Gel luchtverfrisser, decoratief en makkelijk te maken

Een gel luchtverfrisser is super handig en nog decoratief ook.  Ideaal voor in de keuken, slaapkamer, badkamer, kledingkast of het toilet.

Ik ben gek op lekkere luchtjes in huis maar ik hou erg van natuurlijke geuren. De meeste luchtverfrissers die je in de winkel kunt kopen vind ik helemaal niet lekker want die ruiken veel te chemisch en daarnaast zitten ze ook nog vol met schadelijke stoffen.

Daarom ben ik zelf verschillende soorten luchtverfrissers gaan maken met etherische olie en deze gel luchtverfrisser gebruik ik graag in de badkamer/toilet en er staat er ook 1 naast de prullenbak in de keuken. En ik heb een potje met een heerlijke ontspannende geur in mijn slaapkamer staan.

Ze ruiken heerlijk, zijn decoratief en zijn vrij van giftige stoffen. Makkelijk te maken en ook heel leuk als cadeautje.

gel luchtverfrisser

Benodigdheden voor je gel luchtverfrisser (2 potjes van 250 ml.)

  • 6 blaadjes gelatine of als je het nog makkelijker wilt: gelatine poeder.
  • 400 ml. koud water (bij voorkeur gedestilleerd water, dan blijft je gel luchtverfrisser langer goed)
  • 50 ml. wodka, jenever of een geurloze alcohol met een alcoholpercentage van 96%. Hoe hoger het alcohol percentage des te langer blijft je luchtverfrisser goed.
  • 40 dr. etherische olie (20 per potje)
  • 2 glazen potten (200-250 ml.)
  • optioneel:  levensmiddel kleurstof of gedroogde hibiscus om de gel te kleuren

Bereidingswijze:

Met gelatine blaadjes:

Week de blaadjes gelatine 10 minuten in een beetje koud water.  Bij gelatine poeder hoeft dit niet. (lees. altijd even de aanwijzing op de verpakking

Breng de 350 ml. water aan de kook en doe dan het gas uit.

Als je een natuurlijke kleurstof wilt gebruiken dan zou je nu wat gedroogde hibiscus bloemen toe kunnen voegen om het water een mooie roze kleur te geven. Als je een levensmiddel kleurstof wilt gebruikt dan kan je die later toevoegen.

Als het water de gewenste kleur heeft kan je het afgieten en de uitgeknepen gelatine of het gelatine poeder erdoor roeren. Zorg er wel voor dat het water nog warm genoeg is zodat de gelatine goed oplost.

Laat het mengsel een klein beetje afkoelen, voeg dan de wodka (of andere alcohol )toe en giet het dan in de glazen potjes.

Voeg nu de levensmiddelen kleurstof toe als je dat leuk vindt en roer goed door.

Je kunt per potje een verschillende kleur gebruiken.

Als het gelatine mengsel lauwwarm is maar nog wel vloeibaar dan kan je de etherische olie erdoor mengen.

Roer het geheel heel goed door (bijv. met een houten chopstick of een satestokje) want etherische olie mengt niet makkelijk met water en anders blijft de olie bovenop de gel liggen. Je kunt nu ook nog wat gedroogde bloemetjes toevoegen als je dat wilt. Bijvoorbeeld gedroogde lavendel, kamille of rozenblaadjes

Af laten koelen en klaar!

Je kunt je potje nu afdekken met een dun stukje stof, zodat de geur er wel uit kan maar geen vuil erin kan komen.

Als je de luchtverfrissers met wodka en gewoon water maakt dan blijven ze ongeveer 2-4 weken goed. Met sterkere alcohol en gedestilleerd water kunnen ze 2-3 maanden goed blijven. De geur zal echter langzaam minder worden maar dan kan je altijd een paar druppeltjes etherische olie op de gel luchtverfrisser druppelen om de geur op te frissen. Als de luchtverfrisser begint te schimmelen dan wordt het tijd om het potje leeg te maken en een nieuwe vulling te maken.

