Prebiotica en probiotica, wat is het verschil voor je darmen
Gezondheid
Monica Can
Gezondheid
4 min
0

Prebiotica en probiotica, wat is het verschil voor je darmen

4 min
0

Wat is het belang van prebiotica en probiotica in onze voeding?

Onze darmen kan je vergelijken met de wortels van een plant.  Zoals een plant door haar wortels de voedingsstoffen uit de grond haalt zorgen onze darmen ervoor dat wij de voedingsstoffen uit ons voedsel op kunnen nemen.

Functioneren onze darmen niet goed dan krijgen we tekorten en allerlei (vage) klachten.

Onze darmen spelen een zeer belangrijke rol bij de gezondheid van ons lichaam. De darmen zorgen met de darmflora onder meer voor de opname van de voedingsstoffen in ons bloed via de darmwand. Ons bloed kan de voedingsstoffen dan weer verder transporteren naar onze organen en cellen.

Darmflora uit balans

Je kan je dus voorstellen dat als de darmflora niet in balans is dat er dan vele problemen kunnen ontstaan zoals:

  • Stoelgangproblemen /geïrriteerde darm syndroom
  • Ziekte van Crohn/Collitis Ulcerosa
  • Vaginale problemen
  • Artrose
  • Anti cellulite massage olie, voor een gladde en zachte huid" data-excerpt="Deze diy anti cellulite massage olie is een zeer effectieve olie in de strijd tegen tegen cellulite. De olie ruikt heerlijk naar koffie en grapefruit , een bijzondere maar goede combinatie. Zeker als de zomer er.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/aromalifestyle.nl/1950/wp/2017/08/anti-cellulite-massageolie1-750x300.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://aromalifestyle.nl/anti-cellulite-massage-olie/">Anti cellulite massage olie, voor een gladde en zachte huid" data-excerpt="Deze diy anti cellulite massage olie is een zeer effectieve olie in de strijd tegen tegen cellulite. De olie ruikt heerlijk naar koffie en grapefruit , een bijzondere maar goede combinatie. Zeker als de zomer er.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/aromalifestyle.nl/1950/wp/2017/08/anti-cellulite-massageolie1-750x300.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://aromalifestyle.nl/anti-cellulite-massage-olie/">Cellulite
  • Vochtophopingen/oedeem
  • Vermoeidheid
  • Allergie en huidproblemen
  • Tekort aan voedingsstoffen
  • Donkere oogwallen

Bij een volwassen mens bestaat de darmflora uit ongeveer 100 biljoen bacteriën, dit is tien maal zoveel als het aantal menselijke cellen die wij in ons lichaam hebben. Een groot gedeelte van deze bacteriën bevindt zich in onze darmen en ze hebben een totaal gewicht van één tot twee kilogram.

In de menselijke darmen worden rond 400 tot 600 verschillende micro-organismen gevonden. Die allemaal een rol spelen bij onze gezondheid. Belangrijk is echter dat deze kolonie van micro-organismen in een goede balans is.

Schimmels zijn ook micro-organismen die in onze darm aanwezig zijn en die niet per sé schadelijk hoeven te zijn, integendeel, veel schimmels zijn levensnoodzakelijk.

Natuurlijk zijn er ook ziekmakende organismen, maar binnen een gezonde darmflora zijn ze echter niet schadelijk voor je lichaam. Pas als het micro-ecologische systeem verstoord is, kunnen de schadelijke, ziekmakende darm schimmels buiten iedere verhouding aangroeien.

prebiotica en probiotica

Candida albicans

De meeste schimmels ontstaan in de darmen en kunnen van daar uit het hele organisme aantasten.

Candida is één van de bekendere schimmelinfecties die veroorzaakt wordt door gistachtige schimmels. Een gist die vaak bij de mens wordt aangetroffen is de Candida albicans.

Deze gist is bij vrijwel iedereen aanwezig als een normale bewoner van de huid, de mond, de darm en de vagina en vormt met de daar aanwezige bacteriën een zeker evenwicht. Door diverse factoren kan deze gist echter draden gaan vormen. Vanaf dat moment spreekt men van een schimmel.

Dit kan gebeuren als de darmflora niet in balans is onder meer door invloed van medicatie (antibiotica), bij zwakte van het immuunsysteem, verkeerde voeding (fastfood, suiker en bewerkte producten) of bijvoorbeeld door de aanwezigheid van parasieten.

Bij vrouwen kan er kan sprake zijn van een gistinfectie of bacteriële infectie wanneer de afscheiding een abnormale geur of kleur heeft, of als er jeuk, pijn of een branderig gevoel bij komt.

