Deze heerlijke, zachte smeerbare yoghurtkaas kan je makkelijk zelf maken en de variaties zijn eindeloos. Lekker op een toastje of op brood.
Zelf maak ik deze smeerkaas met sojayoghurt maar het gaat natuurlijk ook met gewone yoghurt.
De basis van dit recept komt uit het boek Leven zonder Afval. En het is een perfect alternatief voor (soja)smeerkaas zoals bijvoorbeeld Philadelphia of Soyanda. Want bijna alle (soja) smeerkaas en zachte kaas is verpakt in plastic bakjes en die wil ik nu juist vermijden.
Doordat ik deze kaas maak van mijn zelfgemaakte sojayoghurt (die ik maak van zelfgemaakte sojamelk, het recept vind je in mijn gratis e-boek) is de kaas plastic vrij. Je kunt de kaas natuurlijk ook maken van gekochte (soja) yoghurt maar koop dan wel yoghurt in een glazen fles of pot. Anders heb je alsnog afval.
Deze yoghurt kaas is veel lekkerder dan smeerkaas uit de winkel, je weet wat erin zit en met 1 basis kan je enorm veel variaties maken.
Laten we beginnen.
Wat heb je nodig voor yoghurtkaas
- 500 ml. sojayoghurt of eventueel Griekse of Turkse yoghurt
- 1/2 theelepel zout
- kaasdoek of schone theedoek
- vergiet
- grote kom
Leg een kaasdoek of theedoek over een vergiet of zeef. Zet het op een grote kom.
Meng de yoghurt met een beetje zout (dit helpt bij het weglekken van het vocht uit de yoghurt, zout verdwijnt dan ook). Schep dan de yoghurt in de kaasdoek. Vouw de doek naar binnen en draai goed vast, leg eventueel een knoop erin of draai er een touwtje eromheen. De yoghurt moet ongeveer 12 tot maximaal 24 uur uitlekken op kamertemperatuur.
Dan is je basis klaar en nu komt het leukste. De kaas op smaak bregen en hierbij zijn de variaties echt eindeloos.
Ik heb voor de foto 3 variaties gemaakt.
De eerste is met verse kruiden, in dit geval met peterselie en dille, maar ook bieslook is heerlijk om te gebruiken of fijngesneden lenteuitjes.
De tweede yoghurt kaas heb ik gemaakt met fijngesneden zongedroogde tomaatjes en olijven. Alles heel fijn snijden en door de kaas mengen.
De bovenste kaas heb ik op smaak gebracht met een beetje paprikapuree (te krijgen bij de Turkse winkel) en fijngesneden geroosterde paprika.
Bij alle varianten kan je het nog verder op smaak brengen met een beetje peper en (keltisch) zeezout.
Wat niet op de foto staat maar vast ook erg lekker is, is om de kaas te mengen met ananas en gember. Of stukjes augurk of kappertjes. De mogelijkheden zijn eindeloos en zo kan je elke keer weer een nieuwe lekkere kaas bedenken.
Heerlijk op een (zelfgemaakt) toastje, brood of als dip.
Roeland
op 23 Oct 2017Ingeborg
op 28 Oct 2018