Wecken en inmaken
Monica Can
Wecken en inmaken
2 min
17

Inmaken met een pressure canner , deel 1

2 min
17

Momenteel ben ik op zoek naar een pressure canner. Voordat ik mijn verhaal ga vertellen zal ik even uitleggen wat een pressure canner is.

Vertaald naar het Nederlands is het een hoge druk inmaakketel. Eigenlijk een grote snelkookpan die je heel gecontroleerd onder druk kunt brengen. Hierdoor kan je op veel hogere temperaturen inmaken (producten langer houdbaar maken )


De temperatuur is ook hoger dan die van een normale snelkookpan  waardoor je veilig dingen met een lage zuurtegraad kunt inmaken om botulisme te voorkomen. En het gaat sneller dat is natuurlijk ook heel fijn.

Ik wil graag mijn plantaardige melk zoals sojamelk, rijstmelk en andere notenmelk gaan inmaken omdat ik dan in 1 keer een grotere hoeveelheid kan maken en altijd voldoende plantaardige melk op voorraad heb. Ten eerste is het goedkoper om zelf je plantaardige melk te maken, je weet zelf wat er in zit en het spaart een hoop verpakkingsmateriaal want ik heb nog geen plantaardige melk in glazen flessen gezien.

Momenteel vries ik mijn plantaardige melk in, dat gaat ook maar de vriezer zit inmiddels wel behoorlijk vol dus een andere manier om producten lang houdbaar te maken is meer dan welkom.

pressure canner

Daarnaast kan je er natuurlijk ook nog veel andere producten inmaken in een pressure canner bijv. boontjes, kikkererwten etc. Echt handig om kant en klare maaltijden op voorraad te hebben voor als het weer eens druk is. Als ik mijn pressure canner heb dan ga ik zeker mijn recepten en ervaringen hier delen.

Waar koop ik een pressure canner?

Een pressure canner is in Nederland niet te koop of als je er al 1 vindt dan zijn ze heel erg duur. Daarom is het veel goedkoper om een pressure canner in Amerika te bestellen. Het makkelijkste is om die via Amazon te bestellen, dan gaat de verzending snel en worden ook alle douanefaciliteiten voor je geregeld. Hier kan je lezen hoe dat gaat en waar je op moet letten.

Er zijn verschillende merken pressure canners de bekendste zijn wel All American en Presto. Tussen die 2 zit een groot prijsverschil dus ik ben me nu goed aan het inlezen over welk merk ik ga bestellen. Ook de grootte is van belang. Pressure-canners zijn er in verschillende formaten. Je hebt ze van 10 liter (10,5 quart) tot 40 liter (41,5 quart)  inhoud. Het is belangrijk om van tevoren te bedenken wat je wilt gaan inmaken en hoeveel tijd je hieraan wilt besteden.

Een voordeel van pressure-canners t.o.v. gewone weckketels is wel dat ze minder water nodig hebben en sneller wecken dan een normale weckketel en dus op die manier ook milieuvriendelijker zijn,

In het Nederlands is niet veel informatie te vinden over het wecken en inmaken onder hoge druk dus daarom wil ik deze informatie graag met jullie delen. Mocht je zelf er ook over denken om een pressure canner aan te schaffen dan hoop ik dat deze informatie nuttig is.

Ik ga deze week mijn pressure canner bestellen en zal in een volgend bericht laten weten hoe het bestelproces verloopt en hoe snel ik de bestelling in huis heb. En natuurlijk ga ik straks ook mijn recepten met jullie delen.

Update:

Inmiddels heb ik mijn pressure canner tot volle tevredenheid al vele malen gebruikt en hier vind je een serie artikelen met meer informatie.

Reacties
Categorieën