Heerlijke gekarameliseerde noten gemaakt zonder suiker, met kokosolie en ahornsiroop. Een spannende combinatie van zoet en zout.
Noten zijn heerlijk en ook zeer gezond. Ik eet graag rauwe, ongeroosterde noten maar soms vind ik het ook lekker om eens wat anders te doen met noten.
De inspiratie voor deze noten heb ik gekregen van de zakjes zoet-zoute honingnoten of pindamix die je in de winkel kunt kopen. Ik wilde graag een gezonde variant maken en ben gaan experimenteren met verschillende recepten en uiteindelijk is dit mijn favoriete mix geworden.
Wat heb je nodig voor je gekarameliseerde noten
300 gram ongebrande noten.
Je kunt hiervoor walnoten, amandelen, hazelnoten, pecannoten en cashewnoten gebruiken. Maar je kan ook nog ongezouten pinda´s, pompoenpitten of zonnebloempitten toevoegen. Het is maar net wat je lekker vindt.
Ik koop mijn noten vaak bij de Lidl, hier hebben ze echt een grote keuze aan ongebrande noten.
Verder heb je nog het volgende nodig:
- 60 gram kokosolie
- 2 eetlepels ahornsiroop
- 1 theelepel (keltisch) zeezout
- 1/2 theelepel kaneel
Ik heb zelf biologische ontgeurde kokosolie genomen maar je kunt ook kokosolie met kokossmaak gebruiken, dat maakt je noten nog een beetje exotischer. Kokosolie is heel gezond en zorgt ervoor dat de noten niet te droog worden in de oven.
Gebruiksaanwijzing
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Mix de noten door elkaar in een ruime kom.
Smelt de 60 gram kokosolie en meng hier de ahornsiroop, zout en kaneel door.
Giet dit mengsel over de noten en meng het geheel goed door.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de noten hier op uit.
Bak de noten in 15-20 minuten mooi goudbruin, roer halverwege even om zodat de noten niet verbranden.
Let de laatste 5 minuten goed op dat de noten niet te bruin worden. Als de noten klaar zijn haal je ze uit de oven. Nu kan je ook proeven of de noten zout genoeg zijn. (haal een noot van de bakplaat, even laten afkoelen en proeven).
Mocht je de gekarameliseerde noten liever nog wat zouter hebben dan kan je nog wat zout over de warme noten strooien en het geheel nog even doorroeren.
Laat de noten nu afkoelen.
Nelly moerdijk
op 21 April 2016Monica-Can
op 22 April 2016Isa
op 11 December 2016Monica-Can
op 13 December 2016shulamith
op 21 May 2017Monica-Can
op 31 May 2017Carolien
op 23 February 2018