zuurkool met appel
Fermenteren
Monica Can
Fermenteren
4 min
2

Zuurkool met appel, lekker en super gezond

4 min
2

Zuurkool met appel is een heerlijke combinatie en één die ik vaak gebruik als ik zuurkool maak.

Appels zijn een belangrijke vorm van prebiotica (vezels die goed zijn voor de goede bacteriën in je darm en voor de goede bacteriën in de zuurkool) , dus je krijgt veel extra probiotica door appels aan je witte kool toe te voegen.

De combinatie is niet alleen extra gezond voor je darmen maar ook erg lekker. Het zoet van de appel zorgt ervoor dat de zuurkool wat zachter van smaak wordt en daardoor is het ook zeer geschikt voor iedereen die (nog) niet zo van de zure smaak van zuurkool houdt.
Wat is zuurkool?

Zuurkool is een gefermenteerde witte kool en zeer goed voor je gezondheid. Elke dag 1-2 eetlepels zuurkool is voldoende om je darmen te voeden met gezonde bacteriën.

Door de fermentatie blijft zuurkool wel 12 maanden goed in je koelkast. Het is dus ook ideaal om een voorraad te maken.

Maar bovenal bevat zuurkool heel veel vitamine C, veel meer dan andere geconserveerde producten. Een portie van 200 gram bevat 50 mg vitamine C. Dat is bijna de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (70 mg).

Maar niet alleen de vitamine C in de zuurkool zorgt voor een sterk afweersysteem. Door de fermentatie ontstaan melkzuurbacteriën (ook bekend als probiotica). Deze bacteriën komen veelvuldig in onze darmen voor en zorgen voor een goed darmklimaat. Ook zorgen ze ervoor dat onze voedingsstoffen opgenomen kunnen worden in ons lichaam.

Zuurkool voegt deze belangrijke bacteriën dus toe en is daarmee  goed voor onze darmflora. Een gezonde darmflora is namelijk essentieel voor het goed functioneren van je immuunsysteem.

Zuurkool met appel maken

Voor zuurkool met appel heb je 1 of 2 weckpotten nodig van 1 liter. Dit hangt een beetje af van de hoeveelheid witte kool die je gebruikt. Ik had zelf een witte kool waar na het schoonmaken en raspen was nog 1 kilo van over was en dit paste net niet in een weckpot van 1 liter dus ik heb nog een kleine weckpot van een halve liter gebruikt. Je kunt natuurlijk ook kleinere of grotere potten nemen afhankelijk van de hoeveelheid witte kool die je hebt.

De weckpot zorgt ervoor dat de  gassen/lucht/overdruk die in de pot ontstaat tijdens het fermentatieproces kan ontsnappen via de rubber ring. Er kan echter geen lucht inkomen en dit is belangrijk om schimmel en bederven te voorkomen.

Per kilo geraspte witte kool heb je 2 geraspte appels nodig en 15 gram natuurlijk zout, dit kan zeezout of steenzout zijn maar het mag geen andere toevoegingen bevatten zoals anti klonter middelen of jodium. Dat kan namelijk de fermentatie beïnvloeden. Dus het is belangrijk om puur zout te gebruiken zonder toevoegingen.
Bereidingswijze

Haal de buitenste bladeren van de kool en bewaar deze. Snijd de nerf er uit en als ze erg hard zijn leg de bladeren dan even in heet water. Dan kunnen ze later gemakkelijker opgevouwen worden.

Snijd de kool nu fijn, dit kan je ook doen met een rasp, een mandoline of een keukenmachine. Ik gebruik zelf mijn Thermomix, dat gaat super snel.

Voeg per kilogram fijn gesneden kool  15 gram (Keltisch) zeezout toe en meng het geheel. Laat de kool nu 15 minuten staan zodat het vocht vrij kan komen. In de tussentijd kan je de appels raspen. Per kilo gesneden kool gebruik ik 2 appels.

Doe de geraspte appels bij de kool en kneed dan de kool goed door totdat er vocht vrij komt en doe deze dan in een weckglas. Doe elke keer een laagje in het glas en  duw het dan heel goed aan, er mag geen lucht meer tussen zitten want dan kan het gaan schimmelen. Zoals je in de video kunt zien druk ik mijn zuurkool zelf altijd aan met een speciale zuurkoolstamper

Vul het weckglas tot ongeveer 3 centimeter onder de rand. Druk de kool nogmaals goed aan zodat alles onder het vocht staat. Als je een Pearl weckglas gebruikt, zoals ik in de video doe, dan vul je de pot tot aan de schouders en kan je meteen een regular mouth pickle pebble glasgewicht op de kool leggen. Deze past precies in de opening van de pot en je kool blijft dan netjes onder water.

Gebruik je een andere weckpot, leg dan een opgevouwen koolblad op de kool en zet daarop het gewicht. Heb je geen glasgewicht dan kan je ook een aardewerk eierdopje, een klein glazen potje of schaaltje of een klein borrelglaasje  gebruiken. Belangrijk is dat de kool onder het vocht blijft en niet kan gaan drijven. Als de kool boven het vocht komt dan kan het gaan schimmelen en dat is zonde van al je werk.

Sluit nu het weckglas af en dan begint het wachten 😁.

Zet het glas op een bordje of in een pan;  want tijdens het fermentatieproces kan wat vocht tussen de ring door naar buiten komen. Dit wordt dan mooi op het bordje opgevangen. Zet het geheel nu donker weg op kamertemperatuur, de eerste paar dagen kan er een beetje vreemde geur uit de pot komen maar dat is normaal .

Na 6 dagen is het fermentatieproces afgesloten en kan je de potten koel en donker wegzetten (bijvoorbeeld in een kelder, garage of in de koelkast).

In principe is de zuurkool nu klaar om te eten maar het is beter om de zuurkool met appel nog 1 maand op een hele koele plek (bij voorkeur onder 10 graden dus dat zal meestal de koelkast zijn) te laten fermenteren. Dat maakt de smaak nog veel beter.

De zuurkool met appel is zeker 12 maanden houdbaar zolang de potten dicht zijn. Bewaar ze dan wel op een koele plek (zoals de koelkast) want het fermentatieproces gaat door als de zuurkool op kamertemperatuur staat en je zuurkool zal steeds zuurder worden. In de koelkast gaat dit veel langzamer en wordt je zuurkool minder snel zuur.

Een open pot kan je zeker een aantal weken goed houden in de koelkast zolang je de zuurkool altijd met een schone lepel of vork uit de pot haalt en weer goed afsluit. Elke dag 2 eetlepels zuurkool is een goede toevoeging voor je gezondheid en houdt je darmen happy.

Wil je meer weten over de voordelen van prebiotica en probiotica dan zijn deze artikelen ook interessant voor jou:

Veel succes en smakelijk eten.

Reacties
Categorieën