Zuurkool maken in een glazen (weck) pot

Zuurkool maken is helemaal niet moeilijk en leuk om zelf te doen. Je kunt het in een echte zuurkoolpot doen maar het gaat ook prima in een grote weckpot van 1 liter of meer.

Zuurkool is een gefermenteerde witte kool en zeer goed voor je gezondheid. Elke dag 1-2 eetlepels zuurkool is voldoende om je darmen te voeden met gezonde bacteriën.

Door de fermentatie blijft zuurkool – zolang er geen lucht bij komt – heel lang houdbaar.

Maar bovenal bevat zuurkool heel veel vitamine C, veel meer dan andere geconserveerde producten. Een portie van 200 gram bevat 50 mg vitamine C. Dat is bijna de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (70 mg).

Maar niet alleen de vitamine C in de zuurkool zorgt voor een sterk afweersysteem. Door de fermentatie ontstaan melkzuurbacteriën (ook bekend als probiotica). Deze bacteriën komen veelvuldig in onze darmen voor en zorgen voor een goed darmklimaat. Ook zorgen ze ervoor dat onze voedingsstoffen opgenomen kunnen worden in ons lichaam.

Zuurkool voegt deze belangrijke bacteriën dus toe en is daarmee  goed voor onze darmflora. Een gezonde darmflora is namelijk essentieel voor het goed functioneren van het immuunsysteem.

De meest gezonde versie van zuurkool is de zuurkool uit het vat. De zuurkool die je verpakt in de winkel kunt kopen zit in plastic verpakt en is verhit waardoor al een deel van de voedingsstoffen verloren is gegaan.

Het is dus niet zo vreemd dat onze oma’s vroeger de zuurkool in een Keulse pot (of zuurkoolpot) maakten. Goedkoop, makkelijk en gezond.

En we kunnen nog steeds makkelijk zelf zuurkool maken en je hebt er niet speciaal een zuurkoolpot voor nodig.

Zuurkool maken in een weckpot

Voor zuurkool maken in weckpotten heb je 1 of 2 weckpotten nodig van 1 liter. Ik had zelf een witte kool van 2,2 kilo en na het schoonmaken en raspen was daar nog 1,7 kilo van over en dit paste precies in 2 weckpotten van 1 liter. Je kunt natuurlijk ook kleinere of grotere potten nemen afhankelijk van de hoeveelheid witte kool die je hebt.

Als je geen weckpotten hebt kan je deze hier bestellen maar je vindt ze tegenwoordig ook bij Xenos, Blokker, Action en steeds meer andere zaken.

De weckpot zorgt ervoor dat de  gassen/lucht/overdruk die in de pot ontstaat tijdens het fermentatieproces kan ontsnappen via de rubber ring. Er kan echter geen lucht inkomen en dit is belangrijk om schimmel en bederven te voorkomen.

zuurkool maken


Wat heb je verder nodig.

Je kunt voor het zelf zuurkool maken (bij voorkeur biologische) witte kool of spitskool, maar ook rode kool gebruiken.

Bewaar de buitenste bladeren van de kool. Snijd de nerf er uit en als ze erg hard zijn leg de bladeren dan even in heet water. Dan kunnen ze later gemakkelijker opgevouwen worden.

Snijd de kool nu zeer fijn, dit kan je ook doen met een rasp, een mandoline of een keukenmachine. Ik gebruik zelf mijn Thermomix, dat gaat super snel.

Voeg per kilogram zeer fijn gesneden kool of  15 gram (Keltisch) zeezout en een klein lepeltje naturel yoghurt toe.

Kneed dan de kool goed door totdat er vocht vrij komt en doe deze dan in een weckglas. Doe elke keer een laagje in het glas en  duw het dan heel goed aan, er mag geen lucht meer tussen zitten want dan kan het gaan schimmelen. Zoals je in de video kunt zien druk ik mijn zuurkool zelf altijd aan met een speciale zuurkoolstamper

Je kunt als je dit wilt ook nog kruiden tussen de laagjes doen, bijvoorbeeld: laurierblad, kurkuma, peper(korrels), kummel of jeneverbessen.

Dit geeft je zuurkool weer een andere smaak.

