rauwe wortelsalade
Pro metabolic lifestyle
Monica Can
Pro metabolic lifestyle
6 min
9

Wortelsalade, ontdek de pure kracht van dit simpele recept.

6 min
9

Het dagelijks eten van een wortelsalade is een makkelijke en betaalbare manier om je hormonen in balans te brengen en je darmgezondheid te verbeteren.  In dit artikel ontdek je de pure kracht van deze simpele salade.

Deze wortelsalade is vooral bekend in de pro metabolic wereld als 'raw carrot salad`. In het Nederlands zou je dat dan eigenlijk moeten vertalen als rauwe wortelsalade maar naar mijn mening is een wortelsalade altijd rauw dus ik noem het maar gewoon wortelsalade.

Toen ik voor het eerste hoorde van de 'raw carrot salad' hechte ik er eigenlijk niet zoveel waarde aan. Ok, ik wist wel dat wortels gezond voor je zijn maar legde het eigenlijk naast mij neer.  Maar ik bleef elke keer weer lezen  hoe goed het was voor je gezondheid, vooral voor je hormonen, je darmen en je lever, dus besloot ik het een kans te geven.

Nu probeer ik om elke dag een  wortelsalade te eten en ik heb gemerkt dat het mijn gezondheid wel goed doet. Ik ben op vakantie namelijk even gestopt met het eten van mijn dagelijkse wortelsalade en merkte na 3 weken geen wortelsalade toch wel weer een verschil in mijn hormoonhuishouding (lees: opvliegers, meer stemmingswisselingen en een slechtere stoelgang). Dus een goede reden om de wortelsalade weer op te nemen in mijn dagelijkse routine.

Wat is een raw carrot salad ofwel wortelsalade?

De wortelsalade is de afgelopen jaren steeds populairder geworden, vooral in de pro metabolic lifestyle. De salade werd oorspronkelijk gecreëerd door Dr. Ray Peat.

Dr. Ray Peat is een Amerikaanse bioloog die meer dan 40 jaar onderzoek heeft gedaan naar gezondheid en voeding. Hij is ook een expert op het gebied van schildkliergezondheid.

Hij adviseert om dagelijks verschillende rauwe wortels te eten om de schildklier en de darmgezondheid te ondersteunen.

Dr. Ray Peat beweert dat de vezels in wortels helpen bij het verwijderen van slechte bacteriën en gifstoffen uit de darmen.

Hij heeft de wortelsalade gemaakt om de schildklier nog verder te ondersteunen door enkele extra gunstige ingrediënten toe te voegen, zoals zeezout, olijfolie en appelazijn.

Het vet in de olie en het zuur in de appelazijn helpen om de antimicrobiële eigenschappen van de wortelvezels te vergroten.
Wat doet een wortelsalade?

Rauwe wortels bevatten vezels met antimicrobiële en antischimmel eigenschappen, wat ze onderscheidt van andere vezelbronnen.

Deze antimicrobiële en antischimmel vezels kunnen helpen om de overgroei van bacteriën en schimmels in de darmen te onderdrukken en te voorkomen.

Deze vezels binden zich ook aan oestrogeen en endotoxinen en vervoeren ze veilig en effectief door het spijsverteringssysteem en uiteindelijk uit het lichaam.

1. Detoxificatie van oestrogeen:

Één van de belangrijkste voordelen van het regelmatig eten van een rauwe wortelsalade zou de capaciteit zijn om overtollig oestrogeen uit het lichaam te verwijderen. Veel mensen, zowel mannen als vrouwen, ervaren een oestrogeenoverschot als gevolg van verschillende factoren zoals chronische stress, gebruik van anticonceptie en blootstelling aan xeno-oestrogenen in milieuverontreinigende stoffen. De vezels in rauwe wortels hechten zich aan oestrogeen en helpen het veilig door het spijsverteringsstelsel te transporteren en uit het lichaam te elimineren, waardoor hormonale balans wordt bevorderd.

2. Balans van hormonen:

De hormonale balans wordt niet alleen beïnvloed door overtollig oestrogeen, maar ook door de interactie tussen verschillende hormonen. De rauwe wortelsalade kan niet alleen helpen bij het verwijderen van overtollig oestrogeen, maar kan ook bijdragen aan het reguleren van andere hormonen zoals progesteron. Door onze hormonen in balans te houden, kunnen symptomen zoals stemmingswisselingen, menstruatiekrampen en andere hormonale ongemakken verminderen.

3. Ontstekingsremmend effect:

De anti-microbiële en antischimmel eigenschappen van de vezels in rauwe wortels helpen bij het onderdrukken van de overgroei van schadelijke bacteriën en schimmels in de darmen. Dit kan helpen om ontsteking in het spijsverteringsstelsel te verminderen en het algemene welzijn te verbeteren.

4. Darmgezondheid en spijsvertering:

De vezels in rauwe wortels hebben niet alleen een anti-microbiële werking, maar dragen ook bij aan een gezonde darmflora. Ze kunnen helpen om een evenwichtige darmomgeving te behouden door de overgroei van schadelijke micro-organismen te remmen. Dit kan resulteren in een betere spijsvertering, minder opgeblazen gevoel en verminderde problemen zoals constipatie.

Veel fans van de rauwe wortelsalade melden een verbeterde spijsvertering, minder opgeblazen gevoel en minder verstopping. En ik heb deze ervaring ook.

