hormoonbalans met etherische olie
Vrouwen
Monica Can
Vrouwen
8 min
0

Hormoonbalans met etherische olie

8 min
0

Ondersteun op natuurlijke wijze je hormoonbalans met etherische olie. In dit artikel vind je ook een fijn recept voor een roll on om je hormoonbalans in evenwicht te brengen.  Dus blijf lezen om de beste etherische oliën voor hormoonbalans en ondersteuning te ontdekken.

Als je een vrouw bent kunnen je hormonen overal zijn. Vrouwelijke hormoonspiegels fluctueren vaak. Ze gaan op en neer, afhankelijk van welke dag van de maand het is en hoe oud we zijn. Wat dat betreft hebben mannen het een stuk makkelijker qua hormonen. Dus sorry mannen, dit artikel is speciaal voor vrouwen :-).

Vanwege onze constant veranderende hormoonspiegels kan het moeilijk zijn om een hormonale disbalans te herkennen. Maar wist je dat bijna 40-60% van de vrouwen kampt met een hormonale disbalans?

Tekenen van een hormonale disbalans

Er zijn veel tekenen en symptomen die verband houden met een hormonale onbalans. Enkele veel voorkomende symptomen zijn:

 • Onregelmatige en/of pijnlijke menstruatie
 • Moeite met concentreren
 • Slaapproblemen
 • Chronische acne
 • Opgeblazen gevoel en problemen met de spijsvertering
 • Stemmingswisselingen
 • Depressie
 • Vermoeidheid
 • Gewichtstoename en het lukt niet om gewicht te verliezen.
 • Minder zin in seks
 • Drang naar zoetigheid

En er zijn er nog meer!!!

Mogelijke oorzaken van hormonale disbalans bij vrouwen

Hormonale onevenwichtigheden kunnen door veel verschillende dingen worden veroorzaakt. Veelvoorkomende oorzaken zijn onder meer:

 • Stress en spanning
 • Hypothyreoïdie (te langzaam werkende schildklier)
 • Hyperthyreoïdie (te snel werkende schildklier)
 • Medicijnen
 • Slecht dieet en ongezonde voeding
 • Anticonceptie medicamenten
 • En meer!!!

Hoe weet je of je een hormonale disbalans hebt?

Als je vermoedt dat je een hormonale onbalans hebt, dan is het goed om hierover met je dokter te praten. Het is super belangrijk om je hormoonspiegels te laten controleren.Je hormonen laten testen wordt echter bij een reguliere huisarts in de meeste gevallen niet zomaar gedaan. Maar eigenlijk zou je arts je moeten testen om te zien of je hormoonspiegels normaal zijn. Zeker als je veel van bovenstaande klachten hebt.
5 tips om je hormonen weer in balans te krijgen

Je hormonen in balans brengen is niet iets dat je binnen een week voor elkaar hebt. Neem er de tijd voor om je leefstijl aan te passen. De ene persoon voelt binnen enkele dagen al verschil en bij de ander duurt het een aantal weken tot maanden voordat veranderingen merkbaar zijn. Dit is afhankelijk van je situatie.

Heb je al lange tijd een ongezond leef- en eetpatroon, ervaar je enorm veel stress of heb je overgewicht? Hou er dan rekening mee dat het een aantal weken tot een maanden kan duren voordat je grote verschillen gaat ervaren. Vertrouw erop dat als jij gezond gaat eten en goed voor jezelf zorgt, dat je lichaam mee gaat veranderen.

De volgende stappen kunnen je helpen.

1. Stabiliseer je bloedsuikerspiegel

Het beste dat je kunt doen om je hormoonhuishouding in balans te krijgen is je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Door een stabiele bloedsuikerspiegel blijven je hormonen beter onder controle. Volg bijvoorbeeld de richtlijnen voor een pro metabolic lifestyle.

Eet zo min mogelijk kant- en klare / voorverpakte voeding met ongezonde suikers en slechte chemische toevoegingen. Bereid liever zelf je eten met verse biologische ingrediënten.

Eet koolhydraten niet 'naakt' maar kleed ze altijd aan met eiwitten en vetten.

Als je voeding uit een gezonde balans bestaat van (complexe) koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten, dan blijft je bloedsuikerspiegel in balans. Dit zorgt voor meer energie, minder drang naar eten en een stabielere gemoedstoestand..

Lees ook dit artikel '10 manieren om je metabolisme te ondersteunen' voor meer informatie

2. Verminder stress

Hou stress op afstand door op dagelijkse basis te zorgen voor voldoende ontspanning. Zoek naar manieren van ontspanning die voor jou werken. Ga regelmatig mediteren, doe ademhalingsoefeningen, wandel, lees of doe yoga. Kies iets wat jij fijn vindt om te doen en besteed daar dagelijks minimaal een half uur aan. Ik kan niet meer zonder mijn ochtendroutine om de dag zonder stress te starten.

