Vanille matcha latte, heerlijke groene power met vanille extract!

Vanille matcha latte, heerlijke groene power met vanille extract!

Een aantal weken geleden heb ik een potje matcha theepoeder gekocht bij de biowinkel. Eigenlijk omdat ik er matcha koekjes en chocolade mee wilde maken (die krijgen dan een mooie groene kleur). Maar daar ben ik nog niet aan toegekomen. Wel heb ik inmiddels de vanille matcha latte ontdekt, het gezonde zusje van de latte met koffie.

Ik vind het erg lekker en geeft net zoveel energie als koffie is alleen veel gezonder.

Wat is matcha thee?

Matcha is Japanse groene thee vermalen tot poeder. Matcha wordt gemaakt van de blaadjes van de theeplant Camellia sinensis. Wat Matcha zo speciaal maakt, is de herkomst en productiewijze van deze groene thee. De verschillende manieren waarop groene theeblaadjes behandeld worden, zijn bepalend voor de theekwaliteit.

De theeplanten voor  de matcha thee worden 4 weken vóór de oogst met donkere zeildoeken afgedekt. Hierdoor krijgen de theeplanten 90% minder zonlicht. Ter compensatie maken de theeplanten intensief chlorofyl aan en produceren de blaadjes zeer veel aminozuren. Hierdoor ontstaat een zeer gezonde thee met een zachte bittere smaak en een felgekleurd groen blad.

Matcha thee zit vol anti-oxidanten. De polyfenolen in de thee helpen het lichaam beschermen tegen vrije radicalen, helpen het immuunstysteem en houden veroudering tegen. Verder bevat matcha vezels, eiwitten, aminozuren, vitamine C, chlorofyl en potassium.

Kortom, een echt superfood. En eerlijk is eerlijk, de prijs is behoorlijk maar het is ook een natuurproduct waar veel werk aan is en eigenlijk vind ik de prijs wel terecht. En je hebt maar weinig thee nodig voor een lekkere vanille matcha latte dus je doet heel lang met een potje.

 

vanille matcha latte

Vanille matcha latte recept

Er zijn verschillende mogelijkheden om een vanille matcha latte te maken maar ik vind dit de alekkerste.

Neem 200 ml. rijstmelk, amandelmelk of een andere plantaardige melk (ongezoet) en breng dit langzaam aan de kook in een steelpannetje.

Als de melk kookt meteen van het vuur halen en in de blender doen, hier voeg je dan 1/2 theelepel matchapoeder (als je gevorderde matchadrinker bent kan je ook 1 theelepel nemen) aan toe, 1-2 druppels vanille extract en ahornsiroop naar smaak (afhankelijk van hoe zoet je het wilt hebben). Meng dit alles nu 20-30 seconden op een hoge stand in de blender zodat je een mooi schuim krijgt en alles goed vermengd wordt. Giet dan in een mooi glas of beker en klaar is je gezonde latte.

Als je geen blender hebt kan je ook met een staafmixer opschuimen en mengen.

Matchapoeder kan je kopen bij de biowinkel en ook bij de Tuinen heb ik het gezien. Maar let wel goed op de kwaliteit. Zorg voor biologische kwaliteit zonder toevoegingen. Bij Matcha thee is het zeker zo dat een duurder product vaak beter is.

Tip: voeg eens 10 druppels PSL siroop toe aan je matcha latte om jezelf extra te verwennen.

Ellen
Door

Ellen

op 27 Mar 2017

Mhhh Dit is sinds enkele maanden mijn favoriet 3uurtje, zalig! Ik doe het met een schuimopklopper!

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 29 Mar 2017

Ja, lekker he. Met een schuimopklopper is een goed idee.

inge
Door

inge

op 14 Jul 2017

waar zit het verschil in de thee.de gewone thee kost som 4 euro maar een potje kost gauw 30 of 40 euro

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 24 Jul 2017

Volgens mij zit het verschil in de manier waarop de thee verbouwd wordt. Matcha thee is heel intensief om te verbouwen en vraagt veel handwerk, daar zal voornamelijk het prijsverschil inzitten.

Reactie plaatsen