aan homesteading 😉 .

Heb je voor een homestead dan altijd een huis met een stuk grond nodig?

Hier kan ik ook nee antwoorden. Je kunt ook prima homesteaden op een flat met een balkon. Natuurlijk is het leuk als je een huis met een stukje grond hebt waar je een moestuin kunt maken en eventueel een paar kippen kunt houden.

Maar ook op een balkon en zelfs in de vensterbank kan je groente kweken. Zelf yoghurt maken en je eigen brood bakken en minder afval produceren door bijvoorbeeld minder of geen verpakte producten meer te kopen. Je kunt je groente ook lokaal bij een boer of van de markt halen.

Kortom iedereen kan homesteaden, onafhankelijk van waar je woont. En iedereen doet dit op zijn of haar eigen niveau. Komende tijd zal ik nog wat meer blogs schrijven over homesteaden want Aromalifestyle is ook een homestead blog en het is leuk om hier in Nederland meer bekendheid aan te geven.

Doe jij al aan homesteading?

Rita
Door

Rita

op 26 February 2017

Eigenlijk doe ik al heel mijn leven aan homesteading;moestuin,kippen,compost,recyclage,broodbakken,confituur maken,groenten en fruit uit de tuin invriezen.Zelf bloemstukken maken uit de tuin,papierscheppen met planten uit de tuin,wolspinnen(gekregen vacht),plantaardig verven kaarsen maken enz.Vroeger hebben we ook nog wijn gemaakt.Ook stoffen verwerken in patchwork ,dekens,kussens.Nu ben ik kussens van oude jeans aan het maken.Het is altijd onze visie geweest om niets te verspillen en zelfredzaam te zijn,wat heel veel voldoening geeft.Sinds kort maak ik nu ook zeepjes enz;,dankzij aromalifestyle!Bedankt Rita

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 27 February 2017

Leuk Rita, jij bent inderdaad een echte homesteader. Wol spinnen en wijn maken staat ook nog op mijn verlanglijstje maar daar heb ik momenteel nog geen tijd voor. Als je eenmaal bezig gaat met natuurlijk leven dan komen er steeds meer leuke dingen op je pad. Veel succes met de zeepjes en huidverzorgingsproducten maken. Groetjes, Monica

smets Johan
Door

smets Johan

op 20 September 2019

Ik woon op appartement ,brouw bier mijn eigen wijn ,heb druivelaars kers appelboom maak mijn eigen kaas .kweken van advocado en mango maak van granen na het bier brouwen bostelbrood

Eigen Moestuin
Door

Eigen Moestuin

op 15 October 2019

Wij doen al enkele jaren aan homesteading. Naast brood bakken, brouwen, een moestuin, ... ook herstellen en zelf maken, want ook dat is een groot onderdeel van Homesteading. Het lukt, maar is niet altijd evident.

Diederik
Door

Diederik

op 5 December 2019

Een homestead is historisch gezien een kolonistenhoeve. Men mocht een stuk grond in bezit nemen in gebied dat de VS gekoloniseerd wilde hebben. Die mensen moesten vaak in hoge mate zelfvoorzienend zijn. Vandaar die link met het 'cultfenomeen' in wording 'homesteading'.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down