arrow_drop_up arrow_drop_down

Kruidenmixen voor koek en taart zelf maken

Lekkere kruidenmixen voor koek en taart die je makkelijk zelf kunt maken.

Koekkruiden/speculaaskruiden, appeltaartkruiden en rommelkruid.

Kruidenmixen kan je natuurlijk kant en klaar kopen maar het is veel lekkerder om ze zelf te maken. En dan weet je tenminste wat erin zit.

Want om de een of andere reden kom ik bij de ingrediënten van kant en klare kruidenmixen ook altijd wel iets tegen wat er eigenlijk niet in hoort te zitten zoals smaakversterkers of conserveringsmiddelen.  Dan maak ik het liever zelf, het is zo snel gemaakt en het staat nog leuk ook in je keuken als je het in mooie kleine glazen (weck) potjes doet met een etiketje erop.

kruidenmixen voor koek en taart

 

Verschillende kruidenmixen

En je kunt met een aantal basiskruiden heel veel verschillende mixen maken. Ik koop zelf mijn basiskruiden altijd bij onze Turkse winkel omdat ze daar heel veel keus hebben en de kruiden in leuke glazen potjes zit die ik daarna weer kan hergebruiken als ze leeg zijn. Dat spaart mooi weer afval.

Hieronder vind je de mixen die ik gebruik voor koek en taart. Binnenkort deel ik ook nog een aantal hartige kruidenmixen.

In alle recepten werk ik alleen met  gemalen kruiden.

Appeltaart kruidenmix

Deze kruidenmix zie je vaak in Amerikaanse recepten en wordt gebruikt voor appeltaart. Het geeft net weer een ander smaakje aan je appeltaart dan als je alleen kaneel gebruikt.

De mix is ook lekker om te gebruiken als je een appelcake maakt of in deze havemout appel crumble.

  • 4 theelepels kaneel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1/4 theelepel piment
  • 1/2 theelepel gember
  • 1/2 theelepel kardamom

Speculaas- of koekkruiden

Speculaaskruiden ofwel koekkruiden zijn natuurlijk bekend van de speculaas maar ook heerlijk in je zelfgemaakte ontbijtkoek of om een speculaascake mee te bakken.

  • 6 theelepels kaneelspeculaaskruiden
  • 3 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • 1 theelepel witte peper
  • 1 theelepel anijszaad
  • 1 theelepel koriander
  • 2 theelepels kruidnagel
  • 1 theelepel kardamom

Rommelkruid

Rommelkruid is een ouderwets kruidenmengsel wat je zowel voor zoete als hartige gerechten kunt gebruiken. Het is erg lekker om koekjes mee te maken (recepten volgen nog) maar je kunt het ook gebruiken in hartige gerechten het wordt bijvoorbeeld gebruikt in worstenbroodjes.

  • 3 theelepels anijs
  • 3 theelepels venkel
  • 1,5 theelepel piment
  • 1,5 theelepel zoethout
  • 1 theelepel kruidnagel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel witte peper
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel kaneel

Veel plezier met het maken van de kruidenmixen.

 

Claudia

Door

Claudia

op 2 June 2017

Lijkt me erg lekker. Alleen mijn vraag is wel hoeveel je van elk moet gebruiken?

Viviane

Door

Viviane

op 3 June 2017

Ik denk dat je dat ziet in het recept waarin vermeld staat hoeveel je van deze kruidenmixen moet gebruiken.

Monica

Door

Monica

op 1 April 2018

Met anijs bedoel je dan de olie??

Monica

Door

Monica

op 1 April 2018

Met gember bedoel je dan verse gember?? Want als ik op de woorden gember en anijs druk kom ik bij de olieën uit??

Reactie plaatsen