Rode bietenketchup
Hartige gerechten
Monica Can
Hartige gerechten
2 min
0

Rode bietenketchup

2 min
0

Als je van bietjes houdt dan kan ik je aanbevelen om deze bietenketchup eens te maken. Maar zelfs als je niet van bietjes houdt (zoals ik) ook dan is deze ketchup een echte aanrader. Niet alleen voor de smaak maar ook voor de prachtige kleur! Een heel leuk geschenk om mee te nemen naar een etentje of bbq.

Een paar weken geleden was ik bij de natuurvoedingswinkel en daar zag ik bietenketchup staan. Alhoewel ik zelf helemaal niet zo van bietjes houdt was ik gefascineerd door het feit dat je van bieten ketchup kunt maken en viel ik als een blok voor de mooie paarsrode kleur van de ketchup. Alleen van de prijs schrok ik behoorlijk. Daarom besloot ik om de ketchup zelf te gaan maken. Na wat experimenteren is daar de volgende bietenketchup uit gekomen en hij is echt erg lekker.

Bijvoorbeeld bij de bbq, op een (vegane) burger, bijv. samen met de zoeture augurkschijfjes of een beetje op je broodbeleg gewoon als vervanging van normale tomatenketchup.

bietenketchup

Benodigdheden voor de bietenketchup

voldoende voor 6 weckpotjes van 160 ml. of 4 weckpotjes van 250 ml.

500 gram gekookte bietjes, in kleine stukjes gesneden

250 ml. appelazijn (zelfgemaakt)

50 gram ui, in kleine stukjes gesneden

80 gram kokosbloesem suiker

1/2 theelepel zout

1/4 theelepel gemalen kruidnagel

1/4 theelepel gemalen koriander

een flinke snuf gemalen peper

Bereidingswijze

Omdat deze ketchup geen geraffineerde suiker bevat is het verstandig om de bietenketchup te wecken zodat ze lang houdbaar is.

Bereid  daarom de weckpotten voor door ze te steriliseren. Dit kan je doen door de schone potten in een koude oven te zetten en de oven nu op te warmen naar 120 graden en de potten er dan 10 minuten in laten staan. Zet dan de oven uit maar laat de potten in de oven staan zodat ze warm blijven.

Doe de deksels en weckringen in een pannetje met heet water en een scheutje azijn en laat dit even zachtjes aan de kook komen. Als het water kookt kan je het vuur uitzetten.

Doe de bietjes, appelazijn, uitjes en kokosbloesem suiker in een ruime pan en breng het geheel aan de kook. Zet dan het vuur lager en laat 15 minuten zachtjes koken totdat de bietjes uit elkaar beginnen te vallen.

Haal de pan van het vuur en pureer het geheel met de staafmixer tot een egale massa. Voeg daarna het zout, kruidnagel, koriander en peper toe en breng alles weer aan de kook. Laat het geheel nu 45 minuten op laag vuur onder regelmatig roeren zachtjes koken totdat het geheel de gewenste dikte van ketchup heeft.

Haal de pan van het vuur en vul de voorbereide weckpotjes met de bietenketchup en laat 1 cm. ruimte vrij tot de deksel.

Maak de randen goed schoon met een doekje met heet water en leg nu de deksels op de pot en sluit ze af.

Weck de bietenketchup dan voor 15 minuten op 90 graden.

De dichte potjes ketchup zijn minstens 1 jaar houdbaar. Een open potje ketchup kan je het beste binnen 2 weken opmaken.

Reacties
Categorieën