Boeken
Monica Can
Boeken
4 min
0

Opgeruimd van Marie Kondo, een boekrecensie

4 min
0

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Cliché, maar absoluut waar. Het boek van Marie Kondo kan je hier echt goed bij helpen.

Sinds ik bezig ben met het verminderen van plastic en leven met minder afval ben ik ook begonnen met mijn huis op te ruimen. En heb ik het  voornemen om meer te gaan minimaliseren

Ok, dat is makkelijker gezegd dan gedaan maar het begin is er.

opgeruimd marie kondo

Daarom heb ik het boek Opgeruimd van Marie Kondo er maar weer eens bij genomen. Eerlijk gezegd had ik het boek al wat langer in huis en het al een keer gelezen maar door tijdgebrek en drukte was ik er nog niet aan toe gekomen om de tips van Marie Kondo echt toe te passen.

En om je huis nu eens een keer goed op te ruimen volgens de KonMari methode moet je echt even de tijd nemen.  Als je het goed doet volgens het boek dan blijft je huis ook opgeruimd.

Misschien ken je het fenomeen wel, je ruimt je huis op, hebt overal mooie opbergsystemen voor en na een tijdje is alles weer een chaos. Je bent niet alleen, veel mensen lukt het niet hun huis netjes te houden en belanden in een soort ‘jojo effect’, zoals Marie Kondo, een echte opruimgoeroe, het noemt. Marie Kondo helpt je met haar boek Opgeruimd!  voor altijd je troep aan te pakken.

Kan je een heel boek schrijven over opruimen?

De eerste keer dat ik hoorde over het boek dacht ik ‘een boek over opruimen’, wat is er nou moeilijk aan opruimen. Alhoewel ik er zelf soms ook best moeite mee heb leek het me niet iets waar je een heel boek over kan schrijven.

Sommige mensen hebben absoluut geen moeite met opruimen.  Bij mijn ouders is het bijvoorbeeld nooit rommelig . Het is altijd netjes, alle spullen hebben een vaste plek en dat komt vooral door mijn moeder die hier heel consequent in is en met grote regelmaat alles opruimt.

Mijn grootste probleem was dat ik, na een aantal jaren waarin we het financieel niet zo goed hadden en we eigenlijk niets extra konden kopen,  een soort inhaalslag heb gedaan en teveel spullen verzamelde en ik op een gegeven moment geen plaats meer had voor alle nieuwe spullen. Na het lezen van het boek ben ik me veel meer bewust geworden van mijn gedrag en denk ik veel meer na over mijn aankopen.

De KonMari methode

Marie’s methode, de KonMari methode, is eigenlijk heel simpel. In haar boek Opgeruimd! loopt ze alle stappen van het opruimproces met je door en legt ze ook goed uit waarom je elke stap moet doen.

Het grote verschil tussen al die andere opruim- en organisatie boeken, is dat Marie wil dat je opruimt en niet opbergt. Ze raadt je af om te investeren in allerlei opruimdozen, kratten en andere zaken waarin je spullen alleen maar bewaart en uiteindelijk vaak niet gebruikt.

De visie van Marie verschilt zich ook met het volgende: het doel is je te omringen met spullen die jou blij maken en nuttig zijn, spullen die je echt gebruikt. Daar ligt de focus en zodra je dat ‘voelt’ gaat er een knop om, bij mij althans, en dat maakt het wegdoen van overbodige spullen die je al zo lang met je meesleept zoveel makkelijker. En je denkt ook veel bewuster na voor je iets nieuws koopt.

Staar je niet blind op wat je weg doet: denk aan hoe fijn het straks zal zijn om in een omgeving te wonen met alleen maar spullen die je blij maken!

De eerste en belangrijkste stap van het opruimen is wegdoen. Door al je spullen gaan en dingen weggooien. En volgens Marie kan je dat beter niet per kamer, maar per categorie spullen doen.

Je begint met je kleding want dat is voor de meeste mensen het makkelijkst en zo wen je aan het proces van dingen weg doen. Aan het einde komen dan dierbare foto’s, brieven en andere spullen waar herinneringen aan kleven aan bod.

Een belangrijke vraag die je stelt bij alles wat je in je handen krijgt is:

Word ik hier blij van? Alleen spullen waar je echt blij van wordt, houd je, aldus Marie. Eigenlijk valt er niet zoveel meer over te zeggen want alle andere redenen zijn niet goed genoeg om iets te houden.  Als je met dit prinicpe werkt hab je straks alleen nog maar spullen in huis waar je echt blij van wordt en ik kan je zeggen, dat is een heel fijn gevoel.

Een ander belangrijk principe is: Zorg dat alles wat je houdt een plekje krijgt. Zodat je geen dingen rond hebt slingeren. Dat maakt je huis echt overzichtelijker en je kunt alles ook veel sneller vinden en het spaart je dan ook veel tijd. Denk ook aan je portemonnee, tassen, pasjes, sleutels, dat soort onhandige dingen die vaak slingeren.

Ook voor de manier van dingen opbergen krijg je veel handige tips in het boek. De belangrijkste is dat het het beste is om spullen staand op te bergen. Ten eerste omdat dat overzichtelijker is, ten tweede omdat je de spullen dan makkelijker kan pakken.

Opgeruimd

Ik ben erg enthousiast over Opgeruimd! van Marie Kondo.  Al hoewel het soms een beetje zweverig is voor ons nuchtere Hollanders kan je er veel nuttige informatie uit halen. Er staan best wat voor de hand liggende dingen in, maar ook eye openers. Voor mij in ieder geval. Al mijn spullen hebben een vaste plek en sinds ik het boek gelezen heb, haal ik elke dag ‚s avonds mijn handtas leeg om alles op zijn plek terug te leggen. En alhoewel het lijkt alsof dit veel meer tijd kost merk ik dat dat niet zo is en juist alles veel sneller kan vinden. Ik vraag me steeds vaker af of ik al die spullen wel nodig heb en ik blijf ook regelmatig dingen weg doen. En: minder kopen. Want minder spullen hebben is echt heel erg fijn en het schoonmaken gaat ook veel sneller.

Opgeruimd kan je onder meer kopen bij Bol.com en is ook verkrijgbaar als e-book, dat is natuurlijk nog beter want dan heb je niet weer een extra boek in je net opgeruimde boekenkast staan en het is nog goedkoper ook.

Heb jij Opgeruimd al gelezen? Of heb je nog goede tips die ons kunnen helpen om op te ruimen laat het ons hieronder weten.

Reacties
Categorieën