voordelen van rauwe melk
Pro metabolic lifestyle
Monica Can
Pro metabolic lifestyle
6 min
5

De verrassende voordelen van rauwe melk

6 min
5

Herken je dit? In een tijd waarin we worden overspoeld met gepasteuriseerde en gesteriliseerde voedingsmiddelen, kunnen we soms verlangen naar de eenvoud en puurheid van onbewerkte producten. Ik herken me hier echt in en wil vandaag iets delen over rauwe melk. Een product wat bij mij dagelijks gebruikt wordt.

Rauwe melk is een voedingsmiddel dat de afgelopen jaren veel aandacht heeft gekregen. Hoewel het consumeren van rauwe melk controversieel kan zijn , zijn er ook vele voordelen verbonden aan het drinken van deze onbewerkte melk rechtstreeks van de koe. In deze uitgebreide blogpost ga ik dieper in op de verrassende voordelen van rauwe melk.

Rijk aan voedingsstoffen

Rauwe melk is een natuurlijke bron van essentiële voedingsstoffen. Het bevat een uitgebalanceerde mix van eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. In tegenstelling tot gepasteuriseerde melk, behoudt rauwe melk al zijn voedingsstoffen, waaronder vitamine A, vitamine D, vitamine B12, calcium, magnesium en fosfor. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de groei, ontwikkeling en het behoud van een gezond lichaam. Vitamine A is bijvoorbeeld belangrijk voor een gezonde huid, goed zicht en een sterk immuunsysteem, terwijl vitamine D helpt bij het bevorderen van sterke botten en een gezond immuunsysteem.

Betere vertering

Veel mensen beweren dat ze rauwe melk beter kunnen verteren dan gepasteuriseerde melk. En dat kan kloppen want rauwe melk bevat van nature enzymen die kunnen helpen bij de vertering van lactose, dit is de melksuiker waar sommige mensen moeite mee hebben om te verteren. (lactoseintolerantie)

Deze enzymen worden echter vernietigd tijdens het pasteurisatieproces, wat dus kan leiden tot lactose-intolerantie bij sommige mensen als ze gepasteuriseerde melk drinken. Voor degenen die moeite hebben met het verteren van melkproducten, kan het proberen van rauwe melk een positief verschil maken. Bovendien bevat rauwe melk gezonde bacteriën, zoals lactobacillen, die kunnen bijdragen aan een gezonde darmflora en een betere spijsvertering.
Gezonde bacteriën

Rauwe melk bevat een verscheidenheid aan gezonde bacteriën die van nature in de darmen voorkomen en bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Deze bacteriën kunnen ook het immuunsysteem versterken en beschermen tegen schadelijke bacteriën en infecties. Het consumeren van rauwe melk kan dus helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora en het versterken van de algehele immuniteit. Het is belangrijk op te merken dat de kwaliteit van de melk en de omstandigheden waarin de koeien worden gehouden van invloed kunnen zijn op het niveau en de diversiteit van deze gezonde bacteriën. Kies daarom bij voorkeur voor biologische rauwe melk.

Potentieel allergie verlichtend

Sommige onderzoeken suggereren dat het drinken van rauwe melk kan helpen bij het verminderen van allergieën en astma. Rauwe melk bevat natuurlijke verbindingen, zoals immunoglobulinen en lactoferrine, die kunnen bijdragen aan een betere immuunrespons en het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Hoewel er nog veel meer onderzoek nodig is, zijn er aanwijzingen dat rauwe melk beschermende effecten kan hebben tegen allergische aandoeningen. Mensen die gevoelig zijn voor allergieën kunnen baat hebben bij het drinken van rauwe melk van gezonde, goed verzorgde koeien. Het is in ieder geval de moeite waard om het te proberen.

Lokale en duurzame voedselkeuze

Het consumeren van rauwe melk ondersteunt vaak lokale boeren en duurzame landbouwpraktijken. Veel rauwe melk wordt geproduceerd door kleine boerderijen die hun koeien laten grazen op groene weiden en gebruik maken van natuurlijke meststoffen. Door rauwe melk te kopen, ondersteun je lokale gemeenschappen en draag je bij aan het behoud van kleinschalige landbouw. En je ondersteunt ook je portemonnee want rauwe melk is goedkoper dan de melk uit de winkel.

Ik betaal bijvoorbeeld voor mijn biologische rauwe melk van de tap 1,20 euro per liter. Als ik een fles biologische melk in de supermarkt koop betaal ik minstens 1,90 euro en dan weet ik nog niet waar de melk vandaan komt en is het gepasteuriseerd.

