Chocolade walnoot dadels met gezonde marsepein

Chocolade walnoot dadels met gezonde marsepein

Deze chocolade walnoot dadels met zelfgemaakte marsepein zijn een heerlijke traktatie.

In het kader van mijn project om zo min mogelijk afval te produceren en zonder plastic te leven wil ik  ook mijn zoetigheden zelf maken. Maar het moet wel makkelijk zijn, gezond en niet te ingewikkeld. En dan is dit recept ideaal.

Heerlijke gezonde dadels met een vulling van walnoot en marsepein en dan gedoopt in donkere chocolade. Dit recept is vegan.

chocolade walnoot dadels

Wat heb je nodig:

Voor 25 stuks chocolade walnoot dadels heb je het volgende nodig:

  • 40 gram walnoten
  • 80 gram zelfgemaakte marsepein (zie onder voor recept)
  • 1 eetlepel sinaasappelsap of sinaasappel likeur
  • 25 dadels
  • 100 gram pure chocolade

Marsepein maken

Je begint om zelf marsepein te maken. Deze zelfgemaakte marsepein is veel gezonder en lekkerder dan de marsepein die je in de winkel kunt kopen en is zonder ei dus ook geschikt voor veganisten.

Let op: deze marsepein kan je niet gebruiken om te bakken, alleen voor koude bereiding.

Wat heb je nodig:

100 gram ‘gezonde’ poedersuiker (zie hieronder)

100 gram zeer fijn gemalen amandelen of amandelmeel (zelf je amandelen malen in de keukenmachine, blender of koffiemolen werkt prima)

kokosolie

1/2 theelepel citroensap

eventueel  een scheutje rozenwater (hoort wel in echte marsepein)

Meng de amandelen en de poedersuiker in een kom en giet hier dan het citroensap en eventueel het rozenwater bij. Doe er dan een beetje gesmolten kokosolie bij. Begin met 1 eetlepel, kneed dit door en voeg langzaam nog wat meer toe totdat je een mooie stevig  ‘marsepein’ deeg hebt. Proef even of de smaak goed is en wikkel het deeg in een bijenwasdoek (als je die niet hebt kan je ook een stukje vershoudfolie nemen maar dat is natuurlijk minder goed voor het milieu) en laat de marsepein 1 nacht in de koelkast rusten.

Gezonde poedersuiker

Poedersuiker is niets anders dan gemalen suiker en kan je makkelijk zelf maken.  Je kunt kokosbloesemsuiker nemen of oerzoet (ongeraffineerde ruwe rietsuiker).  Ook stevia of xylitol kan je gebruiken.  Je doet de suiker in een blender, keukenmachine  of koffiemolen en maalt de suiker fijn. Even wachten met open maken totdat het niet meer stuift en dan heb je zelfgemaakte ‘gezonde’ poedersuiker.

Ik gebruik zelf een mengsel van half xylitol en half oerzoet en dat komt heel dicht bij de smaak van normale poedersuiker en geeft mijn baksels  een fijne zoete smaak.

Chocolade walnoot dadels maken

Neem 80 gram van je zelfgemaakte marsepein (de rest kan je in de koelkast bewaren of je draait er balletjes van om als lekker snoepje te eten) en hak de walnoten grof. Meng de walnoten met het marsepein en de eetlepel sinaasappelsap of sinaasappellikeur.

Snijd de dadels in en ontpit ze (of koop ontpitte dadels dat is nog makkelijker).

Vul de dadels met het marsepein walnoot mengsel.

Breek de pure chocolade in stukjes en smelt  dit au bain marie (in een bakje boven een pan met heet water op laag vuur).

Doop de dadels nu voor de helft in de chocolade. laat ze even uitdruppelen en leg ze dan op een vel bakpapier om de chocolade  te laten drogen.

En dan, genieten maar!

Reactie plaatsen