Maandboodschappen, 1 x per maand inkopen

Afgelopen week kwam ik het begrip maandboodschappen voor het eerst tegen. Zoals de naam het al zegt doe je dan 1 x in de maand het grootste deel van je boodschappen.  Met enige voorbereiding is dit prima te doen en spaart het heel veel tijd.

Op de blog Uit Mijn Keukentje vond ik meerdere artikelen over maandboodschappen en daar staan ook handige boodschappenlijsten.

Het principe is dat je eenmaal in de maand alle lang houdbare boodschappen in huis haalt en zo veel tijd en ook geld spaart.

Het idee van 1 x per maand boodschappen doen spreekt mij erg aan. Ik heb uitgerekend dat ik nu elke week minstens 4-6 uur aan boodschappen doen kwijt ben. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat ik zoveel mogelijk verpakkingsvrij wil inkopen en niet alles in 1 supermarkt koop. Maar als het sneller kan en minder tijd kost dan wil ik het zeker uitproberen.

Daarnaast is het mijn doel om straks een leuk huisje met grond op het platteland te hebben. Dan kan ik ook niet meer elke dag even naar de supermarkt om snel even iets te kopen. Dus het plannen van de boodschappen en 1 x per maand inkopen is alvast een prima oefening.

Ruimte voor de maandboodschappen

Natuurlijk moet er dan wel ruimte voldoende in de kasten zijn om de voorraad in op te slaan. Dit vraagt om enige planning maar het is een goede reden om nog wat extra op te ruimen. En om onnodige zaken weg te doen en zo ruimte te maken voor de boodschappen.

Wij wonen op 78m2 met 2 personen en 2 katten. En het is mij gelukt om voldoende ruimte in mijn voorraadkast te maken en door een andere kast op te ruimen en beter in te delen kon ik zonder al te veel problemen mijn maandboodschappen overzichtelijk in mijn kasten kwijt.

maandboodschappen

Een planning maken

Voordat ik boodschappen ging doen ben ik al mijn voorraad doorgegaan en heb ik gekeken wat we allemaal al hebben en een inschatting gemaakt hoelang we met alles doen. Aan de hand daarvan heb ik een boodschappenlijst gemaakt die ik nu elke maand kan gebruiken, wellicht zal deze in de komende tijd nog wat aangepast worden afhankelijk van onze ervaringen.

Wij eten veel plantaardig maar soms gebruik ik wel melk en eieren. Maar deze melk en eieren koop ik alleen bij de boer, en dan ook nog bij een speciale boer waar de mannelijke kuikens niet gedood worden maar blijven leven en melk bij een andere boer waar de koeien het hele jaar zelf kunnen beslissen of ze op de wei willen zijn of in de stal en waar ze de kalfjes ook de eerste tijd bij de moeder laten. Deze producten koop ik natuurlijk altijd vers en dat doe ik dan als ik van kantoor naar huis rijdt.

Veel van onze boodschappen haal ik bij de Turkse supermarkt omdat ik daar alle groente en fruit verpakkingsvrij kan kopen.  Brood bak ik zelf en meel koop ik in grote zakken bij de molen.

Heb je geen molen in de buurt dan kan je ook grote zakken meel bij de Zuidmolen bestellen. Zij versturen door heel Nederland.

Zelf maken

Omdat ik heel veel producten zelf maak heb ik vooral veel basisproducten in huis. Ik weck bijvoorbeel aardappelen, groente,  zelfgemaakte zuurkool, appeltaartvulling en zelfs cake. Ook maak ik zelf jam, appelmoes etc. Dat lijkt veel werk maar het voordeel is dat je in 1 keer een grotere hoeveelheid maakt en dan het hele seizoen of soms zelfs het hele jaar voldoende voorraad hebt.

Wij hebben geen grote vriezer in huis dus daarom is het voor mij ook belangrijk om veel houdbaar te maken door te wecken. Als je de ruimte hebt en minder tijd kan je natuurlijk ook veel invriezen.

Het is nu de eerste keer dat ik maandboodschappen heb gedaan en ik denk dat ik in totaal een half uurtje langer bezig was met de boodschappen dan normaal met de weekbooschappen. En ik moest nu voor de eerste keer de voorraadkasten even opnieuw indelen.

Ik vind het echter een heerlijk idee dat ik komende maand alleen nog af en toe wat verse groente en fruit moet halen.

Daarnaast ben ik benieuwd of we het gaan merken dat we geld besparen. Want ik moet toegeven dat ik altijd wel thuiskom met iets nieuws (meestal te dure lekkere veganistische producten) wat ik uit wil proberen.

Wat vind jij van het idee van maandboodschappen? Ik zou het leuk vinden als je je mening of misschien wel ervaringen hieronder laat weten.

Carleer
Door

Carleer

op 30 Oct 2016

Goed idee maar waar vind je de tijd om zoveel mogelijk op voorhand klaar te maken en in weckpotten te doen ? Als je buitenhuis gaat werken dan heb je zo weinig tijd over ??

