gevulde speculaas
Koken met etherische olie
Monica Can
Koken met etherische olie
2 min
0

Gevulde speculaas, met etherische olie

2 min
0

Deze gevulde speculaas met etherische olie is helemaal niet moeilijk om te maken en een stuk gezonder (en veel lekkerder) dan de speculaas uit de winkel. Ook de amandelspijs maak je zelf, dus er zitten alleen maar eenvoudige ingrediënten in dit recept.

Ik maak deze speculaas met de speculaas etherische olie compositie en speculaas kruiden die ik beide zelf gemaakt heb.

En in de amandelspijs zit een druppeltje citroen etherische olie. Maar ik geef je in het recept ook een alternatief als je geen etherische olie wilt gebruiken.
Benodigdheden voor de gevulde speculaas

 • 250 gram bloem (ik gebruik zelf altijd speltbloem maar je kunt ook gewone bloem nemen)
 • 7 gram bakpoeder
 • 125 gram donkerbruine basterdsuiker (zie hieronder mijn tips voor een gezondere variant)
 • 1 theelepel speculaaskruiden en 2 druppels speculaas etherische olie compositie
 • Of 1 eetlepel speculaaskruiden als je geen etherische olie wilt gebruiken.
 • 170 gram koude roomboter
 • 2 el melk
 • snufje zout
 • 1 eigeel om te bestrijken
 • bakvorm van 20x15 cm

Voor de amandelspijs heb je het volgende nodig:

 • 200 gr blanke amandelen zonder schil of 200 gram amandelmeel
 • 200 gr suiker
 • 1 ei (maat m)
 • 1 druppel citroen etherische olie (ik gebruik zelf graag muskuscitroen omdat die een wat mildere, diepe smaak heeft)
 • Als je geen etherische olie wilt gebruiken kan je ook het rasp van een halve citroen toevoegen.


Suiker

Je kunt natuurlijk gewone kristalsuiker in dit recept gebruiken maar als je het een beetje gezonder wilt maken dan kan je de kristalsuiker heel goed vervangen door ruwe rietsuiker, oerzoet of kokosbloesem suiker.

Ik heb voor mijn amandelspijs ruwe rietsuiker gebruikt die ik wat fijner heb gemalen in de keukenmachine en voor het speculaas deeg heb ik een mengsel genomen van kokosbloesem suiker en ruwe rietsuiker maar je kunt ook prima alleen kokosbloesem suiker gebruiken. De smaak van kokosbloesem suiker past namelijk heel goed bij de speculaaskruiden.
Bereidingswijze

Het beste kan je het amandelspijs en het speculaasdeeg 1 dag van tevoren bereiden. Dan kunnen de smaken goed intrekken en wordt het eindresultaat nog smakelijker. Heb je niet zoveel tijd laat het spijs en deeg dan minstens 1 uur (beter nog is 4 uur) in de koelkast staan.

Amandelspijs maken

Als je hele amandelen gebruikt maal die dan eerst fijn in een keukenmachine (of eventueel met een hakmolentje van de staafmixer). Voeg dan de suiker toe aan de gemalen amandelen of het amandelmeel en het ei. Druppel dan 1 druppel citroen etherische olie op het ei of voeg de citroenrasp toe. Meng het geheel goed door (bij voorkeur met de keukenmachine maar het kan eventueel ook met de hand) totdat je een glad amandelspijs hebt. Doe dit in een doosje of bakje en dek af zodat het niet uitdroogt. Laat het nu in de koelkast bij voorkeur 24 uur staan.

Speculaasdeeg maken

Snijd de boter in stukjes, als je de speculaas etherische olie compositie gebruikt druppel dan nu 2 druppeltjes op de boter. Het vet zorgt ervoor dat de olie straks goed verdeeld wordt door het deeg.  Voeg dan de 2 eetlepels melk, bloem, het zout, de suiker, het bakpoeder en de theelepel speculaaskruiden toe. Als je geen etherische olie gebruikt neem dan een eetlepel speculaas kruiden.

Kneed er met je handen (of laat de keukenmachine dit doen) een soepel deeg van. Als het deeg nog erg droog is kan je nog een klein scheutje melk toevoegen. Dek de kom goed af en laat deze nu minstens 4 uur maar bij voorkeur 24 uur rusten in de koelkast.


Gevulde speculaas maken

Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte)

Verdeel het speculaasdeeg in 2 helften. Rol het eerste deel uit ter grootte van je bakvorm en bekleed je bakvorm hiermee.

Rol het spijs nu ook uit (dit gaat het makkelijkst tussen bakpapier, zie ook de video). en leg dit op het deeg in de bakvorm.

Rol nu de 2e helft van het deeg uit en leg dit op de amandelspijs. Druk de randjes nog even goed aan.

Garneer het deeg met amandelen of amandelschaafsel en bestrijk met een eigeel wat je hebt losgeklopt met een scheutje melk.

Bak de gevulde speculaas nu 40 minuten in de oven.

Laat de speculaas goed afkoelen voordat je hem aansnijdt en de volgende dag is de gevulde speculaas nog lekkerder van smaak.

Eet smakelijk!Reacties
Categorieën