Zoetzure augurk schijfjes, zonder geraffineerde suiker
Wecken en inmaken
Monica Can
Wecken en inmaken
2 min
4

Zoetzure augurk schijfjes, zonder geraffineerde suiker

2 min
4

Deze zoetzure augurk schijfjes worden niet gemaakt met suiker maar met ahorn siroop. Dat maakt ze gezonder dan de variant met suiker. Door de appelazijn krijgen de augurkjes nog een frisse fruitige noot.

Daarnaast zijn deze zoetzure augurk schijfjes makkelijk en snel te maken. Dus ook heel geschikt voor beginners. Lekker op een hamburger, bij de barbecue of gewoon om tussendoor te snoepen.

Benodigdheden voor je zoetzure augurk schijfjes

Voor 3 weckpotten van 500 ml.

800 gram inmaak augurken

900 ml. appelazijn (zelfgemaakt)

250 ml. ahornsiroop

2 eetlepels zout

1 eetlepel gele mosterdzaadjes

1 eetlepel piment korrels

1 eetlepel jenever bessen

1 kaneelstokje, in stukjes gebroken

zoetzure augurk schijfjes

Bereidingswijze

Bereid 3 500 ml. potten voor door ze te steriliseren. Dit kan je doen door de schone potten in een koude oven te zetten en de oven nu op te warmen naar 120 graden en de potten er dan 10 minuten in laten staan. Zet dan de oven uit maar laat de potten in de oven staan zodat ze warm blijven.

Doe de deksels en weckringen in een pannetje met heet water en een scheutje azijn en laat dit even zachtjes aan de kook komen. Als het water kookt kan je het vuur uitzetten.

Was de augurken in koud water en snij ze uiteinden eraf. Snij ze dan in gelijkmatige schijfjes.

Neem een grote pan (waar straks ook alle augurk schijfjes in kunnen) en doe hier de appelazijn, ahornsiroop, zout, mosterdzaadjes, piment, jeneverbessen en het kaneelstokje in. Breng dit aan de kook.

Voeg dan de augurk schijfjes toe en breng het geheel weer aan de kook. Laat ze nu 3 minuten koken, de bedoeling is dat de augurk schijfjes een beetje zachter worden maar ze mogen niet te lang koken want dan worden ze te zacht en slijmerig.

Haal nu je potten uit de oven en met een schuimspaan haal je de augurk schijfjes uit de pan en verdeelt deze over de 3 potten.

Breng het azijnmengsel nu weer aan de kook en laat het nog even kort doorkoken.

Verdeel dan het hete azijnmengsel over de augurk schijfjes in de potten en laat 1 cm. ruimte vrij tot de deksel.

Maak de randen goed schoon met een doekje met heet water en leg nu de deksels op de pot en sluit ze af.

Bewaren

Laat de potten na het afkoelen minstens 2 weken in de koelkast rusten zodat de smaken goed kunnen intrekken. In de koelkast zijn de dichte potten met zoetzure augurkschijfjes minstens 3 maanden houdbaar.  Na het openen kan je een pot het beste binnen 2 weken leeg maken.

Opmerking:

Deze zoetzure augurkschijfjes zijn gemaakt met ahornsiroop. Over ahornsiroop zijn veel verschillende meningen maar mijn mening is dat het veel gezonder is dan geraffineerde suiker. Ahornsiroop bevat namelijk veel anti-oxidanten, vitaminen en mineralen. Iets wat je in witte suiker absoluut niet meer kunt vinden. En als je het met mate gebruikt en een biologische, pure variant neemt, dan is het een prima vervanger van witte kristalsuiker.

Je zult in mijn recepten dan ook vaak verschillende natuurlijke suikververvangers tegenkomen variërend  van ruwe rietsuiker (oerzoet), xylitol (berkensuiker) en kokosbloesemsuiker tot ahornsiroop

Reacties
Categorieën