Motivatie en inspiratie
Monica Can
Motivatie en inspiratie
3 min
17

Thermomix, de alleskunner onder keukenmachines

3 min
17

Sinds een paar dagen ben ik in het zeer gelukkige bezit van een Thermomix. En waarschijnlijk denk je nu: een thermomix, wat is dat in hemelsnaam? Lees dan even verder dan leg ik je uit waarom ik hier zo ontzettend blij van wordt en wat deze machine allemaal voor leuks kan.

Al jaren had ik de wens om een Thermomix te bezitten maar de prijs van deze keukenmachine is erg hoog dus dat was een behoorlijke drempel. Maar 1 van mijn goede voornemens voor dit jaar was om in 2016 eindelijk een Thermomix aan te schaffen. Dus ben ik ervoor gaan sparen en afgelopen week was het dan zover en kon ik mijn eigen Thermomix TM5 in ontvangst nemen.

Ik plaatste een foto hiervan op mijn Facebook pagina en kreeg meteen heel veel reacties en ook vragen. Daarom heb ik besloten om er een blog over te schrijven waarin ik probeer alle vragen te beantwoorden.

thermomix TM5

Wat maakt de Thermomix TM5 zo bijzonder?

De Thermomix is ideaal voor iedereen die graag bakt, kookt en van ‘homemade’ producten houdt, maar daar eigenlijk niet zo heel veel tijd voor heeft. Dan is deze keukenmachine ideaal omdat hij (of is het een zij?) je heel veel werk uit handen neemt. De thermomix kan niet alleen hakken, kneden, verpulveren en mixen maar kan ook verwarmen en zelfs koken en dat gaat ook nog eens heel precies met een thermostaat die tot 12o graden gaat.

Dus je kan niet alleen je smoothies en shakes maken maar ook supersnel brooddeeg kneden, sojamelk en andere plantaardige melk maken, jam maken zonder dat je erbij hoeft te blijven om te roeren (dat doet de machine voor je), soep, rijst koken en honderden andere maaltijden snel en gezond klaarmaken zonder pakjes met allerlei kunstmatige e-nummers. Je kunt ijs maken, (vegane) mayonaise, pindakaas, amandel- en andere notenboter en natuurlijk ook (soja)yoghurt maakt de thermomix voor je klaar.  Er zit een opzetstuk bij (Varoma genaamd) waarmee je groente en ook vis kunt stomen en zelfs vruchten kunt ontsappen om bijvoorbeeld appelsap, druivensap of kersensap te maken. In de komende tijd zal ik zeker een aantal recepten hier gaan plaatsen.

Een ander groot voordeel is dat de machine ontzettend snel is en heel simpel schoon te maken. En dat laatste is voor mij ook heel belangrijk want als ik een keukenmachine heb waarbij het veel werk is om die schoon te maken (ik denk hierbij aan mijn slow juicer) dan gebruik ik die maar heel weinig. De mengbeker en alle andere losse onderdelen kunnen zonder problemen in de afwasmachine. Maar je hebt de mengbeker ook snel schoon als je hem even laat draaien met een beetje warm water en wat afwasmiddel. Echt ideaal.

Waar komt de Themomix vandaan?

Thermomix wordt gemaakt door het Duitse bedrijf Vorwerk en bestaat al sinds de jaren 70.  In Duitsland maar ook in andere Europese landen is de  Thermomix zeer populair. Kijk op Youtube maar eens bij Thermomix en je vindt honderden voornamelijk Engelse en Duitse (en ook een paar Nederlandse) video’s met recepten en instructies. In Duitsland zijn er zelfs speciale tijdschriften en receptenboeken met alleen maar recepten voor de Thermomix.

Want de Thermomix is heel erg gewild. Ondanks de hoge prijs van 11oo euro zijn er in 2015 meer dan een miljoen exemplaren van de TM5 verkocht. En terecht, want voor mij is deze machine nu na 4 dagen zijn geld al meer dan waard. Ik heb al yoghurt, pruimenjam, tomatenpesto, salade, smoothies en een heerlijk Turks gerecht gemaakt. Daarnaast heb ik al een super lekkere wortel-notentaart gemaakt, koffiebonen gemalen en ook de sojamelk voor mijn sojalatte opgeklopt. En dat alles in een fractie van de tijd die ik normaal nodig zou hebben om al deze recepten te maken.

Zelf huidverzorgingsproducten en schoonmaakproducten maken.

Je kunt zelfs creme, lotion en andere huidverzorgingsproducten maken in de Thermomix maken omdat deze ook heel goed emulgeert. En ook voor reinigingsproducten heb ik al een paar leuke recepten op Youtube gezien dus die ga ik ook zeker proberen. Mijn ervaringen volgen later :-).

Het is geloof ik wel overduidelijk dat ik erg enthousiast ben over mijn Thermomix. Hij past prima bij mijn doel om minder (plastic) afval te produceren en zoveel mogelijk zelf te maken en bespaart veel tijd.

Mocht je ook enthousiast geworden zijn en meer willen weten over hoe je een Thermomix kunt aanschaffen kijk dan even op de website van  Thermomix Benelux . Ik verkoop zelf geen Thermomix apparaten, ik ben alleen een enthousiast gebruiker :-).

Heb je al een Thermomix? Dan ben ik natuurlijk benieuwd naar jouw ervaringen, deel ze hieronder.

Update 3 september 2017

Inmiddels heb ik een aparte blog gemaakt voor mijn Thermomix recepten. Je vind nu alle recepten voor de Thermomix bij elkaar op Thermomixer.nl

Reacties
Categorieën