Hier vind je een paar lekkere etherische olie combinaties voor je gel luchtverfrisser:  De hoeveelheid van 20 druppels is voldoende voor 1 potje.

Fresh Lime

Italian Lemon

Spicy Orange

Fresh Pine

Essence of Provençe

Citrus Delight

 Slaap lekker

Feestdagen compositie:

Wil je het jezelf makkelijk maken dan kan je natuurlijk ook 20 druppels van een kant en klare etherische olie compositie gebruiken. Zoals deze composities van Farfalla. Wil je een wat sterkere geur dan kan je ook 20 druppels van een natuurlijke parfumolie gebruiken.

Nog een leuke tip voor in de zomer: zet een paar potjes met gel luchtverfrisser en lavendel of pepermunt etherische olie in je vernsterbank om vliegen en ander ongedierte buiten te houden .

Waar heb jij je gel luchtverfrisser staan?

Susanne
Door

Susanne

op 02 Nov 2017

Super!!!!

Carla
Door

Carla

op 18 May 2018

Ik heb agar agar gebruikt. Plantaardige gelatine. Ging prima.

Carla
Door

Carla

op 18 May 2018

Hoezo alcohol er in? En verdampt dat niet meteen in een nog warme vloeistof?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 18 May 2018

Zonder alcohol gaat je gel luchtverfrisser snel schimmelen. Je hebt het nodig voor de conservering.

Philma van Eck
Door

Philma van Eck

op 03 Dec 2020

Beste Monica, hoeveel alcohol heb ik nodig per potje?

Esther
Door

Esther

op 22 May 2018

Heel interessant! Hoe lang gaat zo'n luchtverfrisser ongeveer mee?

Masja
Door

Masja

op 11 Aug 2019

Fijn en super simpel recept. Net 2 gemaakt voor op vakantie. Lekker voor in de tent en gelijk ook nuttig tegen de beestjes.

Jolanda
Door

Jolanda

op 13 Oct 2019

5 potjes gemaakt met kruidnagel, kaneel en citroen (tegen griep). Dit geef ik als cadeautje aan mijn vrijwilligers, in de hoop dat ze niet ziek worden. :-) Zelf zet ik er natuurlijk ook eentje in de slaapkamer.

Yente
Door

Yente

op 17 Feb 2020

1. Hoe lang duurt het voor de gelatine effectief dik geworden is? Want ik ben nu al twee uur aan het wachten en nog steeds heel waterig. 2. Is er geen emulgator die kan gebruikt worden om de etherische olie met het water of gel beter te mengen?

Margo Fassaert
Door

Margo Fassaert

op 24 Apr 2020

Disp'arome van LaDrome mengt olie met water

IV
Door

IV

op 27 Jun 2020

Ondanks de alcohol gaat het als nog schimmelen. kan ik daar nog wat tegen doen?

sandra
Door

sandra

op 28 Jun 2020

de gelatine was veel te weinig, ik deed er 3 op de helft vd benodigdheden. uiteindelijk heb ik alle 12 blaadjes moeten gebruiken. als olie deed ik sinaasappel en 2 druppels rozemarijn, maar ik vind het echt stinken. helaas mislukt deze poging

Sarina
Door

Sarina

op 02 Dec 2021

Hallo, ik heb deze gemaakt en een paar weken later zat er schimmel op. hoe kan dat?

Monica Can
Door

Monica Can

op 06 Dec 2021

Hallo, heb je de alcohol gebruikt in het recept? Het kan zijn als de luchtverfrisser erg warm en vochtig staat dat deze wat sneller gaat schimmelen. Dan zou je wat meer alcohol of een ander conserveringsmiddel kunnen gebruiken.

Inge Cuypers
Door

Inge Cuypers

op 16 Dec 2022

ik heb het in mijn toilet gezet, maar ruik de geur niet als ik binnenkom. Wat kan ik hier aan doen?

Monica Can
Door

Monica Can

op 23 Dec 2022

Je kunt nog wat extra etherische olie op de gel druppelen. Of het potje zonder deksel neerzetten. Sommige geuren etherische olie ruiken sterker dan andere.

Reactie plaatsen