Gefermenteerde tomatenketchup, makkelijk, gezond en lang houdbaar!

Gefermenteerde tomatenketchup, makkelijk, gezond en lang houdbaar!

Deze gefermenteerde ketchup is heel eenvoudig te maken.De smaak van deze ketchup is echt heerlijk en aangezien de ketchup gefermenteerd is, is hij ook super lang houdbaar in de koelkast.

Goede tomatenketchup bevat veel - opneembare - lycopeen. Lycopeen is de kleurstof die tomaten rood maakt én een zeer belangrijke antioxidant. En als je de ketchup fermenteert wordt deze ook nog eens pro biotisch, dus goed voor je darmen.

Echter, uit verse tomaten kan ons lichaam de lycopeen niet goed zo goed opnemen. Dit komt omdat lycopeen zich in de celwanden van tomaten bevind en wij die moeilijk kunnen verteren.  Wanneer we de tomaten verwarmen, gaat de celwand kapot en komt de lycopeen vrij. Dan kan ons lichaam de lycopeen wél opnemen. En daarom zijn tomatensap, tomatensoep, tomatenpuree en tomatenketchup nog gezonder dan verse tomaten. Maar dat geldt natuurlijk alleen als je er geen extra ingrediënten aan toe gaat voegen zoals smaakversterkers, zout en veel suiker zoals in de meeste tomatenketchup die je in de winkel kunt kopen.

Zelfgemaakte gefermenteerde ketchup is dus niet alleen lekkerder maar ook nog eens veel gezonder.

Er staat op Aromalifestyle ook een recept voor 'gewone tomatenketchup'  en die smaakt ook goed, maar daar worden alle ingrediënten nog een keer gekookt. En in dit recept wordt alles gefermenteerd, dat maakt de ketchup nog gezonder en heel erg lekker.

Laten we snel aan de slag gaan want het is ook nog eens super simpel om te maken.
Benodigdheden voor je gefermenteerde tomatenketchup:

  • 200 gram tomatenpuree (bij voorkeur biologisch en zonder toevoegingen)
  • 50 ml.  appel azijn (zelf gemaakt)
  • 2-3 eetlepels honing of ahornsiroop (afhankelijk van hoe zoet je je ketchup wilt hebben)
  • 1 theelepel zout
  • mespunt cayenne peper
  • mespunt kaneel
  • mespunt kruidnagel
  • 1 eetlepel wei, kefir, kombucha of zuurkoolsap
  • water


ketchup


Bereidingswijze

Doe de tomatenpuree en alle overige ingrediënten (met uitzondering van het water) in een kom en roer dit goed door.

Nu kan je langzaam wat water toevoegen totdat je tomatenketchup de gewenste dikte heeft. Proef de tomatenketchup en je kunt eventueel nog wat van de kruiden toevoegen om de gefermenteerde tomatenketchup helemaal naar je eigen smaak te maken.

Doe de tomatenketchup in een weckpot of mason jar en laat deze nu 3 dagen op kamertemperatuur staan om te fermenteren.

Dan is je gefermenteerde tomatenketchup klaar en kan je hem in de koelkast bewaren.

Eet smakelijk!
Nicole
Door

Nicole

op 27 Mar 2022

Helaas valt een stuk tekst weg, zie hieronder: “Doe de tomatenpuree en alle overige ingrediënten (met uitzondering van het water) in een kom en roer dit goed door. Door het to Nu kan j.....”Achter de ‘to’ lijkt nog iets te moeten komen. Ik wil het graag proberen want kha-eten en ketchup uit de winkel gaat niet goed samen.Complimenten met je website: erg leuke en bruikbare recepten van allerlei soorten.

Monica Can
Door

Monica Can

op 28 Mar 2022

Hai,Bedankt voor het opmerken, er staat een stukje tekst te veel. 'Door het to' hoort er niet bij en zal ik even weghalen. 👍

Geertje Vos
Door

Geertje Vos

op 03 Apr 2022

Ik heb de gefermenteerde tomatenketchup gemaakt. Die is echt heel lekker. En kost bijna geen tijd. Ik had nog wat wei over van het maken van yoghurt. Toprecept.

Monica Can
Door

Monica Can

op 05 Apr 2022

Hai Geertje, dank je wel voor je bericht. Dat is leuk om te lezen. Ik heb ook alweer een nieuwe pot staan die aan het fermenteren is. Zo lekker 😋

Reactie plaatsen