Rijstmelk zelf maken

Rijstmelk zelf maken is zo makkelijk, volgens mij de simpelste plantaardige melk om te maken en rijstmelk heeft ook een hele neutrale smaak dus kan je goed in allerlei gerechten verwerken.

Zelf gebruik ik een mengsel van 50% sojamelk en 50% rijstmelk voor mijn  soja latte. Ik hou namelijk niet zo van de smaak van sojamelk en in combinatie met rijstmelk wordt de smaak neutraler maar door de sojamelk krijg ik toch een prachtige schuimlaag op mijn latte.

Het recept voor sojamelk deelde ik eerder deze week al. Rijstmelk is echt nog simpeler om te maken.

En als je rijst op voorraad hebt dan heb je dus ook altijd rijstmelk op voorraad want het enige wat je nodig hebt is rijst en water.

Daarnaast is zelf rijstmelk maken een  stuk goedkoper dan wanneer je het in de winkel koopt, én zonder kunstmatige toevoegingen of suikers.

 

diy romige rijstmelk

Hoe kun je rijstmelk zelf maken?

Dit heb je nodig;

  • 50 gr rijst (het beste is zilvervlies of bruine rijst maar ik heb het ook al gemaakt met Turkse witte rijst en dat gaat ook prima)
  • schaal of maatbeker met water en een paar druppels citroensap
  • 1,5 liter water
  • snufje zeezout
  • optioneel nog 50 ml kokosmelk (uit blik, de romige variant)
  • grote pan, blender, staafmixer of keukenmachine

Neem 50 gram (zilvervlies)rijst en laat de rijst een aantal uur (of 1 nacht) weken in water met een paar druppels citroensap. Spoel schoon in een zeef met lauw water.  Doe de rijst in een pan met 1,5 liter water en kook de rijst tot het goed zacht geworden is (hoe lang dit duurt is een beetje afhankelijk van de rijstsoort, bij mij duurt het ongeveer 30 minuten voordat ik een hele zachte rijst heb). Laat afkoelen!

Doe dan eerst de rijst in de blender en voeg daarna het kookwater beetje voor beetje toe, blend tot een gladde melk. De dikte van de melk bepaal je zelf; je kunt wat extra vocht toevoegen om de melk wat dunner te krijgen. Voeg een snuf zout toe.

Mocht je een echte romige rijstmelk willen hebben voeg dan als laatste nog de 50 ml. kokosmelk bij de rijstmelk.

Maak dan met je rijstmelk een heerlijke vanille matcha latte!

Heb jij al eens rijstmelk zelf gemaakt? Ik ben benieuwd naar je ervaringen.

 

Door

Syl

op 4 March 2016

Bedankt! nooit aan gedacht om rijstmelk te maken, wel kokosmelk, maar dat kan soms een beetje overheersend zijn vind ik zelf. Ik ga dit zeker heel snel proberen zeker ook omdat alle koemelk varianten waar ik woon zo ontzettend duur zijn!

Door

Monica-Can

op 4 March 2016

Leuk, rijstmelk is ook 1 van mijn favorieten. Ook door de neutrale smaak. Veel succes ermee. Ben wel benieuwd waar je dan woont (vast niet in Nederland :-) )

Door

Ria van Essen

op 9 March 2016

Bedankt voor het recept van de rijstemelk, ik ga het beslist maken. Weet jij ook hoelang het in de koelkast goed blijft?

Door

Monica-Can

op 14 March 2016

Graag gedaan. In de koelkast blijft het ongeveer 4 dagen goed.

Door

ria

op 17 April 2016

super, vanaf nu geen koemelk meer,dank je voor het recept

Door

Monica-Can

op 22 April 2016

Graag gedaan, veel succes met het maken van de rijstmelk.

Door

martine

op 17 January 2017

het smaakt hier heel erg waterig . doe ik iets verkeerd? ik heb zilvervliesrijst gebruikt en laten weken. Het werd heel snel zacht met koken duurde zeker geen 30 minuten. nog geen 10 minuten zelfs. heb het vrij dik gelaten in de hoop dat het dan minder waterig zou smaken, maar de waterig smaak blijft. er staat hier en daar dat het zoet zou moeten smaken, maar dat is hier zeker niet zo. enig idee hoe dat komt?

Door

Wim

op 15 July 2017

Ik had het eerst ook. Heb 'm gezoet met 1 eetlepel honing. Echt lang blenden helpt precies ook voor de smaak.

Door

Wim

op 15 July 2017

Lekker, bedankt ! Doe je de volledige 1,5l kookvocht erbij tijdens het blenden of zelfs meer ? Ik heb 'm nu gemaakt met 1l kookvocht en dat is ook goed. Nog gezoet met 1 lepeltje honing.

Door

Monica-Can

op 24 July 2017

Nee, je doet er zoveel kookvocht bij totdat je een rijstmelk hebt die jij goed van dikte vindt. 1 liter vocht is inderdaad voldoende. Ik hou van een beetje dikkere melk en gebruik vaak nog iets minder. Goede tip om lang te blenden en te zoeten. Kan ook met ahornsiroop voor iedereen die geen honing wil gebruiken.

Reactie plaatsen