Bovendien kan het kopen van rauwe melk rechtstreeks bij de boerderij zorgen voor een directe verbinding met de bron van je voedsel en kan het de transparantie en traceerbaarheid van het voedselsysteem vergroten. Doe altijd goed je onderzoek voor je rauwe melk koopt. Vraag gerust aan de boer/in of de koeien bijgevoerd worden, hoe lang ze in de weide mogen staan, of ze antibiotica krijgen etc. Een goede en eerlijke boer zal je altijd graag antwoord geven en verder helpen.Is rauwe melk gevaarlijk?

Rauwe melk mag in Nederland  alleen bij een boer gekocht worden en alleen rechtstreeks uit een melktank. Dus niet voorverpakt in een fles. Je moet altijd zelf je flessen meenemen naar de melktap.  Bovendien moet de boer de consument vertellen dat de melk verhit moet worden voor consumptie. En dat heeft een reden!

In rauwe melk kunnen sporadisch ook ziekteverwekkende bacteriën voorkomen. Met name Campylobacter, Salmonella, en Shiga toxine-producerende Escherichia coli kunnen je behoorlijk ziek maken. Ook de listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn. Met name voor zwangere vrouwen. Dat is dus ook precies de reden dat alle melk die je in de winkel kunt kopen, is gepasteuriseerd of gesteriliseerd. Door die maatregel is de melk uit de winkel een heel veilig product maar bevat ook helemaal geen voedingsstoffen meer. Dus veilig maar niet meer gezond!.

Even een persoonlijke mening: ik vind het toch opmerkelijk, dat dingen die 100 jaar geleden niet eens bestonden, zoals margarine, bewerkte plantaardige oliën, e-nummers, aspartaam en andere kunstmatige zoetstoffen en bewerkte suikers,  en die nu in vrijwel ieder ‘voedingsmiddel’ in de supermarkt te vinden zijn, dat die kunstmatige, nieuwe dingen volgens onze overheid en de diverse instituten niet schadelijk zijn, zelfs gezónd zijn en zo ook gepromoot worden.

Maar dat de natuurlijke voeding die de mensheid al duizenden jaren in goede gezondheid heeft gegeten zoals rauwe melk (maar ook eieren, vlees en dierlijke vetten) ineens wel héél erg gevaarlijk kan zijn!

Ik drink zelf al jaren rauwe melk en heb nog nooit een probleem gehad. Ik ben me ervan bewust dat er eventueel ook ziekteverwekkende bacteriën in rauwe melk kunnen zitten maar naar mijn mening is dit risico bij rauwe melk niet groter dan bij andere voedingsmiddelen die ik consumeer.
Rauwe melk invriezen

Verse rauwe melk kan je het beste binnen 4-5 dagen opgebruiken. Maar je kunt rauwe melk ook heel goed invriezen, daarvan gaat de kwaliteit niet achteruit en het is vooral handig als je niet in de buurt van een melktap woont en wat verder moet reizen.  Als je melk invriest in glazen poten zorg en dan wel voor dat de potten maar voor 3/4 vol zijn en draai de deksel los op de pot. Want de melk zet uit als deze bevriest en anders kunnen je potten kapot vriezen (en geloof me, ik spreek uit ervaring 😁)

Ik gebruik hiervoor mijn Pearl mason jars en vul deze tot het derde streepje dan zit er 750 ml. in de pot en dan kan ik ze zonder problemen invriezen. Laat de melk ontdooien in de koelkast (haal ze wel op tijd uit de vriezer want het duurt 2 dagen voordat de melk ontdooit is in de koelkast) en je hebt altijd heerlijke verse, rauwe melk op voorraad.

Conclusie

Hoewel het belangrijk is om de mogelijke risico's en gezondheidsproblemen in verband met het drinken van rauwe melk te erkennen, zijn er ook aanzienlijke voordelen verbonden aan het consumeren van deze onbewerkte, natuurlijke vorm van melk. Van het behoud van voedingsstoffen tot het bevorderen van een gezonde spijsvertering, het ondersteunen van de immuniteit, het verminderen van allergieën en het bijdragen aan lokale en duurzame landbouw, rauwe melk biedt een aantal verrassende voordelen.

Als je geïnteresseerd bent in het proberen van rauwe melk, is het belangrijk om deze te kopen van een betrouwbare bron en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om mogelijke gezondheidsrisico's te minimaliseren. Zoals bijv. je melk altijd in zeer schone flessen te tappen, ervoor zorgen dat de melk ook tijdens transport naar huis zo koel mogelijk blijft. Ik gebruik zelf voor mijn melk de 1 liter pearl mason jars. Die kan ik namelijk ook invriezen.

Adressen om rauwe melk te kopen bij de boer vind je onder meer hier en hier.

Heb jij al eens rauwe melk gedronken? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.Reacties
Categorieën