Motivatie en inspiratie
Monica Can
Motivatie en inspiratie
4 min
2

Red een legkip

4 min
2

Veel mensen denken dat er door het verbod op de legbatterij in 2012 geen kippen meer in kooien worden gehouden. Maar in alleen al in Nederland zijn er 1,7 miljoen legkippen die in een zogenaamde verrijkte kooi of in koloniehuisvesting (ook kooien) zitten.

In de verrijkte kooi en in de koloniehuisvesting zijn een aantal voorzieningen aangebracht die belangrijk zijn voor het welzijn van de kip. Zo is er bijvoorbeeld een zitstokje, en een nestruimte in de kooi waar de kip haar ei kan leggen. Maar al deze voorzieningen zijn zó zuinig en zó armzalig uitgevoerd dat de kippen er nauwelijks gebruik van kunnen maken. Bovendien is er per kip nog steeds heel weinig ruimte beschikbaar.

Daarnaast zijn in landen buiten Europa nog steeds veel legbatterijen waar ook Europese bedrijven goedkoop hun eieren vandaan halen voor gebruik in hun producten.

En nu heeft de regering ook nog besloten dat het verbod op de verrijkte kooi pas in 2021 ingaat. En niet zoals binnen Europa is vastgesteld in 2017.  En erger nog: Op de koloniehuisvesting komt helemaal geen verbod! Geen goed nieuws voor de legkippen!

red-een-legkip3

Een legkip in Nederland wordt ongeveer 1,5  jaar in een verrijkte kooi gehouden en in die tijd legt ze ongeveer 300 eieren. Hierna is ze uitgewerkt en wordt onder barre omstandigheden naar de slacht afgevoerd om als soepkip te eindigen. En omdat wij in Nederland niet zoveel interesse in deze soepkippen hebben moeten de kippen eerst nog op een gruwelijk veetransport. Meestal naar landen zoals Polen of nog verder voordat ze een verschrikkelijke dood tegemoet gaan.

En wist je dat in Nederland per jaar 30 miljoen mannelijke kuikens levend versnipperd, vergast of verdronken worden? Alleen omdat ze waardeloos zijn voor de industrie.

Ook mannelijke bio kuikens worden zo gedood. En de bio kippen, die dan wel een beter leven hebben, worden na ongeveer 1,5 jaar ook geslacht.

Red een legkip

Gelukkig is er in Nederland een stichting die legkippen redt van deze verschrikkelijke dood.

“Red een Legkip” redt legkippen van de dood die hen te wachten staat na een kort maar zwaar leven als ei-fabriek bij de kippenboer. “Red een Legkip” redt het leven van legkippen door te voorkomen dat ze naar de slacht gaan. En biedt de kippen een nieuw leven bij adoptie adressen.

Hun moto is:

Omdat ieder gered kippenleven er één is…

Wanneer de legkippen omdat ze minder eieren gaan leggen naar de slacht gaan om als soepkip te eindigen, biedt “Red een Legkip” de boer voor hetzelfde bedrag dat hij anders krijgt voor de slacht een alternatief. Ze herplaatsen deze kippen bij mensen die  hebben aangegeven de kippen een goed leven te willen geven in hun tuin. Waar de kippen tot hun natuurlijke einde (een jaar tot enkele jaren) mogen rondscharrelen.

red-een-legkip4 red een legkip red-een-legkip1 red-een-legkip2

Kippen die nooit als kip hebben mogen leven omdat ze hun hele leven nog geen daglicht hebben gezien. Die niet buiten konden scharrelen. Die zich niet konden terugtrekken en die zich op draadgaas of massaal opgesloten in een schuur moesten zien te handhaven krijgen daardoor eindelijk de kans om te voelen hoe het is om als een echte kip te leven in vrijheid.

Kip Isabel

Het boegbeeld van “Red een Legkip” is kip Isabel. Isabel is een in 2010 geredde legkip die als hartewens heeft zoveel mogelijk van haar zusters die in de industrie een ellendig leven lijden het bestaan te geven dat zij nu leidt.

Dat zij net zoals Isabel echt kip mogen worden bij hun adoptanten. Isabel beschreef deze wens in een  heel leuk boekje waarin zij haar verhaal vertelt over hoe zij en haar zuster Annabel eerst opgesloten zitten in een legbatterij totdat ze op een dag vrijgekocht worden en ontdekken hoe het is om als echte kippen te leven.

Wat kan jij doen om te helpen?

Buiten goed nadenken over de eieren die je eet en misschien daar een meer bewuste keuze in maken kan je natuurlijk ook “Red een Legkip” ondersteunen.

Heb je zelf een tuin en zou je graag een paar kippen willen houden neem dan zeker contact op met Red een Legkip, zij kunnen je precies vertellen waar je rekening mee moet houden en aan welke eisen een kippenren moet voldoen. En dat valt allemaal reuze mee. Ook in een tuin in een woonwijk kan je prima een paar kippen houden.

Of je kunt, net als ik, “Red een Legkip” financieel ondersteunen bijv. door het boekje van Kip Isabel te kopen.  Wat echt een heel leuk boekje is met mooie foto’s.

Sinds ik het boekje van kip Isabel heb gelezen weet ik wel heel zeker dat ik met nog meer overtuiging aan mijn doel blijf werken. Een eigen vrijstaand huisje met een groot stuk grond. Waar zussen van Isabel en ook andere dieren heerlijk in vrijheid rond kunnen scharrelen en gewoon dier mogen zijn.

Help jij ook mee? Op “Red een Legkip” vind je meer informatie.

Reacties
Categorieën