Page content

Maandboodschappen, 1 x per maand inkopen

Maandboodschappen, 1 x per maand inkopen

Afgelopen week kwam ik het begrip maandboodschappen voor het eerst tegen. Zoals de naam het al zegt doe je dan 1 x in de maand het grootste deel van je boodschappen.  Met enige voorbereiding is dit prima te doen en spaart het heel veel tijd.

Op de blog Uit Mijn Keukentje vond ik meerdere artikelen over maandboodschappen en daar staan ook handige boodschappenlijsten.

Het principe is dat je eenmaal in de maand alle lang houdbare boodschappen in huis haalt en zo veel tijd en ook geld spaart.

Het idee van 1 x per maand boodschappen doen spreekt mij erg aan. Ik heb uitgerekend dat ik nu elke week minstens 4-6 uur aan boodschappen doen kwijt ben. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat ik zoveel mogelijk verpakkingsvrij wil inkopen en niet alles in 1 supermarkt koop. Maar als het sneller kan en minder tijd kost dan wil ik het zeker uitproberen.

Daarnaast is het mijn doel om straks een leuk huisje met grond op het platteland te hebben. Dan kan ik ook niet meer elke dag even naar de supermarkt om snel even iets te kopen. Dus het plannen van de boodschappen en 1 x per maand inkopen is alvast een prima oefening.

Ruimte voor de maandboodschappen

Natuurlijk moet er dan wel ruimte voldoende in de kasten zijn om de voorraad in op te slaan. Dit vraagt om enige planning maar het is een goede reden om nog wat extra op te ruimen. En om onnodige zaken weg te doen en zo ruimte te maken voor de boodschappen.

Wij wonen op 78m2 met 2 personen en 2 katten. En het is mij gelukt om voldoende ruimte in mijn voorraadkast te maken en door een andere kast op te ruimen en beter in te delen kon ik zonder al te veel problemen mijn maandboodschappen overzichtelijk in mijn kasten kwijt.

 

maandboodschappen

Een planning maken

Voordat ik boodschappen ging doen ben ik al mijn voorraad doorgegaan en heb ik gekeken wat we allemaal al hebben en een inschatting gemaakt hoelang we met alles doen. Aan de hand daarvan heb ik een boodschappenlijst gemaakt die ik nu elke maand kan gebruiken, wellicht zal deze in de komende tijd nog wat aangepast worden afhankelijk van onze ervaringen.

Wij eten veel plantaardig maar soms gebruik ik wel melk en eieren. Maar deze melk en eieren koop ik alleen bij de boer, en dan ook nog bij een speciale boer waar de mannelijke kuikens niet gedood worden maar blijven leven en melk bij een andere boer waar de koeien het hele jaar zelf kunnen beslissen of ze op de wei willen zijn of in de stal en waar ze de kalfjes ook de eerste tijd bij de moeder laten. Deze producten koop ik natuurlijk altijd vers en dat doe ik dan als ik van kantoor naar huis rijdt.

Veel van onze boodschappen haal ik bij de Turkse supermarkt omdat ik daar alle groente en fruit verpakkingsvrij kan kopen.  Brood bak ik zelf en meel koop ik in grote zakken bij de molen.

Heb je geen molen in de buurt dan kan je ook grote zakken meel bij de Zuidmolen bestellen. Zij versturen door heel Nederland.

Zelf maken

Omdat ik heel veel producten zelf maak heb ik vooral veel basisproducten in huis. Ik weck bijvoorbeel aardappelen, groente,  zelfgemaakte zuurkool, appeltaartvulling en zelfs cake. Ook maak ik zelf jam, appelmoes etc. Dat lijkt veel werk maar het voordeel is dat je in 1 keer een grotere hoeveelheid maakt en dan het hele seizoen of soms zelfs het hele jaar voldoende voorraad hebt.

Wij hebben geen grote vriezer in huis dus daarom is het voor mij ook belangrijk om veel houdbaar te maken door te wecken. Als je de ruimte hebt en minder tijd kan je natuurlijk ook veel invriezen.

