5 x roomspray voor de lente
Luchtverfrissers en geurkaarsen
Monica Can
Luchtverfrissers en geurkaarsen
3 min
1

5 x roomspray voor de lente

3 min
1

Nu het voorjaar er weer aankomt wordt het tijd om ook je huis een frisse geur te geven. En dat gaat super makkelijke met deze roomspray recepten voor de lente.

Met een paar simpele ingrediënten krijg je een heerlijke frisse geur in huis zonder giftige stoffen.

Ik vind roomspray's (ook bekend als kamerspray's of luchtverfrissers) ideaal om bij de hand hebben en je huis of kamer snel een lekkere geur te geven. En je kunt eindeloos variëren met de etherische oliën, dus er is altijd wel een geur die bij jou past.

Vandaag deel ik ter inspiratie 5 van mijn favoriete composities voor het voorjaar.

Wat is een roomspray?

Een roomspray is een spray op basis van alcohol en water met etherische olie, die in huis wordt gebruikt om een aangename geur te verspreiden. Het kan worden gebruikt in de woonkamer, keuken, slaapkamer, badkamer of elke andere ruimte in je huis. Het is een snelle en eenvoudige manier om een frisse geur in huis te krijgen. En je kunt een roomspray ook als linnenspray gebruiken om bijv. je beddengoed, meubels, gordijnen of kledingkast een lekkere geur te geven.

Benodigdheden voor je roomspray

Je kunt de hoeveelheid etherische olie variëren naar gelang je eigen wensen. Wil je een wat sterkere geur dan neem je 30 druppels, hou je liever van wat milder dan neem je 20 druppels of iets ertussen in. Je kunt hiermee zelf experimenteren en kijken wat het beste bij jou past.
Voorjaarscomposities voor je roomspray

Citrus Spring

Groen als gras

Voorjaarsboeket

Lentebries

Spring is in the air

Bereidingswijze

Doe als eerste de (biologische) alcohol van 90 % of hoger in je flesje en druppel hierin de etherische olie. De etherische olie lost goed op in de alcohol en de alcohol zorgt er ook voor dat de spray niet bederft.  Maak je geen zorgen, de alcohol vervliegt als je de spray verstuift in de ruimte.. .

Vul dan het flesje verder aan met (gedestilleerd) water en klaar. Als je gedestilleerd water gebruikt heb je nog minder risico op bederven maar als je dat niet hebt kan je je water ook koken en dan af laten koelen.

Wil je geen alcohol gebruiken dan kan je ook hamamelis hydrolaat gebruiken als basis voor je roomspray.

Maak de roomspray binnen 3 maanden op.

Wel even schudden voor elk gebruik!

Waarom zou je je eigen roomspray maken?

Heb je wel eens gekeken naar de inhoud van een Febreze of Brise Glade luchtverfriisser?! Daar word je echt niet vrolijk van en het is iets wat ik absoluut niet in mijn huis wil hebben,

De meeste luchtverfrissers bevatten meer dan 100 chemicaliën wanneer ze in de lucht worden gespoten! Laten we het eens hebben over slechts een paar van deze chemicaliën en hun bijwerkingen.

PHTHALATEN - Bevat hormoonverstoorders en kan de menselijke voortplanting of ontwikkeling beïnvloeden.

BENZEEN - Benzeen komt uit aardolie. Het wordt gebruikt om plastics, synthetische vezels, kleurstoffen, detergenten en luchtverfrissers te maken. Het is zeer giftig en is een bekend carcinogeen; het kan huidirritaties en longschade veroorzaken.

FORMALDEHYDE - Dit wordt gevonden in veel huishoudelijke producten, en deze chemische stof kan erg gevaarlijk zijn voor ons, vooral voor mensen met astma of andere ademhalingsproblemen. Het kan ook de ogen, neus, huid en keel irriteren.

DRIJFGASSEN -  koolwaterstoffen, distikstofoxide, kooldioxide, propaan, n-butaan en isobutaan zijn veelvoorkomende aerosol drijfgassen. Deze meeste van deze stoffen zijn schadelijk voor het milieu en zeker propaan, n-butaan en isobutaan kunnen zelfs tot hart- en leverproblemen leiden.

GEUREN - Geuren kunnen allergische reacties veroorzaken, hormoonverstoorders bevatten, carcinogenen zijn en zijn in verband gebracht met het beschadigen van sperma. Het gebruik van etherische oliën voor geur is een veel veiligere optie.

Ik hoop niet dat ik je bang heb gemaakt met deze opsomming, maar het is gewoon fijn om te weten waarom je beter kan kiezen voor een natuurlijk product.

En het aromatisch gebruik van etherische oliën kan ten goede komen aan je algehele stemming, de luchtkwaliteit in je huis en meer! Ik vind het heerlijk om een huis te hebben dat lekker ruikt zonder giftige stoffen in de lucht te hoeven spuiten. En als kers op de taart zullen deze roomsprays je humeur en gezondheid positief beïnvloeden!


Reacties
Categorieën