Frambozen vanille chia jam, homemade, gezond en lekker

Frambozen vanille chia jam, homemade, gezond en lekker

Deze frambozen vanille chia jam is super snel gemaakt, vrij van geraffineerde suikers en niet alleen lekker op brood maar ook in de yoghurt, smoothies, op pannenkoeken en zuurdesemwafels of in een koekjesrecept.

Jam behoort tot mijn favoriete broodbeleg! Natuurlijk wel homemade en in de gezonde variant. En het liefst op vers zelfgebakken zuurdesembrood.

Zelf jam maken duurt best lang en in jam zit veel suiker. En zoals je weet ben ik toch het meest fan van snelle en makkelijke recepten. Dit is een jam die je in 10 minuten gemaakt hebt,  dan een paar uurtjes wachten (ok, een beetje geduld heb je wel nodig) en je hebt je eigen jam gemaakt. Zonder geraffineerde suikers, verdikkingsmiddelen en andere toevoegingen.

Natuurlijk zitten er in deze jam wel fruitsuikers maar niet meer de geraffineerde suikers die wel in de jam zit die je in de supermarkt koopt.

 


Waarom chiazaad?

 Chiazaad wordt gezien als superfood omdat de zaadjes boordevol goede voedingsstoffen zitten! Door de grote hoeveelheid eiwitten, antioxidanten, calcium, ijzer, kalium, foliumzuur en omega3 vetzuren maken ze elk gerecht nog gezonder.

Voor mensen die geen vis eten heeft deze jam nog een extra voordeel, je krijgt op deze manier je omega 3 vetzuren binnen.

En het chiazaad zorgt er ook voor dat de jam een echte gelei wordt.

Frambozen vanille chia jam recept

Als je van zoete jam houdt kan je nog wat meer zoet gebruiken, hou je meer van fris dan is 1 eetlepel zoet al voldoende. Pas de frambozen vanille chia jam aan naar je eigen smaak.


Bereidingswijze

Doe de (ontdooide) frambozen in een pannetje. Laat dit 10 minuten onder regelmatig roeren op laag vuur staan tot de frambozen zacht zijn en je ze met een lepel kan breken/pletten. Als je niet van stukjes in je jam houdt dan kan je ook de staafmixer nemen om de frambozen fijn te maken. Voeg dan het vanille extract toe. Roer goed door en haal dan de pan van het vuur. Voeg de ahornsiroop of honing en de  chia zaden toe. Nogmaals goed doorroeren en laat het geheel afkoelen.  Je kunt de jam in de koelkast minstens een week bewaren.

Mocht je de jam langer willen bewaren dan kan je hem ook in porties invriezen.

Hou je niet van frambozen dan kan je ook andere bevroren vruchten nemen voor deze jam zoals bosbessen of een rode vruchtenmix.

Wendy
Door

Wendy

op 04 Mar 2016

Monica, als je met eender welk fruit gelei of confituur wilt maken, kan dat dan allemaal met 2EL chiazaad (om een stevige gelei te krijgen)?? Ik heb ooit al eens bananenconfituur gemaakt maar met de pectine-suiker die je in de winkel koopt, omdat dit niet gezond is wil ik nu graag een gelei/confituur maken met de chiazaadjes en ahornsiroop. Zou het op deze manier lukken? Grtjs Wendy

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 04 Mar 2016

Hai Wendy, ja in principe wel. Ik ga dit weekend met aardbeien een chia jam maken en gebruik dan ook het frambozen recept. Het is zeker de moeite waard om te proberen. Groetjes, Monica

martine Vandbroucke
Door

martine Vandbroucke

op 17 Nov 2016

Interresant gerecht, ga ik zeker uitproberen. Grt Martine

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 18 Nov 2016

Leuk, laat je ons weten hoe het je smaakt?

Reactie plaatsen