natuurlijke mottenballen
Schoonmaak recepten
Monica Can
Schoonmaak recepten
3 min
1

Natuurlijke mottenballen maken

3 min
1

Leer natuurlijke mottenballen maken met deze eenvoudige tutorial.  Deze zelfgemaakte mottenballen zijn gemaakt met volledig natuurlijke kruiden en etherische oliën.

Ik herinner me dat ik als kind altijd mottenballen in mijn kast had. Ik vond ze niet echt lekker ruiken en later verving mijn moeder de mottenballen door stukjes zeep. En nu snap ik ook wel waarom ik de mottenballen niet lekker vond ruiken. De conventionele ingrediënten van mottenballen zijn namelijk chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor zowel mensen als huisdieren.

Nu heb ik momenteel geen kledingmotten in huis maar mijn kleding bestaat steeds vaker uit natuurlijke stoffen en daar houden motten van! Daarom wilde ik mijn eigen mottenballen maken met volledig natuurlijke ingrediënten. Uit voorzorg om mijn kleding te beschermen.

En ze zijn erg goed gelukt, ze zijn niet alleen effectief maar geven je kledingkast ook een heerlijke geur. Dus vandaag ga ik mijn recept met je delen.
Wat zijn mottenballen?

Een mottenbal is een kleine bal of korrel met verschillende chemische bestrijdingsmiddelen erin die een geur afgeven om motten en mottenlarven die in je kleding broeden af te weren. Het kan ook andere insecten afstoten.

Mottenballen zijn gemaakt van chemicaliën die dampen afgeven bij blootstelling aan lucht. Vroeger werden ze vaak gemaakt van kamfer maar tegenwoordig worden ze meestal gemaakt van naftaleen of para-dichloorbenzeen, beide zeer giftige chemicaliën die zeer slecht zijn voor het milieu.

De chemicaliën die op mottenballen worden aangetroffen, kunnen giftig zijn voor mensen en huisdieren. Daarom heb ik besloten om geen in de winkel gekochte mottenballen in mijn huis te gebruiken en ze gewoon zelf te gaan maken met kruiden en etherische oliën .

Natuurlijke mottenballen maken

Door gebruik te maken van kruiden en etherische oliën, heb je een geweldig alternatief voor mottenballen.

Zelfgemaakte mottenballen zijn ook geen ballen,  maar bestaan uit een klein zakje met verse kruiden, gedroogde bloemen, kaneelstokjes en etherische oliën

Het maken van je eigen mottenballen (of zakjes in dit geval) is heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is een zakje te vullen met  kruiden en etherische oliën.

Het is belangrijk om een dun zakje te gebruiken zodat de geur er gemakkelijk doorheen kan. Organza zakjes zijn hiervoor zeer geschikt.


Geschikte kruiden voor mottenballen

Deze kruiden en specerijen zijn geweldig in het afweren van motten.

Etherische oliën voor je mottenballen.


Ik gebruik bij voorkeur dezelfde etherische oliën als kruiden zodat ik de werking kan versterken. Ik voeg in ieder geval altijd pepermunt of kruizemunt toe.. Bijna alle insecten houden niet van de geur van munt, dus naar mijn mening, hoe meer, hoe beter.
De natuurlijke mottenballen maken

Neem een organza zakje (of een dun katoenen zakje) Vul dit met de kruiden  en druppel daar de etherische olie op  De combinatie van etherische oliën met de kruiden maakt je mottenballen zeer krachtig en effectief.

De hoeveelheid van elk kruid en etherische oliën die je nodig hebt voor deze DIY hangt af van de grootte van de zak die je gebruikt. Dit recept hoeft niet exact te zijn. Het is meer een beetje van dit en een beetje van dat soort recept.

Ik begin met het toevoegen van gelijke delen van de gedroogde kruiden in het zakje. Ik gebruik alle kruiden van het lijstje. Met de kleine zakjes die ik heb (10x15 cm), heb ik van elk een eetlepel gebruikt. Voeg vervolgens een kaneelstokje toe aan elke zak.

Mocht je niet alle kruiden hebben dan kan je natuurlijk ook die kruiden gebruiken die je wel in huis hebt.

Voeg 15-20 druppels etherische oliën toe, kies uit bovenstaande lijst, bovenop de kruiden. Ik gebruik zelf in ieder geval altijd pepermunt etherische olie en voeg daar dan meestal nog rozemarijn en lavendel aan toe. Deze combinatie ruikt ook nog eens erg lekker in je kledingkast. Maar je kunt combineren met alle etherische oliën die op de lijst staan.

Trek aan het trekkoordje van de zak om de opening te sluiten, dit voorkomt dat er iets uit valt. Je kunt het zakje een heel klein stukje open laten. Nogmaals, we willen dat de geur van de kruiden en etherische oliën gemakkelijk uit de zak kan ontsnappen

Leg de mottenballen/zakjes nu in je kledingkast, lades of andere plekken waar je kleding en/of linnengoed bewaard.

Als je ze gebruikt om te voorkomen dat motten en andere insecten binnendringen, heb je er maar één nodig in elk gebied.

Als je al een probleem hebt met motten, kun je meerdere zakjes in één ruimte plaatsen om het probleem nog sneller onder controle te krijgen.

Als je mottenballen geur beginnen te verliezen of je merkt dat ze niet meer zo goed werken, kan je nog wat etherische olie toevoegen aan de gedroogde kruiden.

Reacties
Categorieën