arrow_drop_up arrow_drop_down

Gekarameliseerde noten met ahornsiroop, zeezout en koksolie.

Heerlijke gekarameliseerde noten gemaakt zonder suiker, met kokosolie en ahornsiroop. Een spannende combinatie van zoet en zout.

Noten zijn heerlijk en ook zeer gezond. Ik eet graag rauwe, ongeroosterde noten maar soms vind ik het ook lekker om eens wat anders te doen met noten.

De inspiratie voor deze noten heb ik gekregen van de zakjes zoet-zoute honingnoten of pindamix die je in de winkel kunt kopen. Ik wilde graag een gezonde variant maken en ben gaan experimenteren met verschillende recepten en uiteindelijk is dit mijn favoriete mix geworden.

gekarameliseerde noten

Wat heb je nodig voor je gekarameliseerde noten

300 gram ongebrande noten.

Je kunt hiervoor walnoten, amandelen, hazelnoten, pecannoten en cashewnoten gebruiken. Maar je kan ook nog ongezouten pinda´s, pompoenpitten of zonnebloempitten toevoegen.   Het is maar net wat je lekker vindt.

Ik koop mijn noten vaak bij de Lidl, hier hebben ze echt een grote keuze aan ongebrande noten.

Verder heb je nog het volgende nodig:

  • 60 gram kokosolie
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 1 theelepel (keltisch) zeezout
  • 1/2  theelepel kaneel

Ik heb zelf biologische ontgeurde kokosolie genomen maar je kunt ook kokosolie met kokossmaak gebruiken, dat maakt je noten nog een beetje exotischer. Kokosolie is heel gezond en zorgt ervoor dat de noten niet te droog worden in de oven.

 

zout-zoete noten

Gebruiksaanwijzing

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Mix de noten door elkaar in een ruime kom.

Smelt de 60 gram kokosolie en meng hier de ahornsiroop, zout en kaneel door.

Giet dit mengsel over de noten en meng het geheel goed door.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de noten hier op uit.

Bak de noten in 15-20 minuten mooi goudbruin, roer halverwege even om zodat de noten niet verbranden.

Let de laatste 5 minuten goed op dat de noten niet te bruin worden. Als de noten klaar zijn haal je ze uit de oven. Nu kan je ook proeven of de noten zout genoeg zijn. (haal een noot van de bakplaat, even laten afkoelen en proeven).

Mocht je de gekarameliseerde noten liever nog wat zouter hebben dan kan je nog wat zout over de warme noten strooien en het geheel nog even doorroeren.

Laat de noten nu afkoelen.

 

 

Nelly moerdijk

Door

Nelly moerdijk

op 21 April 2016

Wat een goede tip, en zo gemakkelijk te maken, dat ga ik zeker proberen. Heel hartelijk bedankt.

Monica-Can

Door

Monica-Can

op 22 April 2016

Graag gedaan. Laat je ons weten of ze lekker zijn?

Isa

Door

Isa

op 11 December 2016

Wauw! Dit ga ik maken in combinatie met zelfgemaakte karamelijs. Denk dat het heerlijk zal zijn.

Monica-Can

Door

Monica-Can

op 13 December 2016

Mmm, dat klinkt erg lekker. Ben benieuwd hoe het smaakt.

shulamith

Door

shulamith

op 21 May 2017

kan ik dadelsiroo p ("selan")gebruiken i.p.v. ahornsiroop?

Monica-Can

Door

Monica-Can

op 31 May 2017

Ja hoor, dat kan ook.

Carolien

Door

Carolien

op 23 February 2018

Het lijkt mij heerlijk,maar het past helaas niet bij mijn eetstyle koolhydraat-arm en met die ahorn siroop helemaal niet helaas

Reactie plaatsen