tomaten inmaken
Wecken en inmaken
Monica Can
Wecken en inmaken
4 min
2

Tomaten inmaken, de zomer in een (weck) pot

4 min
2

Tomaten inmaken ofwel wecken is echt heel simpel om te doen en ook ideaal om mee te starten als je net begint met wecken/inmaken.

Je hebt er niet veel voor nodig en als je in de zomer verse, rijpe tomaten inmaakt dan kan je het hele jaar door genieten van deze zomerse smaak. Een ander voordeel van deze ingemaakte tomaten is dat het lycopeen, een belangrijk antioxidant dat zich in tomaten bevind, beter wordt opgenomen in het lichaam als de tomaten verhit zijn geweest.

Tomaten lenen zich uitstekend voor een simpele basis saus die je prima kunt gebruiken voor soepen, sauzen, pizza’s en andere gerechten.

Ik gebruik deze tomaten in alle recepten waarin verse tomaten worden verwerkt. Ik maak er een heerlijke omelet mee in combinatie met ui en paprika en ook een snelle tomatensoep in combinatie met bouillon die ik ook al geweckt heb.

Benodigdheden voor tomaten inmaken

  • Tomaten
  • Een beetje citroensap
  • Glazen potten van 500 ml. (2 potten per kilo tomaten)
  • Een grote pan
  • Theedoek
  • Thermometer (optioneel)


Ik gebruik voor inmaken graag de glazen Pearl mason jars van 500 ml. Dit is de ideale maat en het grote voordeel van de Pearl mason jars is dat je de deksels iedere keer opnieuw kunt gebruiken. Deze zijn van RVS en herbruikbaar.

Als je andere potten gebruikt dan is het aan te bevelen om iedere keer nieuwe deksels te nemen. Dit doe je om ervoor te zorgen dat de potten goed vacuüm trekken en niet na een tijdje weer open gaan. Waardoor je product kan bederven. En daarnaast hebben de meeste deksels van inmaakpotten een speciale coating aan de binnenkant. Bij meerdere keren gebruik kan deze coating beschadigen. En er is altijd de mogelijkheid dat er iets van die coating in je eten terecht komt.

Daarom gebruik ik tegenwoordig de Pearl Mason jars, die zijn veilig voor mijn gezondheid en ook nog eens milieuvriendelijk omdat je alles kunt hergebruiken.

Pearl mason jars vind je ook de Aromalifestyle shop

Om 2 potten van 500 gram te vullen heb je ongeveer een kilo tomaten nodig. Dus de hoeveelheid potten die je nodig hebt is dus afhankelijk van hoeveel tomaten je hebt om in te maken. Je kunt de hoeveelheid zo makkelijk aanpassen.




Bereidingswijze:

Begin met je inmaakpotten te steriliseren door ze in de koude oven te plaatsen en deze dan op te warmen naar 120 graden. Als de oven 120 graden is dan laat je ze nog 10 minuten in de oven staan.  De deksels van de inmaakpotten leg je minstens 10 minuten in een pan met heet water en een scheut azijn.

Was de tomaten grondig. Verwijder de kroon, snijd ze in kwarten en pureer ze met een keukenmachine of foodprocessor. Ik gebruik hiervoor mijn Thermomix en doe dan 5 sec. op stand 5. Heb je geen keukenmachine dan kan je ook een rasp of staafmixer nemen.

Ik gebruik zelf biologische tomaten en kies ervoor om de tomaten niet te ontvellen en alle voedingswaarden in tact te laten. De schil van de tomaat bevat namelijk veel vitaminen en mineralen.

Haal de potten uit de oven en laat ze iets afkoelen. Je gaat namelijk de koude, gepureerde, tomaten in de potten doen en dan is het beter als de potten niet te heet zijn.

Vul de potten met de tomatenpuree, giet er een beetje citroensap op en steek nu met een mes een aantal keren in de pot zodat het citroensap zicht mengt en er zoveel mogelijk lucht uit de pot komt.  Schroef dan de deksels erop.

Neem een grote pan en leg onderin een theedoek. Dit voorkomt dat de potten straks gaan bewegen en rammelen als je ze in gaat koken. Zet de potten op de theedoek en zorg dat ze elkaar niet raken.

Omdat je koude tomaten gebruikt vul je de pan nu ook met koud water, totdat de potten bijna onder water staan. De deksels mogen nog boven het water uitsteken. Ik giet altijd een scheutje azijn in het water, dit voorkomt dat er kalkaanslag van het water op je potten komt.

Breng het water nu aan de kook, de temperatuur mag ongeveer 95 graden zijn, het water is dan zachtjes aan het koken. Het beste kan je dit meten met een thermometer. Ik gebruik zelf meestal een digitale vleesthermometer om de temperatuur in de gaten te houden.

Als het water 95 graden is dan laat je de potten 30 minuten koken. Na de de 30 minuten zet je het vuur uit en haal je de potten uit het hete water (dit gaat het beste met een speciale glastang, maar het kan eventueel ook met een ovenhandschoen of pannenlap) en zet ze dan op een theedoek om af te laten koelen. Laat de potten nu 24 uur helemaal afkoelen zonder ze te bewegen. Hierdoor kunnen ze goed vacuüm trekken.

Als je de Pearl mason jars gebruikt kan je na 24 uur de ring van de pot draaien en controleren of de deksel goed vacuüm getrokken is (zie ook de video). En als je andere potten gebruikt dan kan je op de deksel drukken. Als de deksel ingedrukt is en niet meer meegeeft dan is deze goed vacuüm getrokken.




Bewaren

Bewaar de potten op een koele, donkere plek, je kunt ze dan minimaal een jaar ongeopend bewaren. De gepureerde tomaten kunnen na opening zeker 5 dagen in de koelkast bewaard worden.

Mocht je grotere hoeveelheden tegelijk willen maken dan is een weckketel echt aan te raden. Ik heb zelf deze weckketel en daar ben ik super tevreden mee. Hij is volautomatisch en dat is echt heel handig als je veel wilt inmaken. En ik kan er 14 potten van 1 liter of 20 potten van 500 ml. in één keer mee wecken.

Maar als je net begint, neem dan gewoon een grote (soep) pan zoals hierboven beschreven. Dat is makkelijk om mee te starten en je eerste ervaringen op te doen met wecken/inmaken.

Reacties
Categorieën