gekarameliseerde noten
Pro metabolic lifestyle
Monica Can
Pro metabolic lifestyle
3 min
8

Gekarameliseerde noten met ahornsiroop, zeezout en koksolie.

3 min
8

Heerlijke gekarameliseerde noten gemaakt zonder suiker, met kokosolie en ahornsiroop. Een spannende combinatie van zoet en zout.

Ik heb deze blogpost al in 2016 geplaatst op Aromalifestyle maar toen wist ik nog niet dat noten ook schadelijk konden zijn voor ons lichaam. Dus ik heb het artikel wat aangepast en nu is deze traktatie zeker de moeite waard om nog eens te maken.

Noten zijn heerlijk en met mate gegeten ook gezond. Ze voorzien ons van proteïnen, massa’s mineralen en vitaminen, ze helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en zitten boordevol anti-oxidanten. Maar daarnaast bevatten noten ook anti-nutriënten waardoor ze voor ons niet zo makkelijk te verteren zijn. 

Fytinezuur in noten

Net als granen en peulvruchten bevatten rauwe noten en zaden een matig tot hoog gehalte aan fytinezuur en een beschermend enzymlaagje. Dit enzymlaagje is het natuurlijke beschermingsmechanisme en voorkomt dat de noten en zaden spontaan ontkiemen.

Zaden en noten slaan fosfor op als fytinezuur wat verandert in een fytaat wanneer het zich bindt aan mineralen zoals ijzer, calcium, koper, zink en magnesium. Fytaat staat ook bekend als een anti-nutriënt en het voorkomt onder andere dat ons lichaam de bovengenoemde mineralen goed kan opnemen.

Het is dan ook aan te raden om het fytinezuurgehalte van zaden en noten te verlagen om de voedingsstoffen beter beschikbaar te maken.

Door het weken van noten, zaden en granen worden de perfecte vochtige omstandigheden gecreëerd die nodig zijn voor ontkieming. Door dit proces worden de antinutriënten en enzymremmers geneutraliseerd waardoor de noten beter verteerbaar worden.

Nog even de voordelen van het weken op een rijtje:

 • Het verwijdert anti-nutriënten (die zorgen ervoor dat bv. mineralen en vitaminen minder goed opgenomen worden).
 • De proteïnen uit de noten kunnen makkelijker opgenomen worden.
 • Het neutraliseert toxische stoffen in de noten.
 • Het bevordert de opname van onder andere vitamine B.
 • Het stimuleert de productie van gezonde enzymen in het lichaam
Hoe moet je noten weken?

 1. Plaats de noten in een glazen pot – ik gebruik hiervoor altijd een pearl luna mesh kiemglas (dat is makkelijker met afgieten) – en overgiet ze met (gefilterd) water en een theelepel zeezout. Gebruik minstens dubbel zoveel water als noten.
 2. . Laat ze nu een nacht weken (tussen de 8 en 12 uur is voldoende)
 3. Daarna spoel je de noten af. Spoel ze grondig af zodat het water waarin ze geweekt hebben volledig weg is. Met het kiemglas is dit extra handig omdat je de noten gewoon in het glas kan spoelen en het water meteen weer weg kan laten lopen door de mesh deksel. 

Daarna kan je de noten drogen. Dit kan in een voedseldroger maar ik doe dit zelf meestal in de oven op 80 graden en laat ze dan ongeveer 2-3 uur drogen (en ik laat de ovendeur het eerste uur altijd op een kiertje open zodat het vocht eruit kan.). Als de noten droog zijn dan kan je ze in een pot bewaren en natuurlijk opeten of verder verwerken. 

De inspiratie voor deze noten heb ik gekregen van de zakjes zoet-zoute honingnoten of pindamix die je in de winkel kunt kopen. Ik wilde graag een gezonde variant maken en ben gaan experimenteren met verschillende recepten en uiteindelijk is dit mijn favoriete mix geworden.


Wat heb je nodig voor je gekarameliseerde noten

300 gram geweekte en gedroogde noten. (als je je noten niet wilt weken kan je 300 gram ongebrande noten gebruiken)

Je kunt hiervoor walnoten, amandelen, hazelnoten, pecannoten en cashewnoten gebruiken. Maar je kan ook nog (gekiemde) pompoenpitten of zonnebloempitten toevoegen.   Het is maar net wat je lekker vindt.

Verder heb je nog het volgende nodig:

 • 60 gram kokosolie
 • 2 eetlepels ahornsiroop
 • 1 theelepel (keltisch) zeezout
 • 1/2  theelepel kaneel

Ik heb zelf biologische ontgeurde kokosolie genomen maar je kunt ook kokosolie met kokossmaak gebruiken, dat maakt je noten nog een beetje exotischer. Kokosolie is heel gezond en zorgt ervoor dat de noten niet te droog worden in de oven.

 Gebruiksaanwijzing

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Mix de noten door elkaar in een ruime kom.

Smelt de 60 gram kokosolie en meng hier de ahornsiroop, zout en kaneel door.

Giet dit mengsel over de noten en meng het geheel goed door.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de noten hier op uit.

Bak de noten in 15-20 minuten mooi goudbruin, roer halverwege even om zodat de noten niet verbranden.

Let de laatste 5 minuten goed op dat de noten niet te bruin worden. Als de noten klaar zijn haal je ze uit de oven. Nu kan je ook proeven of de noten zout genoeg zijn. (haal een noot van de bakplaat, even laten afkoelen en proeven).

Mocht je de gekarameliseerde noten liever nog wat zouter hebben dan kan je nog wat zout over de warme noten strooien en het geheel nog even doorroeren.

Laat de noten nu afkoelen en ze zijn klaar om te genieten. 

 

 

Reacties
Categorieën