arrow_drop_up arrow_drop_down
Zoetzure augurk schijfjes

Deze zoetzure augurk schijfjes worden niet gemaakt met suiker maar met agave siroop. Dat maakt ze iets gezonder dan de variant met suiker. Door de appelazijn krijgen de augurkjes nog een frisse fruitige noot.

Daarnaast zijn deze zoetzure augurk schijfjes makkelijk en snel te maken. Dus ook heel geschikt voor beginners. Lekker op een hamburger, bij de barbeque of gewoon om tussendoor te snoepen.

Benodigdheden voor je zoetzure augurk schijfjes

Voor 3 weckpotten van 500 ml.

800 gram inmaak augurken

900 ml. appelazijn

250 ml. agavesiroop

2 eetlepels zout

1 eetlepel gele mosterdzaadjes

1 eetlepel piment korrels

1 eetlepel jenever bessen

1 kaneelstokje, in stukjes gebroken

 

zoetzure augurk schijfjes

Bereidingswijze

Bereid 3 500 ml. potten voor door ze te steriliseren. Dit kan je doen door de schone potten in een koude oven te zetten en de oven nu op te warmen naar 120 graden en de potten er dan 10 minuten in laten staan. Zet dan de oven uit maar laat de potten in de oven staan zodat ze warm blijven.

Doe de deksels en weckringen in een pannetje met heet water en een scheutje azijn en laat dit even zachtjes aan de kook komen. Als het water kookt kan je het vuur uitzetten.

Was de augurken in koud water en snij ze uiteinden eraf. Snij ze dan in gelijkmatige schijfjes.

Neem een grote pan (waar straks ook alle augurkschijfjes in kunnen) en doe hier de appelazijn, agavesiroop, zout, mosterzaadjes, piment, jeneverbessen en het kaneelstokje in. Breng dit aan de kook.

Voeg dan de augurkschijfjes toe en breng het geheel weer aan de kook. Laat ze nu 3 minuten koken, de bedoeling is dat de augurkschijfjes een beetje zachter worden maar ze mogen niet te lang koken want dan worden ze te zacht en slijmerig.

Haal nu je potten uit de oven en met een schuimspaan haal je de augurkschijfjes uit de pan en verdeelt deze over de 3 potten.

Breng het azijnmengsel nu weer aan de kook en laat het dan nog 5 minuten koken.

Verdeel dan het hete azijnmengsel over de augurkschijfjes in de potten en laat 1 cm. ruimte vrij tot de deksel.

Maak de randen goed schoon met een doekje met heet water en leg nu de deksels op de pot en sluit ze af.

Weck de augurkschijfjes dan voor 10 minuten op 90 graden.

Laat de potten na het afkoelen minstens 2 weken op een donkere plek rusten zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Opmerking:

Deze zoetzure augurkschijfjes zijn gemaakt met agavesiroop. Over agavesiroop zijn veel verschillende meningen maar mijn mening is dat het nog altijd gezonder is dan geraffineerde suiker en als je het met mate gebruikt en een biologische variant neemt, dan is het een prima vervanger van witte kristalsuiker.

Je zult in mijn recepten dan ook vaak verschillende natuurlijke suikververvangers tegenkomen varierend van ruwe rietsuiker (oerzoet), xylitol (berkensuiker) en kokosbloesemsuiker tot ahornsiroop, agavesiroop en dadel- en rijst siroop.

Hier vind je een interessant artikel over agavesiroop en de voor- en nadelen.

 

 

 

 

Ineke
Door

Ineke

op 8 March 2019

Kun je ook honing gebruiken i.p.v. agavesiroop?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 15 March 2019

Ja dat kan ook

Reactie plaatsen