Speculaas etherische olie compositie, brengt je in de stemming
Etherische olie composities
Monica Can
Etherische olie composities
2 min
0

Speculaas etherische olie compositie, brengt je in de stemming

2 min
0

Deze speculaas etherische olie compositie brengt je meteen in de stemming met de heerlijke warme geur van kaneel, gember, anijs en kardamom.

Een heerlijke geur voor in de diffuser of als roomspray. En als je biologische etherische olie gebruikt voor je speculaas etherische olie compositie dan kan je er ook mee bakken.

Speculaaskruiden, officieel koekspecerijen, is een mengsel van kaneel, kruidnagel, gember, kardemom, koriander en peper, dat onder meer wordt gebruikt bij de bereiding van speculaas, kruidkoek en pepernoten.

Ik maak mijn speculaaskruiden altijd zelf (hier vind je het recept) en toen ik vorige keer bezig was met het maken van een nieuwe voorraad bedacht ik me dat er van al deze specerijen ook een etherische olie is. Dus waarom niet een keer een compositie hiervan maken. Dat heb ik gedaan en naast een roomspray en in de diffuser heb ik de compositie ook al gebruikt om er een heerlijke speculaas perencake en speculaas muffins mee te maken.

 

speculaas etherische olie compositie

Speculaas etherische olie compositie

Je kunt deze compositie in kleinere hoeveelheden maken bijvoorbeeld direct in de diffuser of in een roomspray. Of je kunt in één keer een grotere hoeveelheid maken en die in een 10 ml. bruinglas flesje bewaren en dan heb je de compositie altijd bij de hand. Dit laatste heeft mijn persoonlijke voorkeur maar ik geef je hier alle mogelijkheden.

Speculaas blend in 10 ml. flesje

Doe alle etherische olie in het flesje en dan even goed schudden en je compositie is klaar.

Nu kan je met je speculaas etherische olie compositie aan de slag. En er bijvoorbeeld deze roomspray van maken.

Speculaas roomspray

20 ml alcohol van 90% of hoger (verkrijgbaar bij de drogist of in de Aromalifestyle shop)

gedestilleerd water

30 druppels van je speculaas etherische olie compositie of:

Gebruiksaanwijzing

Neem een kleine spray flacon van 100 ml. vul die met 20 ml. (biologische) alcohol van 90 % of hoger  en doe hierin de  etherische olie. De etherische olie lost goed op in de alcohol en de alcohol zorgt er ook voor dat de spray niet bederft.  Maak je geen zorgen, de alcohol vervliegt als je de spray verstuift in de ruimte.

Vul dan het flesje verder aan met (gedestilleerd) water en klaar. Wel even schudden voor gebruik!

 

Gebruik in de aromadiffuser

Afhankelijk van de grootte van je aromadiffuser kan je tussen de 4 en 10 druppels van je compositie in de diffuser doen. Ik gebruik zelf meestal 6 druppels, dat is meer dan genoeg want de compositie heeft een sterke geur.

Je kunt ook een paar druppeltjes op een geursteen doen.  Of de compositie in een reed diffuser gebruiken.

Koken en bakken:

Wil je koken of bakken met deze compositie dan kan je in een recept 1 theelepel speculaaskruiden vervangen door 1-2 druppels speculaas etherische olie compositie. Los de etherische olie wel altijd op in wat olie of boter zodat deze zich goed kan mengen in het recept.

 

Tip: vind je dit een fijne compositie dan kan je hem ook opschrijven in je etherische olie invulboek. In dit handige invulboek kun je al je favoriete composities voor je diffuser opschrijven, de samenstellingen voor de rollers die je maakt en je kunt er leuke recepten voor DIY’s in kwijt. Maak er zo een handig naslagwerk van, zodat je altijd je favoriete recepten en composities snel bij de hand hebt!

 

 

 

Reacties
Categorieën