Wecken en inmaken
Monica Can
Wecken en inmaken
1 min
2

Zuurkool wecken

1 min
2

Zuurkool wecken is een handige manier om je zuurkool extra lang houdbaar te maken.

Als je zuurkool lang in het vat bewaard wordt het steeds zuurder en het kan ook bitter worden. Als je de zuurkool weckt dan stop je dit proces en blijft de zuurkool goed van smaak.

Ook is het handig als je maar 1 vat of pot hebt om de zuurkool te fermenteren en deze weer vrij wilt hebben. Ik heb een aantal weken geleden zuurkool gemaakt volgens mijn recept echter niet in glazen weckpotten maar in een grote glazen fermentatiepot.

zuurkoolpot

Mijn zuurkoolpot

Dit is echt veel zuurkool om snel op te eten, we zijn maar met 2 personen. En ik wilde de pot ook weer vrij hebben om nu zuurkool met rode kool te gaan maken (ja dat kan ook). Dus heb ik de zuurkool geweckt. En dat is echt heel erg simpel. Het enige waar je op moet letten is dat de zuurkool goed op smaak is voordat je het gaat wecken.

zuurkool wecken

Handleiding zuurkool wecken

Steriliseer je potten en bereid ze voor. Vul de gesteriliseerde potten met de zuurkool, goed aandrukken en giet het zuurkoolnat erop, zorg ervoor dat de zuurkool onder het vocht staat. Als je niet genoeg vocht hebt dan kan je een zoutoplossing maken om het vocht aan te vullen.

Dit doe je door  van 1 eetlepel zout in 1 liter water te doen en aan de kook te brengen. Dan af laten koelen en de potten hiermee aanvullen. Laat 1 cm. onder de rand vrij.

De potten afsluiten en dan 20 minuten wecken op 100 graden.

Na het afkoelen testen of de potten goed afgesloten zijn en donker wegzetten tot gebruik.

Ik heb uit mijn zuurkoolpot 10 halve liter potten met zuurkool kunnen wecken, kan ik ook nog een paar potten aan mijn ouders geven.

En de zuurkool kan verder vewerkt worden tot zuurkoolsalade, zuurkool ovenschotel en nog veel meer. Handig om op voorraad te hebben.

Reacties
Categorieën