De symptomen van teveel aan candida kunnen heel divers zijn. En juist dat maakt het lastig om de een candida infectie te herkennen. Over het algemeen is er vaak sprake van een aantal van de volgende symptomen:

  • problemen met de huid en/of slijmvliezen
  • schimmelinfecties van huid en/of nagels
  • behoefte aan zoetigheid en/of alcohol
  • allergieën, spijsverteringsklachten zoals obstipatie/diarree/opgeblazenheid/gasvorming/krampen
  • langdurige vermoeidheid en/of een lethargisch gevoel
  • spierspanning
  • slapeloosheid

Antibiotica

De grootste vijand van een gezonde darmflora is antibiotica.

Antibiotica hebben het grote voordeel dat ze bacteriën vernietigen, zodat een ziekte niet doorbreekt

Daardoor worden belangrijke risico’s uitgeschakeld, maar wat vaak vergeten wordt is dat de vernietiging van de darmflora – dat zijn tenslotte ook bacteriën – veel grotere risico’s met zich mee kan brengen, vooral op de langere termijn.

Er zijn absoluut  omstandigheden waarbij het gebruik van antibiotica noodzakelijk is, maar vaak worden de nadelen vergeten en zijn er in veel gevallen ook prima natuurlijke alternatieven voor antibiotica.

Als je de afgelopen periode een antibiotica kuur hebt gehad en je hebt geen extra prebiotica en probiotica genomen dan kan je er bijna zeker van zijn dat je darmflora uit balans is.

Leefgewoontes

Maar ook onze huidige levenswijze en eetgewoonten met veel suiker, kant en klaar producten, zoetstoffen en kunstmatige aroma’s zijn een goede voedingsbodem voor de candida schimmel.

Belangrijk bij het in balans houden van de darmflora is om de de zaak bij de bron aan te pakken. Dat kunnen we doen door de darmflora te ondersteunen met een goede balans tussen de goede bacteriën en de slechte schimmels en zo te voorkomen dat een schimmelinfectie kan ontstaan.

Een goed functionerend afweersysteem kan levende schimmels, die het lymfesysteem of de bloedvaten zijn binnengedrongen, gewoon vernietigen. Een verzwakt afweersysteem heeft hier echter erg veel moeite mee.

Een perfecte manier om de darmflora in balans te houden is door voldoende vezels te eten en prebiotica toe te voegen.

Het verschil tussen prebiotica en probiotica

Wat is dan het verschil tussen prebiotica en probiotica? Ik zal het je hier kort proberen uit te leggen.

Prebiotica zijn de voedingsstoffen voor de goede bacteriën in onze darmen. Het zijn niet verteerbare ingrediënten, die selectief de groei en/of de activiteit van één of meerdere soorten bacteriën in de dikke darm stimuleren, en daardoor de gezondheid bevorderen. Vooral vezels zijn bekende prebiotica. Vezels die we vooral vinden in groente en fruit.

Probiotica zijn de bacteriestammen zelf. Er zijn enorm veel verschillende probiotische bacteriën die allemaal hun eigen werking hebben in het lichaam.De meest bekende probiotica zijn de lactobacillus en bifido bacteriën.

De makkelijkste manier om de darmflora weer in balans te krijgen is door de aanwezige probiotica (de goede darmbacteriën) te voeden met prebiotica. In combinatie met een gezonde voeding zonder geraffineerde suikers zoals we die vinden in witte suiker en in vele kant en klaar producten .

De prebiotica zijn de voedingsstoffen voor de probiotica (goede bacteriën) en zorgen er in combinatie met die gezonde voeding voor dat de goede darm bacteriën zich weer kunnen vermeerderen en zo het evenwicht in de darm herstellen,

Dagelijks prebiotica kan de darmflora ondersteunen in een betere balans. En daardoor het lichaam helpen zichzelf te herstellen.

Daarnaast is het natuurlijk van belang om voldoende water te drinken om het lichaam te helpen gifstoffen af te voeren en gezonde voeding te nemen.

Vezels en fermenteren

De voldoende vezels uit gezonde voeding (groente, fruit, (gefermenteerde) volkoren producten en granen) zijn een goede dagelijkse prebiotische aanvulling voor je darmen. Je kunt ook extra inuline of andere prebiotische vezels gebruiken.

Voor de nodige probiotica kan je het beste dagelijks een portie gefermenteerde producten eten. Zoals yoghurt, melkkefir, zuurkool etc. Elk gefermenteerd product bevat weer andere bacteriën dus zorg ook vooral voor afwisseling.  Lekkere recepten om zelf te maken vind je in de categorie fermenteren en kefir/kombucha.

Wil je nog meer lezen? Hier vind je 10 tips voor een natuurlijke darmbalans.

Reacties
Categorieën