Zoetzure komkommer, met gember en appelazijn, snel en lekker!

Zoetzure komkommer, met gember en appelazijn, snel en lekker!

Dit recept voor zoetzure komkommer met gember en appelazijn is snel en super makkelijk om te maken. Na 1 dag kan je het al eten.

Ik heb dit recept niet zelf bedacht maar gevonden op de website van MadebyEllen en ik heb het een beetje aangepast en iets gezonder gemaakt. Ik heb namelijk de witte natuurazijn in het recept vervangen door mijn zelfgemaakte appelazijn en de witte suiker door kokosbloesemsuiker (maar je kunt ook ahornsiroop of honing gebruiken).

Appelazijn is zeer gezond voor je en het kan de spijsvertering stimuleren. Het zorgt ervoor dat je voldoende maagzuur kan aanmaken, waardoor de vertering van je eten beter verloopt. Dat kan weer klachten schelen als een opgeblazen gevoel, boeren en oprispingen. En hoewel appelazijn zuur is en je zou denken dat het ongezond is als je last hebt van brandend maagzuur, is het tegenovergestelde het geval. Appelazijn zorgt er juist voor dat je minder last kunt hebben van brandend maagzuur.

Gember bevat talloze vitaminen en mineralen. Denk aan: B1, B2, B6, vitamine C, calcium, magnesium, ijzer en zink. Allerlei goede eigenschappen dus. Wat gember doet met je lichaam? De specerij ondersteunt vele processen in het lichaam, zoals de spijsvertering, en kan helpen bij misselijkheid en een hoge bloeddruk.

Kortom, in combinatie met de gezonde komkommer is dit makkelijke recept voor zoetzure komkommer iets wat niet mag ontbreken in je koelkast.

 

zoetzure komkommer met gember

Benodigdheden voor de zoetzure komkommer met gember

  • 1 komkommer (bij voorkeur biologisch)
  • 1 theelepel zout
  • 40 gram kokosbloesem suiker (oerzoet of sucanat kan ook). Je kunt de suiker ook vervangen door 1 eetlepel (rauwe) honing of ahornsiroop.
  • appelazijn
  • Stukje gember van ongeveer 3 cm, heel fijn geraspt

 

Bereidingswijze

Als je geen biologische komkommer gebruikt kan je deze schillen of heel goed reinigen met bijv. de fruit- en groentereiniger 

Een biologische komkommer kan je wassen en dan gebruiken.

Snijd de komkommer in hele dunne plakjes, dit gaat het makkelijkste met de kaasschaaf. Doe de komkommer in een grote schaal en voeg hier de suiker (of honing/ahornsiroop) en het zout aan toe. Meng het geheel even goed door en laat het 5 minuten intrekken.

Leg de plakjes komkommer in een goed afsluitbare (weck) pot van 500 ml.

Schenk nu zoveel appelazijn over de komkommer totdat alle komkommer ondergedompeld zit in het azijnmengsel. Het beste kan je de komkommer nu onder de azijn houden met een glasgewicht (zoals deze of deze)en sluit de pot af.  Zet de komkommer in de koelkast en laat de smaken nu een dag in de zoetzure komkommer trekken.

Nu is je komkommer klaar om te eten. Lekker bij of op brood, als bijgerecht bij je eten en zeker ook bij pittig eten. Bewaar de komkommer in de koelkast dan is hij minstens twee weken houdbaar.

jeanette
Door

jeanette

op 4 June 2021

hoi monica ik had de komkommer gemaakt wel met bio appelazijn uit de winkel en moet heel erg bekennen vond deze erg zuur ik had 1 eetlepel honing gebruikt ipv suikers is de appelazijn zuurder dan zelf gemaakte ?? of kan ik beter suiker gebruiken

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 1 July 2021

Het kan aan de appelazijn liggen en honing is inderdaad wat minder zoet dan suiker. Misschien kan je het beter een keer met oerzoet of ongeraffineerde ruwe rietsuiker of kokosbloesem suiker proberen.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down