Winterjam met rode wijn en kruiden

De winterjam brengt je helemaal in kerststemming en is heerlijk verwarmend in de koude en natte winter- en herfsttijd.

Lekker bij het kerstontbijt op een knapperig (zelfgebakken) broodje of op het kerstbrood. Ook lekker door de yoghurt. De winterjam is ideaal als origineel cadeautje.

Deze jam is makkelijk te maken. Met winterse kruiden en specerijen zoals steranijs, kaneelstokjes, vanille, kruidnagel, piment en foelie.

De basis is rode wijn en druivensap. De alcohol in de rode wijn verdampt door het koken maar als je liever geen rode wijn gebruikt kan je deze ook vervangen door druivensap.


Benodigdheden voor de winterjam

500 ml. rode wijn

400 ml. rode druivensap

(als je geen wijn wilt gebruiken neem dan 900 ml. rode druivensap)

500 gram geleisuiker 2:1

1 biologische sinaasappel

3 kaneelstokjes

2 steranijs

1/2 vanillestokje

2 kruidnagels

1/4 theelepel piment

1/4 theelepel foelie

4 glazen potjes van 250 ml.

Bereiding

Was de sinaasappel en schil met een dunschiller de buitenste (oranje)schil van de sinaasappel. Probeer geen wit mee te nemen want dat maakt de jam bitter.

Doe de wijn, sinaasappelschil en kruiden in een pan en breng het geheel al roerend aan de kook.  Doe dan het vuur uit en laat de wijn en kruiden twee uur trekken.

Steriliseer de lege potjes, ik doe dit door schone potjes in een koude oven te zetten en dan de oven te verwarmen op 130 graden, als de oven op 130 graden is nog 10 minuten aan laten staan en dan de oven weer uitzetten. Laat de potjes in de oven staan tot je ze gaat gebruiken. De deksels doe ik in een pannetje met water en een scheut azijn en breng dit kort aan de kook. Ook de deksels in het hete water laten liggen tot je ze gaat gebruiken.

Na twee uur giet je de wijn door een fijne zeef zodat de kruiden achterblijven.

Doe de gezeefde wijn weer in de pan en voeg de druivensap en de geleisuiker toe.

Breng het geheel aan de kook en laat dit drie minuten goed borrelend doorkoken.

Nu kan je de hete jam in de warme, schone jampotjes gieten, eventueel de randen schoonmaken en goed afsluiten. Langzaam af laten koelen zodat de potjes vacuum trekken.

Als variatie kan je deze jam ook maken met witte wijn en wit druivensap. Ook erg lekker.

Angela
Door

Angela

op 21 Nov 2016

Gaaf! Ben al 2 weken op zoek naar een kerstjam recept. Dank!!

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 21 Nov 2016

Graag gedaan. Ik eet nu al 1 week kerstjam :-). Hij is erg lekker.

Martine Vandenbroucke
Door

Martine Vandenbroucke

op 21 Nov 2016

Ik heb nog druivensap in dievries, bedankt voor het recept.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 21 Nov 2016

Graag gedaan. Veel plezier met maken.

Julissa
Door

Julissa

op 24 Nov 2016

Nice sharing thanks for the post. You have provided nice post I’ll bookmark your blog and read this kind of stuff very often. Keep updating it I will be folinwlog it.

martine
Door

martine

op 27 Nov 2016

Heb de jam gemaakt hij is superlekker een aantader.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 28 Nov 2016

Hallo Martine, wat leuk om te lezen. Bedankt voor je berichtje. Groetjes, Monica

Diana
Door

Diana

op 28 Nov 2016

Hallo Monica, Is dat gemalen piment die je gebruikt? Lijkt me heerlijk om te maken deze jam. Dank je voor t recept. Groetjes Diana

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 04 Dec 2016

Hallo Diana, ja ik heb gemalen piment gebruikt. Maar je kunt natuurlijk ook korrels gebruiken (die had ik zelf niet in huis).Groetjes, Monica

petra
Door

petra

op 07 Nov 2018

Hallo heb de jam gemaakt maar blijft dun wat heb ik fout gedaan?

Veronica
Door

Veronica

op 25 Nov 2018

Je website is altijd een echte ontspanning, zo rijkelijk gedocumenteerd en vooral de mooie foto's . En dan zeg ik nog niets over de heerlijke recepten en de kaartjes; een echte aanrader. Bedankt, Monica

Shi
Door

Shi

op 23 Dec 2020

Verrassend lekkere jam! Wanneer je de wijn weg laat en alleen druivensap gebruikt heb je wel veel meer gelei nodig om het dikker te maken. Mag wel even vermeld worden vind ik. Met wijn wordt het wat dikker gelukkig.

Reactie plaatsen