5. Ondersteuning van de lever:

De lever speelt een cruciale rol bij het ontgiften van het lichaam. De rauwe wortelsalade kan helpen de lever te ontlasten door gifstoffen uit het spijsverteringskanaal te verwijderen, waardoor de lever effectiever kan functioneren. Dit heeft op zijn beurt invloed op de hormonale balans, aangezien de lever een rol speelt bij de omzetting van schildklierhormonen en de verwerking van oestrogenen.

6. Versterking van schildklierfunctie:

Door het dagelijks eten van een rauwe wortelsalade kan de schildklierfunctie worden ondersteund. De lever, die betrokken is bij het omzetten van inactieve schildklierhormonen naar actieve vormen, kan effectiever werken wanneer er minder gifstoffen in het lichaam aanwezig zijn.

7. Goede invloed op je bloedsuikerspiegel:

Het eten van een rauwe wortelsalade met appelazijn kan een goede invloed hebben op je bloedsuikerspiegel, vooral als je dit voor een maaltijd consumeert. Hier zijn een paar redenen waarom dit het geval kan zijn:

Lagere Glycemische Index: Wortels hebben van nature een lagere glycemische index (GI), wat betekent dat ze langzamer worden verteerd en de bloedsuikerspiegel geleidelijker doen stijgen in vergelijking met voedingsmiddelen met een hogere GI. Door een rauwe wortelsalade te eten voordat je een maaltijd consumeert, zou je bloedsuikerspiegel minder snel kunnen pieken na de maaltijd.

Vezelgehalte: Wortels zijn rijk aan voedingsvezels, en vezels spelen een belangrijke rol bij het vertragen van de opname van koolhydraten en suikers uit voeding. Dit kan helpen voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te snel stijgt na het eten van een maaltijd.

Appelazijn en Insulinegevoeligheid: Er zijn enkele studies die suggereren dat appelazijn gunstige effecten kan hebben op de insulinegevoeligheid. Insulinegevoeligheid verwijst naar hoe goed je lichaam reageert op insuline, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Het lijkt erop dat appelazijn kan helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en de insulinegevoeligheid te verbeteren, wat gunstig kan zijn voor mensen met diabetes of pre-diabetes.
Recept voor wortelsalade: (voor 1 persoon)

  • 1-2 geschilde/geraspte wortels
  • 1 theelepel biologische olijfolie
  • 1 theelepel appelazijn
  •  snufje zeezout

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het gebruik van kokosolie in plaats van olijfolie. Ik geef de voorkeur aan MCT olie (gefractioneerde kokosolie) boven vaste kokosolie omdat het makkelijker mengt en omdat MCT olie beter te verwerken is voor mensen zonder galblaas. MCT's worden namelijk anders gemetaboliseerd dan langketenige vetten. Ze worden direct naar de lever getransporteerd en snel omgezet in energie of ketonen. Omdat dit proces minder afhankelijk is van galzouten, kunnen mensen zonder galblaas MCT's beter verteren dan andere vetten.  Maar als je nog een galblaas hebt zijn beide zijn prima om te gebruiken..

Ik raad wel aan om zoveel mogelijk biologische producten te gebruiken, vooral biologische wortels. Anders voeg je in feite gifstoffen toe aan je darmen in plaats van ze te verwijderen.

Zorg er ook voor dat je verse, hele wortels gebruikt en ze zelf raspt of met een dunschiller in reepjes schilt. Gebruik geen voorverpakte geraspte wortels, baby- of bevroren wortels! Daarnaast zijn verse wortels veel goedkoper en ze blijven lang houdbaar.

Zelf maak ik de wortels voor de salade altijd voor een paar dagen op voorraad. Ik rasp dan meteen 10-15 wortels en bewaar deze in een glazen weckpot in de koelkast. Elke dag haal ik een portie geraspte wortels uit de pot en maak er dan mijn wortelsalade van.

Wortels schillen of niet

Het is nog steeds niet duidelijk of je de buitenste laag van de wortel moet schillen of dat je de hele wortel kunt gebruiken.

Sommigen zeggen dat het niet goed voor je is en anderen zeggen dat het wel goed voor je is.

Persoonlijk gooi ik de buitenste laag niet weg. omdat ik biologische wortels gebruik. Ik was ze goed voor gebruik en rasp ze dan compleet. Ik raad aan om te doen wat voor jou goed voelt,  zolang je biologische wortels gebruikt en ze goed wast.

Tot slot

Het is belangrijk op te merken dat individuele reacties kunnen variëren en dat voedingsresponsen complex zijn. Ik ben geen arts en wil in dit artikel ook geen medisch advies geven. Ik deel mijn eigen ervaringen met de wortelsalade.

Als je gezondheidsproblemen hebt, met name diabetes, of als je medicijnen gebruikt die de bloedsuikerspiegel beïnvloeden, is het raadzaam om advies in te winnen bij een medische professional voordat je significante veranderingen aanbrengt in je dieet.

Over het algemeen kan het eten van een rauwe wortelsalade met appelazijn voor een maaltijd een gezonde aanvulling zijn op je dieet

Ben jij al bekend met de rauwe wortelsalade? Zo ja, dan ben ik benieuwd naar jouw ervaringen. Deel ze hieronder met ons. Of wil je de wortelsalade gaan proberen? Dan zou ik het ook leuk vinden als je hieronder laat weten dat je meedoet met de wortelsalade community 😁.

Reacties
Categorieën