Oil pulling, met etherische olie voor een gezonde mond
Gezondheid
Monica Can
Gezondheid
2 min
5

Oil pulling, met etherische olie voor een gezonde mond

2 min
5

Oil pulling is een natuurlijke (en makkelijke) manier om je lichaam te ontgiften en je mond gezond te houden. Bij oil pulling spoel je je mond ’s ochtends na het opstaan met een natuurlijke olie. Vaak wordt sesamolie of kokos olie gebruikt maar persoonlijk geef ik tegenwoordig de voorkeur aan MCT olie.

MCT olie is een uitstekende keuze voor oil pulling vanwege de lichte textuur, neutrale smaak en antibacteriële eigenschappen. Het proces van oil pulling met MCT olie kan helpen bij het verwijderen van bacteriën en andere schadelijke stoffen uit de mondholte, waardoor het een gunstig effect heeft op de mondgezondheid.

Wanneer je ’s ochtends wakker wordt zit je mond vol met afvalstoffen van de nacht. Deze kun je efficiënt en snel verwijderen door te  spoelen met een natuurlijke olie. De olie bindt zich aan de bacteriën en afvalstoffen die je dan later uitspuugt met de olie.  Een voorbeeld van een in vet oplosbare bacterie die je kunt verwijderen met oil pulling is de ‘streptococcus mutans’. Deze bacterie veroorzaakt tandplak en tandbederf.

Je mond is de plaats waar je vertering start, dat is algemeen bekend. Maar wat niet zo bekend is, is het feit dat tanden en kiezen de gezondheid van je organen kunnen beïnvloeden.

Is je mond vrij van ziekteverwekkers en heb je geen ontstekingen (zoals tandvlees ontsteking of ontstekingen in je kiezen) dan loopt de vertering van je voedsel ook beter. Een ongezonde mond met ontstekingen is een zeer zware belasting voor je lichaam. Het is dus belangrijk om je mond gezond te houden en oil pulling kan je daar goed bij helpen.

Na het spoelen voelen je tanden  gladder er frisser aan. Door een paar druppels bacterie dodende etherische olie aan de plantaardige olie toe te voegen geef je het spoelen nog een extra dimensie en heb je meteen een extra frisse mond.

oil pulling

Bereidingswijze

Neem een (donkere) glazen fles en doe hier je biologische, ongeraffineerde, koudgeperste olie in, Zoals gezegd gebruik ik tegenwoordig zelf MCT olie maar je kunt ook gewone kokosolie nemen of zonnebloem olie of sesam olie.

Per 10 ml. plantaardige olie kan je 1 druppel etherische olie toevoegen. Dus als je een fles van 100 ml. hebt dan voeg je 10 druppels etherische olie toe. Fijne etherische oliën om te gebruiken zijn: sinaasappel, kruidnagel, citroen, teatree, grapefruit , bergamotmunt en natuurlijk pepermunt, spearmint of marokkaanse pepermunt. Je kunt de oliën ook onderling combineren.

Mijn favoriete combinaties zijn:  1 druppel kruidnagel, 9 druppels spearmint en 10 druppels grapefruit op 200 ml. plantaardige olie. En mijn andere favoriet is de weerstand compositie. In dit artikel kan je alles lezen over de weerstand compositie en ik gebruik dan meestal weerstand compositie 2.

Gebruik je kokosolie smelt deze dan eerst even in een bak met warm water voordat je de etherische olie toevoegt. Goed doorroeren en dan kan je de kokosolie weer hard laten worden.

Als je kokosolie gebruikt kan je de olie ook in een ijsblokjes vorm doen (zie video) en hard laten worden. Elke ochtend haal je dan een kokosolie blokje uit de vriezer en gebruikt dit voor je oil pulling.Hoe werkt oil pulling?

Je neemt 1 eetlepel van de  olie en spoelt hiermee tussen de 10 en 20 minuten je mond. De beste tijd om dit te doen is meteen ’s ochtends na het opstaan.

Laat de olie in je mond goed rond alle tanden en je tong gaan. Daarna spuug je de olie uit in een papiertje en spoel je je mond na met water. Slik de olie niet in!

Na de oil pulling en het poetsen van je tanden met een natuurlijke tandpasta heb je een heerlijk frisse mond!

De eerste keren dat je dit gaat doen is 10-20 minuten best lang. Je moet wennen aan het gevoel van de olie in je mond dus begin bijv. met 5 minuten en bouw dit langzaam op.

Het beste is het om dit iedere dag te doen maar minimaal 4 keer per week is echt aan te raden voor een goed resultaat.

Terwijl je je oil pulling routine uitvoert kan je natuurlijk alvast beginnen met je dagelijkse routine, dan spaar je ook weer tijd.

Reacties
Categorieën