3. Vermijd producten met hormoonverstorende stoffen

Hormoonverstorende stoffen zoals xeno-oestrogenen – veel aanwezig in plastics en producten als shampoo en make-up – en fyto-oestrogenen – vooral aanwezig in plantaardige voedingsmiddelen – kunnen oorzaken zijn van een verstoorde hormoonbalans.

We geven een aantal tips om de kans op inname van deze stoffen te voorkomen:

 • Vervang je cosmetica door natuurlijke producten. Gebruik bijvoorbeeld kokosolie als dagcrème, nachtcrème en bodylotion.
 • Gebruik natuurazijn, bakingsoda en citroen als schoonmaakmiddel.
 • Vervang je parfum door etherische oliën of maak je eigen parfum.
 • Zorg er ook voor dat je water drinkt uit een glazen fles.
 • Bewaar eten het liefst in glazen potten.

4. Zorg voor voldoende slaap

Voldoende slapen is enorm belangrijk als het gaat om de hormoonhuishouding. Heb je moeite met inslapen? Kijk dan eens naar deze blogpost met 12 tips voor een betere nachtrust.

Zorg voor 8 uur slaap per nacht. ‘s Nachts krijgen je lichaam en hormoonhuishouding de mogelijkheid om te herstellen en dat is precies wat je nodig hebt!

5. Beweging

Zorg voor voldoende beweging. Wandel bijvoorbeeld een half uur per dag en probeer een aantal keren per week een sport te doen die je leuk vindt. Een combinatie van kracht, flexibiliteit en cardio is prima.

Heb je een zittende baan? Zorg er dan voor dat je minstens elk uur even op staat van je plek. Loop naar het toilet, pak wat te drinken, loop een rondje door het gebouw of doe wat oefeningen.

Dit is enorm belangrijk voor je hormoonhuishouding.

Etherische oliën voor gezonde hormonen

Etherische oliën kunnen veel van de symptomen verlichten die gepaard gaan met een hormonale disbalans. En kan zelfs helpen om de hormonen in de loop van de tijd in evenwicht te brengen.

Maar vergeet niet dat sommige etherische oliën tijdens de zwangerschap krampen of samentrekkingen van de baarmoeder kunnen veroorzaken. Vooral etherische oliën die invloed hebben op de hormonen. Wees bij zwangerschap dus altijd extra voorzichtig met het gebruik van etherische olie.
Hormoonbalans met etherische olie

Er zijn eigenlijk veel etherische oliën die kunnen helpen om gezonde hormonen te ondersteunen. Maar voor dit artikel heb ik alleen etherische oliën opgenomen die goed zijn onderzocht.

Scharlei

Scharlei is één van de beste etherische oliën voor vrouwen. Het kan zeer nuttig zijn bij het omgaan met hormonale problemen.

Scharlei bevat hormoonachtige componenten die kunnen helpen om hormonen op natuurlijke wijze in balans te brengen en krampen en een opgeblazen gevoel te verlichten.

Een studie uitgevoerd in 2006 resulteerde in een significante vermindering van menstruatiekrampen wanneer een etherische oliemelange met scharlei plaatselijk op de buikstreek werd aangebracht.

Bergamot

Bergamot etherische olie is heel goed voor het stimuleren van je humeur en het verlichten van stress. Het bevat ook pijnstillende eigenschappen. Het is echt een geweldige olie om te gebruiken tijdens die "tijd van de maand".

Uit een in 2015 uitgevoerd onderzoek bleek dat bergamot etherische olie gevoelens van stress en angst bij inademing verminderde.

Omdat veel hormonale onevenwichtigheden kunnen worden veroorzaakt door stress, is bergamot een geweldige etherische olie om je te helpen ontspannen  en gezonde hormonen te ondersteunen.

Pepermunt

Een disbalans in je hormoonhuishouding kan veel lichamelijke klachten veroorzaken, waaronder hoofdpijn. Dit is de reden waarom pepermunt buitengewoon nuttig kan zijn voor vrouwen met hormoonproblemen.

Pepermunt etherische olie staat erom bekend pijn te verlichten en spieren te ontspannen.

Er zijn meerdere studies waaruit blijkt dat  pepermunt etherische olie net zo effectief is als paracetamol bij het verlichten van hoofdpijn. En vanwege het vermogen om pijn te verminderen, is pepermuntolie ook geweldig om menstruatiekrampen te verlichten.

Tijm

Tijm etherische olie kan helpen bij het verlichten van stress en angst die verband houden met een hormonale onbalans, evenals bij het in balans brengen van hormonen.

