Inmaken met een pressure canner , deel 1

Momenteel ben ik op zoek naar een pressure canner. Voordat ik mijn verhaal ga vertellen zal ik even uitleggen wat een pressure canner is.

Vertaald naar het Nederlands is het een hoge druk inmaakketel. Eigenlijk een grote snelkookpan die je heel gecontroleerd onder druk kunt brengen. Hierdoor kan je op veel hogere temperaturen inmaken (producten langer houdbaar maken )

De temperatuur is ook hoger dan die van een normale snelkookpan  waardoor je veilig dingen met een lage zuurtegraad kunt inmaken om botulisme te voorkomen. En het gaat sneller dat is natuurlijk ook heel fijn.

Ik wil graag mijn plantaardige melk zoals sojamelk, rijstmelk en andere notenmelk gaan inmaken omdat ik dan in 1 keer een grotere hoeveelheid kan maken en altijd voldoende plantaardige melk op voorraad heb. Ten eerste is het goedkoper om zelf je plantaardige melk te maken, je weet zelf wat er in zit en het spaart een hoop verpakkingsmateriaal want ik heb nog geen plantaardige melk in glazen flessen gezien.

Momenteel vries ik mijn plantaardige melk in, dat gaat ook maar de vriezer zit inmiddels wel behoorlijk vol dus een andere manier om producten lang houdbaar te maken is meer dan welkom.

pressure canner

Daarnaast kan je er natuurlijk ook nog veel andere producten inmaken in een pressure canner bijv. boontjes, kikkererwten etc. Echt handig om kant en klare maaltijden op voorraad te hebben voor als het weer eens druk is. Als ik mijn pressure canner heb dan ga ik zeker mijn recepten en ervaringen hier delen.

Waar koop ik een pressure canner?

Een pressure canner is in Nederland niet te koop of als je er al 1 vindt dan zijn ze heel erg duur. Daarom is het veel goedkoper om een pressure canner in Amerika te bestellen. Het makkelijkste is om die via Amazon te bestellen, dan gaat de verzending snel en worden ook alle douanefaciliteiten voor je geregeld. Hier kan je lezen hoe dat gaat en waar je op moet letten.

Er zijn verschillende merken pressure canners de bekendste zijn wel All American en Presto. Tussen die 2 zit een groot prijsverschil dus ik ben me nu goed aan het inlezen over welk merk ik ga bestellen. Ook de grootte is van belang. Pressure-canners zijn er in verschillende formaten. Je hebt ze van 10 liter (10,5 quart) tot 40 liter (41,5 quart)  inhoud. Het is belangrijk om van tevoren te bedenken wat je wilt gaan inmaken en hoeveel tijd je hieraan wilt besteden.

Een voordeel van pressure-canners t.o.v. gewone weckketels is wel dat ze minder water nodig hebben en sneller wecken dan een normale weckketel en dus op die manier ook milieuvriendelijker zijn,

In het Nederlands is niet veel informatie te vinden over het wecken en inmaken onder hoge druk dus daarom wil ik deze informatie graag met jullie delen. Mocht je zelf er ook over denken om een pressure canner aan te schaffen dan hoop ik dat deze informatie nuttig is.

Ik ga deze week mijn pressure canner bestellen en zal in een volgend bericht laten weten hoe het bestelproces verloopt en hoe snel ik de bestelling in huis heb. En natuurlijk ga ik straks ook mijn recepten met jullie delen.

Update:

Inmiddels heb ik mijn pressure canner tot volle tevredenheid al vele malen gebruikt en hier vind je een serie artikelen met meer informatie.

Erna
Door

Erna

op 04 Mar 2016

Hallo Monica, ik ben reuze benieuwd naar de pressure canner en jouw ervaring ermee. Ik werk zelf met een weckketel op het gasfornuis en daarvoor gebruik ik inderdaad veel water en gas. Dus ik kijk uit naar jouw ervaringen. Groet, Erna

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 04 Mar 2016

Hai Erna, de pressure canner is inmiddels besteld in America en ik moet nu geduldig afwachten ;-) . De hoeveelheid water bij normaal wecken stoort mij ook altijd. Binnenkort dus meer nieuws. Groetjes, Monica

rob
Door

rob

op 11 Sep 2016

Heb je de pressure canner al binnen, ben erg benieuwd hoe het bevalt wil je me op de hoogte houden.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 19 Sep 2016

Ja, ik heb de pressure canner al in gebruik. Bevalt heel erg goed. Ik ga komende week beginnen met een serie artikelen over wecken met een pressure canner. Dus hou de site in de gaten.

Martine
Door

Martine

op 05 Mar 2022

Ik twijfel al een tijd over de aanschaf van een presto Canner. Best een investering ook potten etc en ga ik het dan ook echt gebruiken? Heb jij ook al vlees, stoofschotels, soep. E.d ingemaakt? En hoe bevalt het resultaat?

Monica Can
Door

Monica Can

op 07 Mar 2022

Hai, kan het me voorstellen. Ik heb ook best lang getwijfeld maar zou mijn pressure canner nu niet meer willen missen. Ik heb er al kip mee ingemaakt, soep, bonen e.d. en ik maak veel bottenbouillon (van kip en ook van rundvlees) en die maak ik altijd in met de pressure canner. Ik heb vooral veel basis ingrediënten gemaakt met de pressure canner waarmee ik dan snel een lekkere en gezonde maaltijd op tafel zetten kan. Ik ga hier komende tijd ook meer recepten over delen.

Michel
Door

Michel

op 01 Nov 2016

Waar koopt u de inmaak potten met 2 delig deksel?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 02 Nov 2016

Ik bestel mijn potten in Amerika bij Amazon of bij www.mason-jars.nl. Je kunt ook weckpotten van Liefheit of Kilner kopen bij www.weckenonline.eu.

Sjoukje
Door

Sjoukje

op 07 Nov 2016

Hallo Monica,Welke pressure canner heeft u aangeschaft?Groet, Sjoukje

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 07 Nov 2016

Ik heb een Presto canner aangeschaft en daar ben ik heel tevreden mee. Ik heb hem hier gekocht: http://amzn.to/2eOYGMP

anne
Door

anne

op 15 Nov 2018

fijne site, nu ben ik me aan het inlezen maar vind nergens hoe je pompoenblokjes inmaakt in de presto canner. heb er net een mogen lenen voor die van toekomt. in de gewone weck doe ik het 120min op 100°. kan me hiermee helpen. mijn avontuur begint joepi

Esther
Door

Esther

op 12 Sep 2022

Hoi Monica, Ik zie dat jij Mason jars met een ijzeren deksel gebruikt in de pressure canner. Zou je ook gewone "Weck" potten kunnen gebruiken? Of de glazen deksels de druk niet aan? Groetjes, Esther

Monica Can
Door

Monica Can

op 13 Sep 2022

Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd maar je schijnt de gewone weckpotten ook te kunnen gebruiken en dan ipv 2 klemmetjes de deksel vast te klemmen met 3 klemmetjes. Maar deze glazen weckpotten zijn natuurlijk niet getest voor gebruik in de pressure canner zoals de mason jars.

Reactie plaatsen