Inez
Door

Inez

op 31 Oct 2016

Vroeg ik me ook af! Fulltime werken, een gezin ... nemen veel tijd en energie in beslag. Na een hele dag werken, ben ik echt wel te moe om nog extra te gaan koken, wecken ...

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 31 Oct 2016

Kan ik me heel goed voorstellen. Ik weck meestal in het weekend en dan plan ik zoveel mogelijk in 1 keer, dan kost het zo weinig mogelijk tijd. Ik heb ook gemerkt dat het een kwestie van wennen is, hoe vaker je iets doet hoe makkelijker het gaat en des te minder tijd het kost. Zo is het ook met de maandboodschappen en wecken.

Margriet Ortner
Door

Margriet Ortner

op 06 Oct 2020

Als je zelf je huidproducten en schoonmaakmiddelen maakt met dingen die je vaak gewoon al in de supermarkt hebt gekocht, hoef je niet elke keer naar de winkel om nieuwe producten te kopen. Scheelt tijd en onnodige verpakkingen. Ook shoppen in je eigen tuin kost heel wat minder tijd als rondlopen in de supermarkt. Bij ons helpen de kippen met het onkruidvrij houden van de moestuin en die geven bijna dagelijks een heerlijk eitje.

Nathalie
Door

Nathalie

op 14 Nov 2016

Als je minder tijd kwijt bent aan de boodschappen, heb je meer tijd over om bijvoorbeeld te wecken. Dat is interessant! Ik wil ook graag gaan wecken (volgend jaar starten we met onze moestuin bij onze dit jaar gekochte woonboerderij) en minder vaak boodschappen gaan doen omdat wij wat verder van de winkels afwonen. Wij kopen straks wel een grote vriezer, omdat niet alle groente geweckt kan worden. Grotere koelkast lijkt mij dan ook wel praktisch. Lijkt mij zeker interessant om minder vaak boodschappen te doen, maar vraag me wel af hoe dat moet met de versproducten? Wij gebruiken wel melk, vlees en sommige groente kan je niet weken bewaren...

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 15 Nov 2016

Groente koop ik 1 x per 2 weken op de markt of bij de Turkse supermarkt omdat het daar altijd lekker vers is en ik verpakkingsvrij kan kopen. Ik heb een speciale salade zak ( https://www.waschbaer.nl/shop/salad-sac-de-vershoudzak-voor-salade-22797) waarin mijn kruiden en salade echt langer vers blijft en we hebben een vrij nieuwe koelkast met een speciaal vershoudvak voor groente en fruit, dat helpt ook wel. Ik kook dan zo, dat de groente die het minst lang houdbaar is het eerste opgebruikt wordt. Tot nu toe vind ik het echt heerlijk, het is veel minder stress als je niet elke week boodschappen hoeft te doen.

Tinca
Door

Tinca

op 15 Oct 2017

Heb jaren in Griekenland gewoond, zonder koelkast. Er was maar 1x per week groenten te koop op de markt. Dus de eerste twee dagen de snel bederfende groenten eten en eind van de week de kool en wortels. Verder alleen groenten van het seizoen eten.

Margriet Ortner
Door

Margriet Ortner

op 06 Oct 2020

als je wilt kan ik een overzicht sturen hoe je het hele jaar door kan oogsten uit eigen tuin. Heel veel groenten kunnen in september nog gezaaid worden om in de winter en begin van het voorjaar gegeten te worden. Ik heb een Engelstalige variant vertaald naar de situatie in België en de 2 zones in Nederland.

mich
Door

mich

op 21 Oct 2020

ja graag

Mary
Door

Mary

op 26 Feb 2017

Jammer dat waar ik woon niet echt een boer in de buurt is. Er zijn wel een paar boeren, maar de meeste mensen hebben de luxe om een auto te hebben. Helaas heb ik die luxe niet. Ik zou wel graag willen proberen om maandelijks boodschappen te doen, maar helaas zal mijn fiets dat niet redden. Maar dat wecken en zelf maken is natuurlijk wel altijd leuk en dat zal ik ook zekers dit jaar uitproberen ;)

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 27 Feb 2017

Met een fiets wordt maandboodschappen doen inderdaad wel lastig, maar als je met de fiets boodschappen doet dan is dat wel heel milieuvriendelijk en goed voor je gezondheid dus dan mag het best wat vaker ;-). Wecken is inderdaad heel leuk om te doen en best verslavend.

Mita
Door

Mita

op 19 Oct 2017

Mijn planning?? 1 x per week zit aan tafel met mijn recepten:hou rekening met het seizoen en wat er in de winkel in onze buurt in aanbieding is. Dan kies ik de recepten en noteer wat ik ervoor nodig heb.Wij eten elke morgen havermout of muesley met fruit dus heb ik elke week vers fruit en zuivel nodig.Ik houd me aan mijn boodschappenlijstje,wat sedert enkele maanden nog beter lukt omdat ik de app My Shoppi gebruik.Ik ben veel vlugger klaar met winkelen en ik heb geen overbodige zaken meer bij.Dus ook minder dat kans maakt om niet gebruikt te worden.Deze wekelijkse aankopen doe ik met de fiets waar ik handige zakken aan heb . En dan ga ik 1 x om de 2 maanden met de wagen de grotere inkopen doen.