Weckglazen vullen

Vul het weckglas tot ongeveer vijf centimeter onder de rand. Leg een opgevouwen koolblad op de kool en zet daarop het gewicht ( ik gebruik zelf als glasgewicht een deksel van een weckpot die 1 maat kleiner is dan de weckpot. Als ik een weckpot gebruik met een beugelsluiting (zoals op de foto) dan gebruik ik deze glasgewichten. Die passen ook in wide mouth mason jars en de quattro stagioni potten.  Gebruik je regular mouth potten dan kan je deze glasgewichten gebruiken.

Heb je geen glasgewicht dan kan je ook een aardewerk eierdopje of een klein borrelglaasje of schaaltje/potje gebruiken. Belangrijk is dat de kool onder het vocht blijft en niet kan gaan drijven. Als de kool boven het vocht komt dan kan het gaan schimmelen en dat is zonde van al je werk.

Maak de rand van het weckglas dan schoon, doe er de schone rubber ring omheen en sluit het glas af met het deksel en de klemmen.

Zet het glas op een bordje of in een pan;  want tijdens het fermentatieproces kan wat vocht tussen de ring door naar buiten komen. Dit wordt dan mooi op het bordje opgevangen. Zet het geheel nu donker weg op kamertemperatuur, de eerste paar dagen kan er een beetje vreemde geur uit de pot komen maar dat is normaal .

Na 1 week is het fermentatieproces afgesloten en kan je de potten koel en donker wegzetten (bijvoorbeeld in een kelder, garage of in de koelkast)

Als je de kool  goed gekneed hebt dan is deze na ongeveer 1 maand genoeg gefermenteerd en geschikt om te eten.

De zuurkool is zeker 12 maanden houdbaar zolang de potten dicht zijn. Bewaar ze dan wel op een koele plek (zoals de koelkast) want het fermentatieproces gaat door als de zuurkool op kamertemperatuur staat en je zuurkool zal steeds zuurder worden. In de koelkast gaat dit veel langzamer en wordt je zuurkool minder snel zuur.

Een open pot kan je zeker een aantal weken goed houden in de koelkast zolang je de zuurkool altijd met een schone lepel of vork uit de pot haalt en weer goed afsluit.

Heel gezond rauw als zuurkool salade maar natuurlijk ook heerlijk gekookt of in een ovenschotel.

Veel succes en smakelijk eten.

Yvon
Door

Yvon

op 24 Sep 2017

Wat een leuk artikel, dat ga ik gauw eens proberen

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 02 Oct 2017

Is echt makkelijk en erg lekker. Wil je het ons laten weten als je de zuurkool gemaakt hebt of het je ook goed bevalt?

Janne
Door

Janne

op 16 Nov 2017

Bedankt voor het delen en de tips! Gisteravond de zuurkool in de pot gedaan, ziet er goed uit nu afwachten. wij hebben ook rode kool gedaan ;-O

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 17 Nov 2017

Graag gedaan. Met rode kool is ook heel lekker. Eet smakelijk voor straks.

Sandy Wijnands
Door

Sandy Wijnands

op 09 May 2018

Dit wil ik zeer zeker eens gaan proberen! Ik heb ooit eens gelezen dat er i.p.v. yoghurt karnemelk gebruikt wordt voor het fermenteren van zuurkool, klopt dat?

Magda
Door

Magda

op 28 Jun 2018

Ja dat klopt Sandy. Er moet eeen zuur toegevoegd worden om het fermentatieproces op gang te brengen, dat kan ook met witte wijn. Ikzelf gebruikte kefir.

Jean
Door

Jean

op 03 Feb 2019

water of melk kefir?

ben
Door

ben

op 17 Jul 2022

nee er moet geen zuur aantoegevoegd worden, dan zou azijn ook kunnen, maar dan help je de melkzuur bacteriën om zeep, dus melkzuur bacteriën en die zitten idd in oa karnemelk dus daar kun je mee opstarten

Fenny
Door

Fenny

op 08 Aug 2022

Komt er druk op de pot. Als je deze afsluit kan het gas er toch niet uit?

Monica Can
Door

Monica Can

op 16 Aug 2022

Er komt inderdaad druk op de pot daarom kan je het beste een weckpot gebruiken met rubber en klemmetjes of een andere weckpot die geschikt is voor fermenteren zoals de beugelpotten (bijv. deze: https://www.aromalifestyle.shop/pearl-mariposa-1000-ml.html) zodat het gas via de deksel kan ontwijken.

Reactie plaatsen