Gekonfijte citroen (en sinaasappel), heerlijke smaakmakers

Gekonfijte citroen (en sinaasappel), heerlijke smaakmakers

Gekonfijte citroen is heel makkelijk om te maken en een heerlijke smaakmaker in allerlei gerechten. Vooral in de Zuid Europese en ook Franse keuken worden gekonfijte citroenen veel gebruikt. En in de Arabische keuken worden ze dag in dag uit, jaar in jaar uit gebruikt .En de naam gekonfijte citroen klinkt heel chique maar eigenlijk zijn het gewoon citroenen in zout ūüėĀ.¬†Door ze minstens een maand te konfijten met veel zout wordt de schil boterzacht en komen alle zalige aroma‚Äôs uit de vrucht naar boven. Heerlijk door bijvoorbeeld salades of bij vis.

Gekonfijte citroen maken ūüćč.

Benodigdheden

4 citroenen

grof zeezout of steenzout (zonder toevoegingen)

1 weckpot van een halve liter.

 

gekonfijte citroen

 

Bereidingswijze

Neem een schone weckpot. Was de citroenen. Snijd drie citroenen in dikke plakken en weeg ze. Je hebt namelijk 10% van het gewicht van de citroenen als zout nodig. Wegen je citroenen bijv. 500 gram dan heb je 50 gram zout nodig. Weeg het zout wat je nodig hebt af en doe het in een bakje. Gebruik hier geen keukenzout voor, maar bijvoorbeeld grof zeezout of himalya zout. Hoe grover de korrel, des te meer vocht er uit de citroenen kan worden onttrokken. De vierde citroen pers je uit daarvan gebruik je alleen het sap.

Leg nu een laagje citroen in de pot en strooi er wat zout overheen, druk het goed aan en vul de pot zo verder op met laagjes citroen en zout.  Druk ze echt goed aan (dat gaat erg handig met deze stamper) zodat ze strak op elkaar zitten. Als alle citroenen in de pot zitten, strooi dan de rest van het zout erover en vul de pot nu op met het citroensap.

Verzwaar de citroenen met een glasgewicht zodat ze niet gaan drijven en sluit de pot af.  Zet de pot op een mooie plek in de keuken maar niet in het zonlicht. En laat de pot nu een maand staan. Na een maand is je gekonfijte citroen klaar voor gebruik.

Zelf pureer ik de citroenen na een maand tot een pasta die ik dan makkelijk kan verwerken in mijn gerechten of door de sladressing. Maar je kunt ook de schillen zo laten en ze per stuk uit de pot halen om te gebruiken.

Na openen de pot bewaren in de koelkast. Je kunt ze dan lang bewaren (wel tot 1 jaar), zolang je de pot maar goed sluit na ieder gebruik en als je de citroenen niet pureert ervoor zorgt dat ze goed onder sap blijven staan.

 

 

Gekonfijte sinaasappel ūüćä

Op dezelfde manier kan je ook sinaasappels verwerken. Deze zijn iets zachter van smaak dan gekonfijte citroen maar ook een heerlijke smaakmaker in je gerechten.

Variaties met kruiden

Je kunt bij de gekonfijte citroen ook nog vari√ęren in smaak door bijv. verschillende kruiden of specerijen toe te voegen. Bijv. wat korianderzaad, sesamzaad of nigella(zwarte sesam) is erg lekker, een paar blaadjes pepermunt, een takje rozemarijn of wat chilipeper. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wat ook erg lekker is en een verrassende twist geeft aan je gekonfijte citroen is een scheutje¬†oranjebloesem (neroli) hydrolaat¬†toevoegen.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down