Natuurlijke mascara voor verzorgde en zwarte wimpers
Cosmetica/Make up
Monica Can
Cosmetica/Make up
4 min
6

Natuurlijke mascara voor verzorgde en zwarte wimpers

4 min
6

Deze diy natuurlijke mascara recepten verzorgen je wimpers, blijven goed zitten en kleuren je wimpers diep zwart.

Na het maken van mijn natuurlijke gezichtspoeder heb ik de smaak te pakken gekregen van het zelf cosmetica maken en ben op zoek gegaan naar nog meer recepten om zelf make-up te maken.

Het eerste wat mij opviel tijdens mijn zoektocht waren de vele (amerikaanse) recepten om zelf mascara te maken.

En de vele positieve en negatieve reacties hierop.

Omdat ik zelf graag alles wil ervaren voordat ik erover schrijf op de website ben ik gaan experimenteren met zelf mascara maken.

Verschillende recepten heb ik geprobeerd en aangepast aan mijn smaak.

Na regelmatig met panda oogjes rond te hebben gelopen omdat het recept weer eens niet werkte en de mascara onder mijn ogen zat in plaats van op mijn wimpers ben ik uiteindelijk bij 2 recepten uitgekomen die mij het beste bevallen.

Vooral het tweede recept is echt goed watervast en door de wonder (ricinus) olie en aloe vera ook nog eens zeer verzorgend voor je wimpers.

Helaas is het geen echte waterproof mascara, die kan je alleen maken met een chemisch goedje genaamd hexa copolymer, dus wel een beetje oppassen in de regen en niet mee gaan zwemmen, maar verder werkt het prima.

 

natuurlijke mascara

 

Wat heb je nodig voor je diy natuurlijke mascara

Voor beide recepten heb je in ieder geval nodig:

 • 1 of 2 schone glazen maatbekers of (jam) potjes.
 • pan met warm water op laag vuur
 • glazen roerstaaf
 • 2 lege en schone 5 ml. potjes of 10 ml. potjes
 • schoon mascara borsteltje.
 • alchohol 96% in een sprayfles om te desinfecteren

Voor je begint goed je handen wassen en je werkblad, maatbekers, potjes en roerstaaf met een beetje alcohol desinfecteren.

Het is altijd belangrijk om schoon te werken maar je ogen zijn nog gevoeliger voor infecties dus het is zeer belangrijk om je mascara zo zuiver mogelijk te houden.

 

Recept 1

 • 1 theelepel kokos olie.
 • 1 theelepel shea butter.
 • 1 1/2 theelepel bijenwas of cosmetische koolzaadwas (voor de vegane variant)
 • 3 theelepels aloe vera gel.
 • 1-2 capsules of tabletten actieve kool. (bijv. Norit)
 • Eventueel een beetje blauw of lila natuurlijk pigmentpoeder
 • 2 lege en schone 5 ml. potjes
 • schoon mascara borsteltje

 

Gebruiksaanwijzing

Neem een kleine glazen maatbeker of een klein glazen bakje, en laat hierin de bijenwas au-bain marie smelten, voeg dan de kokosolie en aloe vera gel toe en laat alles vloeibaar worden. Als laatste voeg je de shea butter toe. Zorg ervoor dat de shea butter niet te heet wordt want dan gaat het klonteren en dat is niet handig in je mascara.

Als alles helemaal vloeibaar is dan haal je de maatbeker (of bakje) uit het water en voegt de fijngemalen kool toe en eventueel een ¼ theelepel blauw of lila pigmentpoeder.

Door een beetje natuurlijk blauw pigment poeder toe te voegen krijgt je mascara een intense diep zwarte kleur.

Goed doorroeren met een glazen roerstaafje (aan een lepel blijft redelijk veel bijenwas hangen die meteen weer hard wordt door de koude lepel) en dan in snel in 2 lege 5 ml. potjes gieten.

Ik heb hier gekozen voor 2 kleine potjes omdat je dan 1 potje kan gebruiken en de andere in de koelkast kan bewaren.

Op internet lees je regelmatig dat de mascara 3-4 maanden houdbaar is maar ik zou het niet zo lang bewaren. Maximaal 2 maanden als je elke keer je borsteltje heel goed schoonmaakt.

Bacteriën zie je namelijk niet maar ze komen wel in je mascara terecht en werken langzaam aan het bederf. En aangezien het om je ogen gaat kan je maar beter voorzichtig zijn.

Je kunt eventueel ook 3 druppels Rokonsal (natuurlijke conservering) aan je diy natuurlijke mascara toevoegen.

 

DIY natuurlijke mascara recept 2

Vetfase:

1,2 gram lamecreme

2 gram ricinusolie

Waterfase:

10 gram aloe vera gel purum

0,5 gram sorbit

Konservering:

3 dr. Rokonsal

Toevoegingen:

0,5 gram arabische gom

2 gram zeer fijn gemalen aktieve kool of zwarte natuurpigment

Of je kunt een combinatie maken van zwarte pigment (kool) en bijv. blauw of lila natuurpigment, cacao voor bruin (of bruine mica). Hier kan je uitgebreid mee experimenteren en elke kleur mascara.

Een makkelijke manier om de kool heel fijn te maken en om kleuren te mengen is door de kool eerst in een vijzel fijn te maken en het dan (eventueel met de kleur) in een klein plastic zakje met druksluiting te doen. Hier voorzichtig de lucht eruit strijken en dan goed sluiten. Nu kun je tussen je handen het zakje een paar minuten voorzichtig wrijven en kneden totdat de kool heel fijn is en de kleuren goed gemengd zijn.

 

Werkwijze recept 2

In een glazen maatbeker of glazen potje de ricinusolie au bain marie (in een pan met warm water op laag vuur) verwarmen en de lamecreme hierin oplossen.

In een aparte maatbeker de aloe vera gel purum met sorbit oplossen en ook in het warme water verwarmen totdat beide producten de gelijke temperatuur hebben. 45 graden is een goede temperatuur om mee te werken.

Neem dan de bekers uit het water en giet het aloe vera/sorbit mengsel onder constant roeren in de olie totdat een soort creme ontstaat.

Voeg nu de arabische gom en de Rokonsal toe en roer nogmaals goed door.

Neem nu een beetje van de creme uit de maatbeker en voeg hier het fijngemalen kleurpigment aan toe en roer tot een pasta is. Deze pasta voeg je nu aan de creme toe en dan goed door roeren. Dit is de makkelijkste manier om de kleur goed te mengen.

Nu kan je de mascara in schone kleine potjes van 5 of 10 ml scheppen met een schone spatel.

De mascara haal je met een schoon mascaraborsteltje uit het potje, veeg het overtollige aan de rand af en breng dan aan op je wimpers.

Ik vind dat de mascara goed blijft zitten en je kunt hem goed over je wimpers verdelen.

Vooral recept 2 heeft mijn voorkeur, ook omdat deze met ricinus (wonder) olie en aloe vera ook meteen goed mijn wimpers verzorgd.

Deze diy natuurlijke mascara moet je natuurlijk niet vergelijken met de waterproof mascara uit de winkel maar het is wel een stuk natuurlijker.

En als je niet teveel in je ogen wrijft dan gaat het prima. Ook in de zon bleef de mascara bij mij goed zitten.

Het is in ieder geval de moeite waard om eens te proberen.

Alle benodigdheden voor je natuurlijke mascara vind je in de Aromalifestyle shop

Reacties
Categorieën