Het is nu de eerste keer dat ik maandboodschappen heb gedaan en ik denk dat ik in totaal een half uurtje langer bezig was met de boodschappen dan normaal met de weekbooschappen. En ik moest nu voor de eerste keer de voorraadkasten even opnieuw indelen.

Ik vind het echter een heerlijk idee dat ik komende maand alleen nog af en toe wat verse groente en fruit moet halen.

Daarnaast ben ik benieuwd of we het gaan merken dat we geld besparen. Want ik moet toegeven dat ik altijd wel thuiskom met iets nieuws (meestal te dure lekkere veganistische producten) wat ik uit wil proberen.

Wat vind jij van het idee van maandboodschappen? Ik zou het leuk vinden als je je mening of misschien wel ervaringen hieronder laat weten.

 

 

 

 

 

Comment Section

7 reacties op “Maandboodschappen, 1 x per maand inkopen


Door Carleer op 30 oktober 2016

Goed idee maar waar vind je de tijd om zoveel mogelijk op voorhand klaar te maken en in weckpotten te doen ? Als je buitenhuis gaat werken dan heb je zo weinig tijd over ??


Door Inez op 31 oktober 2016

Vroeg ik me ook af! Fulltime werken, een gezin … nemen veel tijd en energie in beslag. Na een hele dag werken, ben ik echt wel te moe om nog extra te gaan koken, wecken …


Door Monica-Can op 31 oktober 2016

Kan ik me heel goed voorstellen. Ik weck meestal in het weekend en dan plan ik zoveel mogelijk in 1 keer, dan kost het zo weinig mogelijk tijd. Ik heb ook gemerkt dat het een kwestie van wennen is, hoe vaker je iets doet hoe makkelijker het gaat en des te minder tijd het kost. Zo is het ook met de maandboodschappen en wecken.


Door Nathalie op 14 november 2016

Als je minder tijd kwijt bent aan de boodschappen, heb je meer tijd over om bijvoorbeeld te wecken. Dat is interessant! Ik wil ook graag gaan wecken (volgend jaar starten we met onze moestuin bij onze dit jaar gekochte woonboerderij) en minder vaak boodschappen gaan doen omdat wij wat verder van de winkels afwonen. Wij kopen straks wel een grote vriezer, omdat niet alle groente geweckt kan worden. Grotere koelkast lijkt mij dan ook wel praktisch. Lijkt mij zeker interessant om minder vaak boodschappen te doen, maar vraag me wel af hoe dat moet met de versproducten? Wij gebruiken wel melk, vlees en sommige groente kan je niet weken bewaren…


Door Monica-Can op 15 november 2016

Groente koop ik 1 x per 2 weken op de markt of bij de Turkse supermarkt omdat het daar altijd lekker vers is en ik verpakkingsvrij kan kopen. Ik heb een speciale salade zak ( https://www.waschbaer.nl/shop/salad-sac-de-vershoudzak-voor-salade-22797) waarin mijn kruiden en salade echt langer vers blijft en we hebben een vrij nieuwe koelkast met een speciaal vershoudvak voor groente en fruit, dat helpt ook wel. Ik kook dan zo, dat de groente die het minst lang houdbaar is het eerste opgebruikt wordt. Tot nu toe vind ik het echt heerlijk, het is veel minder stress als je niet elke week boodschappen hoeft te doen.


Door Mary op 26 februari 2017

Jammer dat waar ik woon niet echt een boer in de buurt is. Er zijn wel een paar boeren, maar de meeste mensen hebben de luxe om een auto te hebben. Helaas heb ik die luxe niet. Ik zou wel graag willen proberen om maandelijks boodschappen te doen, maar helaas zal mijn fiets dat niet redden. Maar dat wecken en zelf maken is natuurlijk wel altijd leuk en dat zal ik ook zekers dit jaar uitproberen 😉


Door Monica-Can op 27 februari 2017

Met een fiets wordt maandboodschappen doen inderdaad wel lastig, maar als je met de fiets boodschappen doet dan is dat wel heel milieuvriendelijk en goed voor je gezondheid dus dan mag het best wat vaker ;-). Wecken is inderdaad heel leuk om te doen en best verslavend.

Plaats een reactie


*