Zelfgemaakte kip- en gehakt kruidenmix

Vandaag een aantal lekkere recepten om zelf kruidenmix te maken voor kip en gehakt. Deze kruidenmixen bevatten veel minder zout dan de kant en klare mixen in de winkel en geen chemische toevoegingen.

Niet alleen lekker voor vlees maar ook ideaal voor vleesvervangers.

Ik vind het heerlijk om met deze kip- en gehaktkruiden mijn zelfgemaakte vegane gehakt te kruiden of bijvoorbeeld vegane kipschnitzels te maken.

Kruidenmixen zijn makkelijk zelf te maken en in veel kruidenmixen kom je dezelfde kruiden tegen (in verschillende hoeveelheden) dus met een aantal basiskruiden kan je heel veel lekkere en gezonde kruidenmixen maken die ook nog eens goedkoper zijn dan die je in de winkel kunt kopen.

Ik heb weer vier lekkere mixen op een rijtje gezet voor je.

Kip- en gehakt kruidenmix recepten

De hoeveelheden kruiden zijn voldoende voor potjes van 100 ml. Ik heb zelf voor deze mini mason jar potjes gekozen omdat ze goed afsluiten en er ook nog heel leuk uitzien.

kruidenmix

Kipkruiden

  • 3 theelepels zout
  • 9 theelepels paprikapoeder
  • 3 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel koriander
  • 1,5 theelepel knoflookpoeder
  • 1,5 theelepel zwarte peper
  • 3 theelepel tijm
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1,5 theelepel basilicum

Hollandse gehaktkruiden

  • 3 theelepels nootmuskaatpoeder
  • 3 theelepels paprikapoeder
  • 3 theelepels knoflookpoeder
  • 3 theelepels uienpoeder
  • 3 theelepels kruidnagelpoeder
  • 1,5 theelepel gemalen zwarte peper
  • 1,5 theelepel zeezout

Turkse gehaktkruiden (Köfte baharat)

  • 8 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 1,5 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 3 theelepels oregano
  • 3 theelepels basilicum

Döner kruidenmix

  • 4 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels zwarte peper
  • 2 theelepels fijn zeezout
  • 6 theelepels paprikapoeder
  • 1,5 theelepel cayennepeper
  • 4 theelepels koriander
  • 2 theelepels oregano
  • 3 theelepels knoflookpoeder

Bereidingswijze

Doe alle kruiden in een potje van minimaal 100 ml. en dan even goed schudden zodat het goed gemengd is.  Eventueel grove kruiden zoals basilicum of oregano nog even fijn malen met een vijzel of in een elektrische koffiemolen.

Potje goed afsluiten en donker bewaren.

Anja te Brinke
Door

Anja te Brinke

op 02 Aug 2018

Misschien een domme vraag, maar hoeveel van de kipkruiden gebruik je voor 500 gr kip gehakt, de hele hoeveelheid lijkt me een beetje te veel van het goede

Betty
Door

Betty

op 05 Aug 2020

Is geen domme vraag, ik wil dat ook graag weten😁

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 15 Nov 2021

Domme vragen bestaan niet :-). Ik heb net hierboven een antwoord gegeven. Ik had het eerder niet gezien.

Krisje
Door

Krisje

op 13 Nov 2021

Dat ontbreekt inderdaad bij alle kruidenrecepten die je kan vinden. :-)

adriana
Door

adriana

op 13 Nov 2021

proeven.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 15 Nov 2021

Ja, proeven is de beste manier. Doe ik ook meestal, maar een algemene hoeveelheid is meestal 1-2 theelepels aan per 500 gram. En dan kan je altijd naar smaak nog wat meer toevoegen.

Reactie plaatsen