Aardappels wecken in de pressure canner

Aardappels wecken in de pressure canner

Aardappels wecken is misschien niet iets waar je snel aan denkt, maar geweckte aardappels zijn heel handig om op voorraad te hebben. Bijvoorbeeld om snel aardappeltjes te bakken, een aardappelsalade of aardappelpuree te maken.

Als ik vertel dat ik aardappels weck dan stuit ik meestal op verbazing. Want waarom zou je aardappels wecken en wat kan je er dan mee?

Als je een druk leven hebt is het heel makkelijk om potten met geweckte aardappeltjes op voorraad te hebben. Als je een keer aardappeltjes wilt bakken trek je een pot aardappels open, even opbakken en klaar. Of aardappelpuree maken. En wat dacht je van een snelle aardappelsalade voor bij een onverwachte bbq.

 

aardappels wecken

 

En aardappels wecken is heel erg eenvoudig in de pressure canner. Afgelopen weekend heb ik 6 kilo aardappels geweckt zodat we voorlopig een voorraad hebben.

Een handleiding aardappels wecken

Je kunt de aardappels wecken met schil of zonder schil. Waar jij de voorkeur aan geeft. Zelf heb ik ze zonder schil geweckt omdat ik 7 kilo aardappels van de boer had gehaald en de schil was niet erg mooi. De aardappels hadden de meest vreemde vormen :-).

Gelukkig heb ik een aardappelschil machine. Dat maakt het schillen van 6 kilo aardappelen met vreemde vormen een stuk makkelijker. Ik moest nog wel wat pitten verwijderen en een paar stukjes schillen maar het gaat een stuk sneller dan met de hand schillen.

De geschilde aardappels snij je in blokjes of schijfjes. Wat voor jou het beste is.

Ondertussen bereid je je weckpotten voor (zorg ervoor dat ze warm zijn want er gaat straks kokend water in) en breng je water aan de kook.

Als je recepten bekijkt voor aardappels wecken in een pressure canner dan zal je zien dat er een aantal recepten zijn die de aardappels eerst kort blancheren en dat er recepten zijn die de aardappels rauw in de potten doen. Ik doe mijn aardappels rauw in de potten omdat het veel sneller gaat en het werkt prima. Let op, dit kan alleen als je aardappels in een pressure canner weckt. Anders kan je ze beter voorkoken.

 

Aardappels wecken in de pressure canner

Neem je voorverwamde potten en vul die met de aardappels. Laat ongeveer 2 cm van de rand vrij.

Afhankelijk van je situatie kan je voor halve liter (pint) potten of voor liter (quart) potten kiezen. Ik heb een gedeelte in halve liter en een gedeelte in liter potten geweckt.

In elke halve liter pot met aardappelen doe je een halve theelepel zout en in de liter potten een theelepel zout. Dan giet je kokend water over de aardappelen totdat ze onder staan. Laat anderhalve centimeter onder de rand vrij.

Doe nu de deksels op de potten en zet ze in de pressure canner.  Weck de aardappels 40 minuten op 10 pound druk.

Af laten koelen en controleren of alle potten goed vacuum getrokken zijn en dan zijn je aardappels klaar om te bewaren tot je ze gaat gebruiken.

 

Door

Aafje

op 16 November 2016

Is dit ook mogelijk in een snelkookpan??

Door

Monica-Can

op 16 November 2016

Ja, het kan ook in een snelkookpan. Maar omdat de druk (en dus ook temperatuur) niet zo hoog wordt als in een pressure canner moet je de aardappels voor gebruik nog wel even 10 minuten verhitten (dus bakken of aardappelpuree van maken) om het gevaar van botulisme te voorkomen.

Door

sonja

op 27 November 2016

Wat is een pressure canner

Door

Monica-Can

op 28 November 2016

Ik heb een serie artikelen geschreven over de pressure canner. Het is een weckketel die onder druk werkt, net zoals een snelkookpan. Hier kan je meer lezen: https://aromalifestyle.nl/wecken-met-een-press/

Door

anne

op 17 July 2017

kan je die aardappelen ook gebruiken voor een aardappelsla? heb al zoveel gehoord en gelezen ivm botulisme

Door

Monica-Can

op 24 July 2017

Ja hoor, aardappelen die geweckt zijn in de pressure canner zijn verhit boven de 120 graden en dan heeft botulisme geen kans meer. Dus die kan je ook gebruiken voor de aardappelsalade. Als je aardappelen weckt in een gewone weckketel zou je theoretisch wel kans hebben op botulisme en moet je de aardappels weer verhitten (bijv. bakken of aardappelpuree van maken.

Door

Angela

op 18 September 2017

Ha! Hier Peter eergisteren 30 kg aardappels geschild. En gisteren en vandaag in de "ouderwetse" weckketel geweckt. 35 literpotten in de buitenketel en vandaag 15 binnen. Super handig met zo'n druk leven. Ook fijn om 1 pot aardappels met 1 pot wortelen tot hutspot om te toveren. ;-)

Door

Monica-Can

op 20 September 2017

He Peter, maar jullie hebben dan ook wel een fantastische weckketel buiten, echt om jaloers op te zijn :-). Ik doe het wel met de pressure canner maar in een gewone weckketel gaat het inderdaad ook.

Reactie plaatsen