Groen leven/tuinieren
Monica Can
Groen leven/tuinieren
3 min
17

Maandboodschappen, 1 x per maand inkopen

3 min
17

Afgelopen week kwam ik het begrip maandboodschappen voor het eerst tegen. Zoals de naam het al zegt doe je dan 1 x in de maand het grootste deel van je boodschappen.  Met enige voorbereiding is dit prima te doen en spaart het heel veel tijd.

Op de blog Uit Mijn Keukentje vond ik meerdere artikelen over maandboodschappen en daar staan ook handige boodschappenlijsten.

Het principe is dat je eenmaal in de maand alle lang houdbare boodschappen in huis haalt en zo veel tijd en ook geld spaart.

Het idee van 1 x per maand boodschappen doen spreekt mij erg aan. Ik heb uitgerekend dat ik nu elke week minstens 4-6 uur aan boodschappen doen kwijt ben. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat ik zoveel mogelijk verpakkingsvrij wil inkopen en niet alles in 1 supermarkt koop. Maar als het sneller kan en minder tijd kost dan wil ik het zeker uitproberen.

Daarnaast is het mijn doel om straks een leuk huisje met grond op het platteland te hebben. Dan kan ik ook niet meer elke dag even naar de supermarkt om snel even iets te kopen. Dus het plannen van de boodschappen en 1 x per maand inkopen is alvast een prima oefening.

Ruimte voor de maandboodschappen

Natuurlijk moet er dan wel ruimte voldoende in de kasten zijn om de voorraad in op te slaan. Dit vraagt om enige planning maar het is een goede reden om nog wat extra op te ruimen. En om onnodige zaken weg te doen en zo ruimte te maken voor de boodschappen.

Wij wonen op 78m2 met 2 personen en 2 katten. En het is mij gelukt om voldoende ruimte in mijn voorraadkast te maken en door een andere kast op te ruimen en beter in te delen kon ik zonder al te veel problemen mijn maandboodschappen overzichtelijk in mijn kasten kwijt.

maandboodschappen


Een planning maken

Voordat ik boodschappen ging doen ben ik al mijn voorraad doorgegaan en heb ik gekeken wat we allemaal al hebben en een inschatting gemaakt hoelang we met alles doen. Aan de hand daarvan heb ik een boodschappenlijst gemaakt die ik nu elke maand kan gebruiken, wellicht zal deze in de komende tijd nog wat aangepast worden afhankelijk van onze ervaringen.

Ik vind het wel belangrijk dat het vlees en de zuivelproducten die wij eten biologisch zijn en van dieren komen die gras eten en in een natuurlijke omgeving leven.. Melk en eieren koop ik alleen bij de boer, en dan ook nog bij een speciale boer waar de mannelijke kuikens niet gedood worden maar blijven leven en melk bij een andere boer waar de koeien het hele jaar zelf kunnen beslissen of ze op de wei willen zijn of in de stal en waar ze de kalfjes ook de eerste tijd bij de moeder laten. Deze producten koop ik natuurlijk altijd vers.

Veel van onze boodschappen haal ik bij de Turkse supermarkt omdat ik daar alle groente en fruit verpakkingsvrij kan kopen.  Brood bak ik zelf en ik maal mijn eigen meel. Het graan hiervoor koop ik in grote zakken bij de molen.

Heb je geen molen in de buurt dan kan je ook grote zakken meel en graan bij de Zuidmolen bestellen. Zij versturen door heel Nederland.

Zelf maken

Omdat ik heel veel producten zelf maak heb ik vooral veel basisproducten in huis. Ik weck bijvoorbeel aardappelen, groente,  zelfgemaakte zuurkool, appeltaartvulling en zelfs cake. Ook maak ik zelf jam, appelmoes etc. Dat lijkt veel werk maar het voordeel is dat je in 1 keer een grotere hoeveelheid maakt en dan het hele seizoen of soms zelfs het hele jaar voldoende voorraad hebt.

Wij hebben geen grote vriezer in huis dus daarom is het voor mij ook belangrijk om veel houdbaar te maken door te wecken. Als je de ruimte hebt en minder tijd kan je natuurlijk ook veel invriezen.

Het is nu de eerste keer dat ik maandboodschappen heb gedaan en ik denk dat ik in totaal een half uurtje langer bezig was met de boodschappen dan normaal met de weekbooschappen. En ik moest nu voor de eerste keer de voorraadkasten even opnieuw indelen.

Ik vind het echter een heerlijk idee dat ik komende maand alleen nog af en toe wat verse groente en fruit moet halen.

Daarnaast ben ik benieuwd of we het gaan merken dat we geld besparen. Want ik moet toegeven dat ik altijd wel thuiskom met iets nieuws wat ik uit wil proberen.

Update april 2023: Wij doen nog steeds maandboodschappen en dit bevalt prima. Het spaart veel tijd en geld en ik ben er nu zo aan gewend dat ik niet anders meer zou willen.

Wat vind jij van het idee van maandboodschappen? Ik zou het leuk vinden als je je mening of misschien wel ervaringen hieronder laat weten.

Reacties
Categorieën