Tijm etherische olie kan de productie van progesteron verbeteren. Veel vrouwen hebben een laag progesteron gehalte.

Zowel mannen als veel vrouwen hebben een laag progesterongehalte en lage progesteronspiegels worden vaak in verband gebracht met onvruchtbaarheid, PCOS en depressie, evenals met andere onevenwichtige hormonen in het lichaam.

In deze studie kwam naar voren dat tijm etherische olie tot de top zes behoort met de hoogste oestradiol- en progesteron binding. Om deze reden is het gebruik van tijm etherische olie een geweldige manier om de hormonen in het lichaam op natuurlijke wijze in balans te brengen;

Door hormonen te stimuleren,  dient tijm ook als een natuurlijke remedie voor verlichting bij de menopauze omdat het de hormoonspiegels in evenwicht brengt en symptomen van de menopauze verlicht, waaronder stemmingswisselingen, opvliegers en slapeloosheid.

Hoe kan je etherische oliën gebruiken voor hormoonbalans?

Voor hormoonondersteuning kun je etherische olie op verschillende manieren gebruiken. Een paar van mijn favoriete manieren staan hieronder vermeld.

 • In de aromadiffuser of op een geursteen
  Voeg een combinatie van verschillende van de bovenstaande etherische oliën toe aan je diffuser. of druppel ze op een geursteen.
 • In bad
  Je kunt badolie of badzout maken met behulp van de bovenstaande etherische oliën en deze aan je (voet)bad toevoegen. Ik raad af om onverdunde etherische oliën rechtstreeks aan je badwater toe te voegen, omdat de oliën gewoon op het water blijven zitten en je huid dan kunnen verbranden/irriteren.
 • Plaatselijk toepassen
  Mijn favoriete manier om etherische oliën voor de hormoonbalans te gebruiken, is het plaatselijk aanbrengen. Vergeet niet om etherische oliën altijd te verdunnen voordat je ze op je huid aanbrengt.

Deze hormoon balancerende roll on is hiervoor heel erg geschikt.

Hormoon Balans Roll on

Om je eigen hormoon balancerende etherische olieroller melange te maken, heb je de onderstaande items nodig:Waarom teunisbloem olie

Teunisbloemolie is een rijke bron van gammalinoleenzuur (afgekort GLA).

En GLA heeft een belangrijke functie in ons lichaam. Namelijk de aanmaak van een aantal specifieke hormonen: eicosanoïden genaamd. Dit is een verzameling stofjes die heel lokaal in het lichaam werken, ook wel mini-hormonen genoemd. De bekendste hiervan zijn de prostaglandinen. Prostaglandinen hebben vooral een krachtige ontstekingsremmende activiteit.

Daarnaast blijkt teunisbloem olie ook verlichting kan bieden bij PMS klachten. Dit zijn allerlei klachten die zich voorafgaand aan de menstruatie kunnen voordoen. Zoals een opgeblazen gevoel, eetbuien, depressief zijn en stemmingswisselingen, .

Ook bij overgangsklachten kan teunisbloemolie verlichting bieden. Vooral bij nachtzweten en opvliegers.

Teunisbloemolie is dus een waardevolle olie om te gebruiken in deze roll on, maar mocht je die niet hebben of niet willen aanschaffen dan kan je eventueel ook jojoba olie of amandel olie gebruiken.

Bereidingswijze

Neem het 10 ml. roll on flesje en voeg hier nu de volgende etherische oliën aan toe:

3 druppels  pepermunt etherische olie

 3 druppels scharlei etherische olie

 3 druppels bergamot etherische olie

 3 druppels tijm etherische olie

Vul de fles verder met teunisbloemolie (of jojoba/amandel olie)

Doe de roller en het dopje erop en rol de roll on tussen je handen om de oliën goed te vermengen.

Happy Life compositie Farfalla

Heb je niet alle etherische oliën in huis of wil je ze niet allemaal aanschaffen dan is de Happy Life compositie van Farfalla ook een heel goed alternatief om een roll on mee te maken. Doe dan 12 druppels Happy life in een 10 ml. roll on flesje en vul deze aan met teunisbloem olie of jojoba olie.

Hormoon balans roll on gebruiken

Deze roll on is eenvoudig in gebruik. Rol gewoon zachtjes over je buik of de binnenkant van je dijen of breng aan op de binnenkant van de polsen of in je nek. Gebruik de roll on maximaal 2 x per dag

Zelfs als je niet zeker weet of je een hormoon disbalans hebt, dan kunnen deze oliën en de roll on je nog steeds helpen door gezonde hormonen te ondersteunen.

Zeker de moeite waard om te proberen!
Reacties
Categorieën