Claudine
Door

Claudine

op 15 Apr 2018

Nu bijna 2 jaar geleden zijn we van Gent naar een plattelandsdorpje in Zuid-Frankrijk vertrokken. De dichtstbijzijnde supermarkt is 15 km ver. Ik ben dus vanzelf maandelijks gaan boodschappen doen, hoewel het even wennen was. Een extra diepvriezer is daarbij heel nuttig. En zelf groenten en fruit kweken, bij de plaatselijke boeren verswaren als eieren, aardappelen, en geitenkaas kopen, en vooral de lokale wekelijkse marktjes aandoen. Het is een stuk 'eerlijker' leven, je hebt lang niet zoveel keus aan etenswaren als in de stad, maar de voeding is wel heel wat minder bewerkt (en gekweekt in zuivere lucht) en dat komt de gezondheid ten goede. Als tijdsbesparing brengen maandboodschappen niet zoveel op, vind ik, zeker niet als je je eigen groententuintje gaat verzorgen en zelf wecken en fermenteren. Je bespaart wel op vervoerkosten en je eet een stuk authentieker.

Marleen
Door

Marleen

op 03 Jan 2019

Ik ben nog maar juist begonnen bij aromalifestyle en heb al zoveel leuke dingen gelezen dat je vanzelf de kick krijgt om al deze leuke recepten uit te proberen! Ik ben iemand die niet graag boodschappen doet dus bij mij is het zo wie zo maandelijks of soms langer. Als je dit gewoon bent gaat dat van zelf en weet je wat je nodig hebt. Groenten en fruit koop ik wekelijks op de markt wat dan wel weer leuk is, een turkse winkel ligt hier om de hoek en je vind er veel wat je in een supermarkt niet vind, kippen heb ik zelf en veel afval van fruit en groenten kan je zo kwijt, ik kook de aardappelschillen voor hen met groentenafval, oud brood, etc.... Je kan zo oneindig veel verwerken en als je weet dat je zo de wereld helpt voel je jezelf ook veel beter!

Margriet Ortner
Door

Margriet Ortner

op 06 Oct 2020

Wij werken en hebben een moestuin van ongeveer 140m² op dit moment, volgend jaar maken we daar nog 100m² bij. Wij verbouwen het hele jaar door groenten en fruit in onze tuin. Daardoor hoef je minder te wecken en altijd heerlijke verse groenten van het seizoen. Wij wonen op 60m² met 2 personen, 2 honden en buiten nog 2 kippen. weinig ruimte dus, daarom doen wij elke 2 weken boodschappen. De groenten en fruit halen we uit de tuin. De kippen helpen geweldig in de tuin. Wanneer ik wat omgewoeld moet hebben gooi ik daar kippenvoer en de kippen doen het werk. Ook eten die de rupsen van koolwitjes op wat mijn kolen beschermd. Daarnaast maken we de meeste schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten zelf. Dat scheelt op zich weer veel ruimte. Tegenwoordig zijn er zoveel producten die nergens voor nodig zijn. met producten die je meestal al in huis hebt is het heel eenvoudig zelf dingen te maken en heel veel tijd kost dat uiteindelijk ook niet, want je hoeft niet extra naar de supermarkt of drogist om al die producten te kopen.

Heni
Door

Heni

op 05 Dec 2020

Ik doe sinds maart vanwege Covid-19 online boodschappen, 1 keer per 4 a 5 weken. Op is op en zo moet je vanzelf creatiever te werk gaan, je hoeft niet altijd 'alles' in huis te hebben en al doende leer je uiteraard ook bij. Wekelijks (of zelfs vaker) boodschappen doen zit echt tussen de oren, daar zijn de supermarkten ook sturend in door elke week of dag andere aanbiedingen aan te prijzen. Ik had al eerder door dat reclamefolders lezen zorgt voor hogere kosten, dat is een valkuil, net als spontane aankopen in een fysieke winkel. Maandelijks boodschappen doen maakt veel duidelijk, je leert welke versproducten waar in huis het langst vers blijven, je gaat bewuster om met voedsel omdat je weet hoe lang je ermee gaat doen. Natuurlijk kun je de voorraad vaker aanvullen, maar dat is niet de opzet. Ik ervaar veel meer rust, het is heerlijk om niet meer mee te doen aan dat opgejaagde gedoe. Sommige producten zijn eerder op dan de maand om is, dat zorgt ervoor dat het puur genieten is als de nieuwe voorraad boodschappen er is. Dat maakt bewuster en dankbaarder voor alles wat er is en maandelijks boodschappen doen bespaart zeker ook geld.

Reactie plaatsen