fix mix voor sladressing

Misschien ken je ze wel, de kant en klare zakjes fix mix voor sladressing die je in de supermarkt kunt kopen, water, olie en azijn toevoegen en je dressing is op smaak en klaar.

Super handig maar niet echt milieuvriendelijk die kleine zakjes. En het is zo makkelijk om deze zakjes te vervangen door je eigen fix mix voor sladressing.

En het voordeel is dat 1 x de basismix maakt en dan met verschillende gedroogde kruiden verschillende soorten fix mix kunt maken.

Het spaart enorm veel verpakkingsmateriaal en je weet wat er in zit.

fix mix voor sladressing

Wat heb je nodig voor je fix mix voor sla dressing

Voor de basismix heb je het volgende nodig:

100 gram grof zeezout

10 gram peperkorrels

30 gram mosterdzaad

Dit doe je in een keukenmachine of blender (een elektrische koffiemolen werkt ook prima) en maalt het geheel fijn.

Deze basis is genoeg voor 2 verschillende soorten mix.

Als je geen goede keukemachine hebt zou je eventueel ook fijn zeezout, gemalen peper en gemalen mosterzaad kunnen kopen.

Hieronder vind je 4 verschillende variaties.

Italiaanse dressing

70 gram van het basismengsel
5 gram gedroogde peterselie
8 gram gedroogde basilicum
3 gram gedroogde oregano
3 gram gedroogde tijm
2 gram gedroogde salie

Kort in de keukenmachine/blender mengen en de kruiden klein malen.

In een glazen pot vullen, afsluiten en goed schudden. Droog bewaren.

Deze dressing is heel lekker als je balsamico azijn gebruikt bij het mengen.

Tuinkruiden-dille dressing

70 gram van het basismengsel
10 gram gedroogde dille
8 gram gedroogde peterselie
5 gram gedroogde bieslook
2 gram gedroogde kervel
1/4 theelepel uienpoeder

Kort in de keukenmachine/blender mengen en de kruiden klein malen.

In een glazen pot vullen, afsluiten en goed schudden. Droog bewaren.

Lekker bij komkommersalade

Paprika dressing

70 gram van de basismix
5 gram gedroogde dille
5 gram gedroogde peterselie
5 gram gedroogde basilicum
5 gram gedroogde oregano
1 theelepel paprikapoeder
1/4 theelepel uienpoeder

Kort in de keukenmachine/blender mengen en de kruiden klein malen.

In een glazen pot vullen, afsluiten en goed schudden. Droog bewaren.

Provençaalse kruiden dressing

70 gram basismix
5 gram gedroogde tijm
5 gram gedroogd bonenkruid
5 gram gedroogde oregano
5 gram gedroogde rozemarijn
5 gram gedroogde salie
5 gram gedroogde marjolein

Kort in de keukenmachine/blender mengen en de kruiden klein malen. In de Thermomix 10 s. op stand 4.

In een glazen pot vullen, afsluiten en goed schudden. Droog bewaren.

Kort in de keukenmachine/blender mengen en de kruiden klein malen.

Gebruiksaanwijzing sladressing

Neem een glazen pot en vul deze met:

3 eetlepels olie
2 eetlepels water
1/2 eetlepel azijn
2 theelepels fix mix voor sladressing

Draai de deksel op de pot,  goed schudden en klaar is je sladressing.

Je kunt afwisselen met verschillende soorten olie en/of azijn en zo elke keer weer een nieuwe lekkere sla dressing maken in een paar minuten.

Eet smakelijk!

Marleen
Door

Marleen

op 26 Mar 2017

hoe doe je dit zonder thermomix? IK veronderstel dat je daar de kruiden in droogt?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 29 Mar 2017

Een thermomix is een keukenmachine, de kruiden die ik gebruikt heb zijn al gedroogd. Je kunt het in elke keukenmachine of bijv. ook met een staafmixer doen. Het gaat erom dat alles mooi fijn gemalen wordt.

Esther
Door

Esther

op 30 Mar 2017

De variatie voeg je vervolgens toe aan de basismix? Heel fijn dit idee, ik koop inderdaad vaak die zakjes...

Esther
Door

Esther

op 30 Mar 2017

oeps niet goed gelezen, het staat er keurig bij...

De clerq ingrid
Door

De clerq ingrid

op 12 Jun 2017

Hoe maak je het met verse kruiden....heb op moment zooooveel basilicum en peterselie in Mn tuintje

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 15 Jun 2017

De kruiden eerst even laten drogen (ophangen of een paar dagen uitspreiden op een tafel op een schone theedoek) en dan de kruidenmix maken. Is nog lekkerder omdat vers gedroogde kruiden nog intensiever van smaak zijn.

Reactie plaatsen