Heb jij ook wel eens uien of aardappels die zo lang liggen dat ze vanzelf alweer uitlopen. Dan vanaf nu niet meer weggooien want je kunt kruiden en groente een tweede leven geven door ze opnieuw te planten. Super handig, leuk om te doen en lekker je eigen verse groente kweken.
En het past natuurlijk prima in een homestead lifestyle
Uien opnieuw laten groeien.
Als een ui uitgelopen is dan kan je deze laten uitgroeien tot een nieuwe ui. Wat je hiervoor moet doen is de schaal van de ui afhalen totdat je alleen het binnenste deel met wortels over hebt. Meestal zitten hier al meerdere kleine uien in. Als de schaal nog goed is kan je die natuurlijk gewoon eten. Deel de uienstengels voorzichtig en zet ze in een vaasje met een klein laagje water om de wortels een beetje te laten groeien. Bijvoorbeeld in de vensterbank. Als de wortels een halve centimeter tot een centimeter lang zijn dan kan je de uien planten in de aarde.
Plant de uien zo dat de bol net onder de aarde bedekt is. Niet te diep planten dus, en nu is het afwachten of de uien gaan groeien. Als het loof omvalt dan is de ui bijna klaar om geoogst te worden. Laat de uien dan nog 2 weken staan totdat het loof afgestorven is en dan kan je ze gaan oogsten.
Als je de uien in maart plant dat zal je ze ongeveer in juli kunnen oogsten. Je hoeft de uien niet in de tuin te planten, het gaat ook in een pot op het balkon of in de winter kan je het zelfs in de vensterbank proberen.
Gember
Wist je dat het ook heel makkelijk is om gember te vermeerderen?
Hiervoor neem je het beste een mooi stuk biologische gember. De gemberwortel moet stevig aanvoelen en hij moet een aantal vingervertakkingen met knopen hebben. Uit de knopen van de gemberwortel groeien namelijk de nieuwe scheuten.
Neem nu een ruime pot, gember groeit horizontaal dus het beste neem je een pot die 2 x zo breed is als de wortel die je wilt planten.
Vul de pot met aarde. Plaats de gember in het midden van de pot, met de knopen naar boven gericht en bedek hem met een laagje aarde. Ook de gember niet te diep planten.
Geef de plant zeer regelmatig water. De aarde moet altijd vochtig zijn, maar niet te nat! En nu is het afwachten totdat de eerste blaadjes verschijnen. Dit kan even duren dus je hebt wel wat geduld nodig.
Gember heeft een voedingsrijke bodem nodig dus af en toe wat extra plantenvoeding is een goed idee.
Ongeveer 8 à 10 maanden na het planten van de gember, sterven de bladeren af. Dan kan je de gember gaan oogsten en weer een deel van de wortel nemen om een nieuwe plant te laten groeien.
De gember kan je oogsten door de wortel uit te graven en voorzichtig de aarde tussen de wortels uit te halen. Dan laat je de gember een paar dagen drogen en is de gember klaar voor gebruik.
Knoflook
Knoflook vermenigvuldigen is nog simpeler. Je neemt een teentje biologische knoflook en plant dit met de punt naar boven in de aarde. Regelmatig water geven, niet te nat, en er zal loof boven de grond komen. Na ongeveer 3-4 maanden begint het loof af te sterven en als het voor 2/3 afgestorven is kan je de knoflook gaan oogsten.
Hang de bollen knoflook aan het loof op om ze goed te laten drogen, zo kan je ze lang bewaren. Neem een mooie grote knoflook om van deze teentjes weer nieuwe knoflook te laten groeien.
De beste knoflook krijg je als je de teentjes in het najaar plant want door de vorst worden ze sterker maar ook in de andere jaargetijden kan je knoflook poten. Dit gaat ook prima in potten op het balkon of in de vensterbank. Ze hebben niet zoveel ruimte nodig en stellen weinig eisen.
Basilicum
Als je een basilicum plantje in de supermarkt koopt dan zul je zien dat deze redelijk snel dood gaat. Deze planten zijn gemaakt voor tijdelijk gebruik in de keuken. Maar je kunt deze plantjes echter ook prima overhouden en er nieuwe basilicum planten van kweken.
Je kunt de plant uit de pot halen en scheuren in meerdere delen en die opnieuw oppotten of je kunt een paar mooie takjes nemen, de grootste blaadjes eraf halen en deze in een glas water zetten totdat ze worteltjes krijgen, hierna kan je ze in de aarde poten, vooral in het begin goed water geven.
Pepermunt, citroenmelisse en koriander
Ook pepermunt, citroenmelisse en koriander wortelen heel snel en makkelijk. Als je een bosje van deze kruiden hebt gekocht neem dan een paar mooie takjes en zet deze in een glas water. De werkzijze is verder hetzelfde als bij basilicum.
Lenteui
Lente ui kan je makkelijk opnieuw laten groeien door het onderste deel met de wortels in een glas water te zeten. De lente ui gaat dan vanzelf weer uitgroeien. Eventueel kan je lente uit later overpoten in een pot met aarde als je er langer van wilt genieten.
Aardappels
Heb jij ook weleens aardappels die te lang blijven liggen en dan al aan het kiemen zijn voordat je ze wilt gaat eten. Je kunt natuurlijk de kiemen ruim afsnijden en de aardappels nog eten maar je kunt ook deze aardappels gebruiken om nieuwe aardappels te kweken. Het beste gebruik je hiervoor natuurlijk ook biologische aardappels.
Zodra je aardappelen beginnen te kiemen, snijd je ze in stukken en zorg ervoor dat elk stuk heeft een paar ogen heeft. Leg ze nu voor 2-3 dagen op een theedoek, zodat ze kunnen drogen en vervolgens plant ze ongeveer 8 centimeter diep in de grond of in een grote emmer of pot (ja, je kunt aardappels ook op je balkon kweken) met de ogen van de aardappel naar boven. De beste tijd om ze te planten is tussen half maart en half mei. Geef ze regelmatig water en al snel zie je de eerste aardappelplanten verschijnen. Afhankelijk van wanneer je gepoot hebt zal de plant tussen juli en augustus afsterven en dan kan je de aardappels oogsten.
Heb jij nog andere groentes die je opnieuw kunt laten groeien, deel je tips dan hieronder met ons.