yoghurtkaas maken
Fermenteren
Monica Can
Fermenteren
3 min
4

Yoghurtkaas (labneh) maken, lekkere frisse romige smeerkaas

3 min
4

Deze heerlijke, zachte smeerbare yoghurtkaas kan je makkelijk zelf maken en de variaties zijn eindeloos. Lekker op een toastje of op brood.

Yoghurtkaas is vooral in Turkije en de Arabische landen ook bekend onder de naam labneh, een verse kaas gemaakt van uitgelekte yoghurt. Het woord 'labneh' komt van het Arabische woord voor yoghurt: laban.

Zelf maak ik deze smeerkaas met mijn zelfgemaakte yoghurt. Dan blijven ook nog eens een keer alle goede probiotische bacteriën beschikbaar en dat maakt mijn labneh niet alleen lekker maar ook nog eens extra gezond.

Het is een perfect alternatief voor smeerkaas. Want bijna alle  smeerkaas en zachte kaas is verpakt in plastic bakjes en die wil ik nu juist vermijden. Ten eerste voor het milieu en ten tweede komen er ook steeds meer berichten over xeno oestrogenen in plastic verpakkingen.

Xeno oestrogenen

Xeno oestrogenen zijn chemische stoffen die een oestrogene ofwel vervrouwelijkende werking hebben. Ze worden ook hormoonverstorende stoffen of hormoonverstoorders genoemd. Deze stoffen kunnen in je lichaam terecht komen via voeding, huidproducten en via de lucht. Weekmakers in plastic (ftalaten, bisfenol a) zijn voorbeelden van xeno oestrogenen. Een goede reden dus om de smeerkaas in plastic bakjes te vermijden.

Doordat ik deze kaas maak van mijn zelfgemaakte yoghurt (die ik maak van biologische rauwe melk die ik tap in glazen flessen) is de kaas plastic vrij. Je kunt de kaas natuurlijk ook maken van gekochte  yoghurt maar koop dan wel yoghurt in een glazen  pot. Anders heb je alsnog afval en het risico op xeno-oestrogenen.

Deze yoghurt kaas is veel lekkerder dan smeerkaas uit de winkel, je weet wat erin zit en met 1 basis kan je enorm veel variaties maken.

Laten we beginnen.Wat heb je nodig voor yoghurtkaas

  • 500 ml. yoghurt, beste is een dikkere yoghurt zoals Bulgaarse, Griekse of Turkse yoghurt. Je kunt natuurlijk ook een yoghurt vervanger nemen als je een vegane variant wilt maken.
  • 1/2 theelepel zout
  • een kefirko cheesemaker of als je die niet hebt:
  • kaasdoek of schone theedoek
  • vergiet
  • grote kom

Leg een kaasdoek of theedoek over een vergiet of zeef. Zet het op een grote kom. Of gebruik de cheesemaker.

Meng de yoghurt met een beetje zout (dit helpt bij het weglekken van het vocht uit de yoghurt, zout verdwijnt dan ook). Schep dan de yoghurt in de cheesemaker of in de kaasdoek/theedoek. Vouw de doek naar binnen en draai goed vast, leg eventueel een knoop erin of draai er een touwtje eromheen. De yoghurt moet nu ongeveer 24 uur uitlekken in de koelkast.

Gebruik je de cheesemaker dan kan je na 12 uur het schijfje met de veer op de yoghurt zetten zodat de yoghurt nog beter uitlekt en je een stevigere kaas krijgt.  Dan kan je ook een kaasje maken zoals op bovenstaande foto. Je haalt de kaas uit de kefirko cheesemaker en rolt deze dan door de fijngesneden verse kruiden.

Maar je kunt natuurlijk ook bolletjes maken van de kaas en deze door de kruiden rollen.
Op smaak maken van de kaas

Dan is je basis klaar en nu komt het leukste. De kaas op smaak brengen en hierbij zijn de variaties echt eindeloos.

Ik heb voor de foto 3 variaties gemaakt.

De eerste is met verse kruiden, in dit geval met peterselie en dille, maar ook bieslook is heerlijk om te gebruiken of fijngesneden lenteuitjes.

De tweede yoghurt kaas heb ik gemaakt met fijngesneden zongedroogde tomaatjes en olijven. Alles heel fijn snijden en door de kaas mengen.

De bovenste kaas heb ik op smaak gebracht met een beetje paprikapuree (te krijgen bij de Turkse winkel) en fijngesneden geroosterde paprika.

Bij alle varianten kan je het nog verder op smaak brengen met een beetje peper en (keltisch) zeezout.

Wat niet op de foto staat maar vast ook erg lekker is, is om de kaas te mengen met ananas en gember. Of stukjes augurk of kappertjes. De mogelijkheden zijn eindeloos en zo kan je elke keer weer een nieuwe lekkere kaas bedenken.

Heerlijk op een (zelfgemaakt) toastje, zuurdesembrood of als dip.

Reacties
Categorieën