Amandelmelk zelf maken, gezond, makkelijk en snel!
Basis recepten
Monica Can
Basis recepten
1 min
9

Amandelmelk zelf maken, gezond, makkelijk en snel!

1 min
9

Amandelmelk maken is van alle soorten plantaardige melk toch wel het makkelijkst (samen met rijstmelk). En als je het etiket van een pak amandelmelk in de winkel leest dan schrik je echt. Daar zit maar 2% amandel in, verder water, verdikkingsmiddel en soms ook nog suiker. En daar betaal je dan ook nog veel geld voor.  Zelf maken is dan niet alleen gezonder maar ook nog eens super eenvoudig.

Er zijn heel veel blogs die een recept voor amandelmelk hebben dus dit recept is natuurlijk niet uniek maar ik vond dat het recept niet mocht ontbreken in het rijtje van plantaardige melk zelf maken.

Daar gaan we.

Wat heb je nodig voor je amandelmelk

  • 250 gr blanke, rauwe amandelen als je amandelen met een schil hebt (zoals die van mij op de foto dan kan je makkelijk ontvellen door ze even in heet water te leggen, dan kan het het velletje er zo af halen)
  • 1 liter water

En eventeel nog het volgende om je amandelmelk wat meer smaak te geven.

Optioneel: kefirko cheesemaker

Als ik mijn amandelmelk gebruik als vervanger voor sojamelk in bijv. plantaardige boter of vegane mayonaise dan gebruik ik geen dadels en vanille. Als ik het maak om zo te drinken,  of voor in de koffie, dan is het erg lekker om de amandelmelk op smaak te brengen met wat dadels en vanille extract.

amandelmelk

Gebruiksaanwijzing

Laat je amandelen minstens 8 uur (of 1 nacht) weken in koud water.

Na het weken giet je ze af en doe je de amandelen met het water,  een snufje zout en eventueel de dadels en het vanille extract in een blender.

Laat de blender voor ongeveer 3 minuten draaien of tot alles fijn is. Zet een kom klaar met daarin een zeef. In de zeef leg je een stuk kaasdoek en hier giet je de gemalen amandelen in. Laat uitlekken en na het uitlekkenk neem je de punten van de doek bij elkaar en wring je de laatste restjes melk uit de amandelen. De pulp kan je bewaren om hele lekkere koekjes van te maken (recept volgt later).

Als je een Kefirko cheesemaker in huis hebt dan is het maken van amandelmelk nog simpeler. Giet de dan het mengsel van de gemalen amandelen/water in het mandje van de cheesmaker en laat het uitlekken. Je kunt als laatste nog even de schijf met veer op de pulp zetten zodat je ook de laatste amandelmelk uit je amandelen krijgt.

Giet de amandel melk nu in een schone (met kokend water gesteriliseerde) (weck)fles. De amandel melk is  3-4 dagen in de koelkast houdbaar.

Je kunt ook een deel invriezen om later te gebruiken.

Reacties
Categorieën