Deze chocolade walnoot dadels met zelfgemaakte marsepein zijn een heerlijke traktatie.
In het kader van mijn project om zo min mogelijk afval te produceren en zonder plastic te leven wil ik ook mijn zoetigheden zelf maken. Maar het moet wel makkelijk zijn, gezond en niet te ingewikkeld. En dan is dit recept ideaal.
Heerlijke gezonde dadels met een vulling van walnoot en marsepein en dan gedoopt in donkere chocolade met etherische olie. Dit recept is ook geschikt veganisten.
Wat heb je nodig:
Voor 25 stuks chocolade walnoot dadels heb je het volgende nodig:
- 40 gram walnoten
- 80 gram zelfgemaakte marsepein (zie onder voor recept)
- 25 dadels
- 100 gram pure chocolade 🍫 (bij voorkeur 75% cacao of hoger)
- 2 druppels sinaasappel etherische olie of 2 druppels speculaas compositie etherische olie
Marsepein maken
Je begint om zelf marsepein te maken. Deze zelfgemaakte marsepein is veel gezonder en lekkerder dan de marsepein die je in de winkel kunt kopen en is zonder ei dus ook geschikt voor veganisten.
Let op: deze marsepein kan je niet gebruiken om te bakken, alleen voor koude bereiding.
Wat heb je nodig:
- 100 gram ‘gezondere’ poedersuiker (zie hieronder)
- 100 gram zeer fijn gemalen amandelen of amandelmeel (zelf je amandelen malen in de keukenmachine, blender of koffiemolen werkt prima)
- kokosolie (of als je niet van de smaak van kokos houdt kan je ook de milde ontgeurde kokosolie nemen)
- 1/2 theelepel citroensap
- 1 theelepel rozenwater (optioneel, maar het hoort wel in echte marsepein)
Meng de amandelen en de poedersuiker in een kom en giet hier dan het citroensap en eventueel het rozenwater bij. Doe er dan een beetje gesmolten kokosolie bij. Begin met 1 eetlepel, kneed dit door en voeg langzaam nog wat meer toe totdat je een mooie stevig ‘marsepein’ deeg hebt. Proef even of de smaak goed is en wikkel het deeg in een bijenwasdoek (als je die niet hebt kan je ook een stukje vershoudfolie nemen maar dat is natuurlijk minder goed voor het milieu) en laat de marsepein 1 nacht in de koelkast rusten.
Gezonde poedersuiker
Poedersuiker is niets anders dan gemalen suiker en kan je makkelijk zelf maken. Je kunt bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker of palmsuiker nemen. Ook stevia, erythritol of xylitol kan je gebruiken. Je doet de suiker in een blender, keukenmachine of koffiemolen en maalt de suiker fijn. Even wachten met open maken totdat het niet meer stuift en dan heb je zelfgemaakte ‘gezonde’ poedersuiker.
Ik gebruik zelf een mengsel van half xylitol en half kokosbloesemsuiker en dat komt heel dicht bij de smaak van normale poedersuiker en geeft mijn baksels een fijne zoete smaak.
Chocolade walnoot dadels maken
Neem 80 gram van je zelfgemaakte marsepein (de rest kan je in de koelkast bewaren of je draait er balletjes van die je dan even door de kokos of amandelschaafsel rolt. Zo heb je nog een extra gezonde lekkernij) en hak de walnoten. Meng de walnoten met het marsepein.
Snijd de dadels in en ontpit ze (of koop ontpitte dadels dat is nog makkelijker).
Vul de dadels met het marsepein walnoot mengsel.
Breek de pure chocolade in stukjes en smelt dit au bain marie (in een bakje boven een pan met heet water op laag vuur). Als de chocolade gesmolten is roer je de 2 druppels etherische olie erdoor.
Doop de dadels nu voor de helft in de chocolade. laat ze even uitdruppelen en leg ze dan op een vel bakpapier om de chocolade te laten drogen.
En dan, genieten maar!