Wat is een homestead?

Als je net zoals ik regelmatig op Instagram, Pinterest en Engelstalige blogs aan het rondsnuffelen bent dan kom je al snel blogs met het woord homestead tegen. Ook YouTube staat er vol mee 😁.

Deze blogs gaan meestal over zelf producten maken, dieren houden, tuinieren, koken en wecken/inmaken. Maar wat is nou precies een homestead?

Vertaling van het woord homestead

Als je het woord homestead via het internet vertaalt naar het Nederlands krijg je de woorden: boerderij, hoeve, boerenhoeve, hofstede en boerenhofstede. Maar dat is eigenlijk geen juiste vertaling. Een homesteader (dat is dus iemand die op een homestead woont) is meestal geen boer of boerin.

Het grootste verschil is dat een boer of boerin met het werk dat ze op de boerderij doen geld verdienen om in hun levensonderhoud te voorzien. Ze werken in de landbouw of veehouderij. En concentreren zich bijvoorbeeld op de teelt van aardappels, de melkveehouderij of  verbouwen tarwe.

De meeste homesteaders verbouwen echter alleen verschillende soorten groenten en fruit voor eigen gebruik. Ze houden dieren om zelfvoorzienend, regionaal en milieubewust te kunnen leven. Bijvoorbeeld kippen voor eigen eieren. Er zijn ook homesteaders die producten verkopen en hiervan kunnen leven. Maar vaak hebben ze er ook nog een baan naast. En in Amerika zie je veel homesteaders met een eigen blog en/of instagram account waarmee ze wat geld verdienen.

homestead


Is er dan geen Nederlandse vertaling voor het woord homestead?

Nee, die is er niet. Maar eigenlijk is het woord homestead een prima woord. Waarom zouden we het in Nederland ook niet gebruiken? We hebben al zoveel Engelse woorden in onze taal dat het woord homestead er ook nog wel bij  past.

Dus als je bezig bent met zelfvoorzienend en groen leven door bijv. je eigen brood te bakken, schoon te maken met natuurlijke (eigen gemaakte) schoonmaak middelen, groente en fruit in te maken, kippen te houden, minder afval te produceren dan ben je eigenlijk een homesteader en woon je op een homestead.
En je doet aan homesteading 😉 .

Heb je voor een homestead dan altijd een huis met een stuk grond nodig?

Natuurlijk is het leuk als je een huis met een stuk(je) grond hebt waar je een moestuin kunt maken en eventueel een paar kippen en eventueel geiten kunt houden. Of zelfs een melkkoe (alhoewel ik in Nederland niemand ken die een melkkoe heeft voor eigen gebruik, ken jij die wel of heb je misschien zelf een melkkoe voor eigen gebruik laat het me dan hieronder zeker weten) maar het is zeker niet noodzakelijk.

Je kunt echter ook prima homesteaden op een flat met een balkon. Dat doe ik zelf momenteel ook. Ik heb (nog) geen huis met een stuk grond maar ik heb wel heel veel kruiden op mijn balkon en een paar tomatenplanten staan er ook in de zomer. En ik heb zelfs aardbeienplanten in de vensterbank van het slaapkamerraam.

Zelf yoghurt maken, en je eigen brood bakken en minder afval produceren door bijvoorbeeld minder of geen verpakte producten meer te kopen zijn ook allemaal homestead activiteiten die je overal kunt doen en die zijn onafhankelijk van de grootte van je woning.

En wat denk je van je eigen schoonmaakproducten maken? Dat is ook iets wat bij de moderne homesteader hoort.

Je kunt je groente ook lokaal bij een boer of van de markt halen, eten wat in het seizoen is en voorraden inmaken, fermenteren of wecken.


homestead


Kortom iedereen kan homesteaden, onafhankelijk van waar je woont. Met of zonder tuin of stuk land. Iedereen doet dit op zijn of haar eigen niveau. Je moet ergens beginnen, toch?

Komende tijd zal ik nog wat meer blogs schrijven over homesteaden want Aromalifestyle is eigenlijk ook een homestead blog en het is leuk om hier in Nederland meer bekendheid aan te geven.

Heb je de ruimte en denk je erover om een paar kippen te gaan houden?  Denk dan eens aan 'Red een legkip'.

De stichting “Red een Legkip” redt legkippen van de dood die hen te wachten staat na een kort maar zwaar leven als ei-fabriek bij de kippenboer. “Red een Legkip” redt het leven van legkippen door te voorkomen dat ze naar de slacht gaan. En biedt de kippen een nieuw leven bij adoptie adressen. Ik ondersteun deze stichting van harte en heb er ook een blogpost over geschreven met meer informatie.

Doe jij al aan homesteading?

Rita
Door

Rita

op 26 Feb 2017

Eigenlijk doe ik al heel mijn leven aan homesteading;moestuin,kippen,compost,recyclage,broodbakken,confituur maken,groenten en fruit uit de tuin invriezen.Zelf bloemstukken maken uit de tuin,papierscheppen met planten uit de tuin,wolspinnen(gekregen vacht),plantaardig verven kaarsen maken enz.Vroeger hebben we ook nog wijn gemaakt.Ook stoffen verwerken in patchwork ,dekens,kussens.Nu ben ik kussens van oude jeans aan het maken.Het is altijd onze visie geweest om niets te verspillen en zelfredzaam te zijn,wat heel veel voldoening geeft.Sinds kort maak ik nu ook zeepjes enz;,dankzij aromalifestyle!Bedankt Rita

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 27 Feb 2017

Leuk Rita, jij bent inderdaad een echte homesteader. Wol spinnen en wijn maken staat ook nog op mijn verlanglijstje maar daar heb ik momenteel nog geen tijd voor. Als je eenmaal bezig gaat met natuurlijk leven dan komen er steeds meer leuke dingen op je pad. Veel succes met de zeepjes en huidverzorgingsproducten maken. Groetjes, Monica

smets Johan
Door

smets Johan

op 20 Sep 2019

Ik woon op appartement ,brouw bier mijn eigen wijn ,heb druivelaars kers appelboom maak mijn eigen kaas .kweken van advocado en mango maak van granen na het bier brouwen bostelbrood

Eigen Moestuin
Door

Eigen Moestuin

op 15 Oct 2019

Wij doen al enkele jaren aan homesteading. Naast brood bakken, brouwen, een moestuin, ... ook herstellen en zelf maken, want ook dat is een groot onderdeel van Homesteading. Het lukt, maar is niet altijd evident.

Diederik
Door

Diederik

op 05 Dec 2019

Een homestead is historisch gezien een kolonistenhoeve. Men mocht een stuk grond in bezit nemen in gebied dat de VS gekoloniseerd wilde hebben. Die mensen moesten vaak in hoge mate zelfvoorzienend zijn. Vandaar die link met het 'cultfenomeen' in wording 'homesteading'.

Greet
Door

Greet

op 13 Mar 2022

Ik maak meer en meer zelf, maar ben nog niet in de homesteadfase. Tussendoor kijk ik wel naar Homestead Rescue, een serie waar een doorgewinterde homesteadfamilie, andere homesteaders in nood helpt. Warm aanbevolen.

Monica Can
Door

Monica Can

op 16 Mar 2022

Hai Greet,Wat leuk, is dat een serie op Youtube? Die zou ik ook wel willen kijken. Bedankt voor de tip.Groetjes, Monica

Reactie plaatsen