Page content

Amandelmelk zelf maken, makkelijk en snel!

Amandelmelk zelf maken, makkelijk en snel!

Amandelmelk maken is van alle soorten plantaardige melk toch wel het makkelijkst (samen met rijstmelk). En als je het etiket van een pak amandelmelk in de winkel leest dan schrik je echt. Daar zit maar 2% amandel in, verder water, verdikkingsmiddel en soms ook nog suiker. En daar betaal je dan ook nog veel geld voor.  Zelf maken is dan niet alleen gezonder maar ook nog eens super eenvoudig.

Er zijn heel veel blogs die een recept voor amandelmelk hebben dus dit recept is natuurlijk niet uniek maar ik vond dat het recept niet mocht ontbreken in het rijtje van plantaardige melk zelf maken.

Daar gaan we.

Wat heb je nodig voor je amandelmelk

 

  • 250 gr blanke amandelen
  • 1 ltr water

En eventeel nog het volgende om je amandelmelk wat meer smaak te geven.

  • 3-4 dadels, ontpit of optioneel andere zoetstof
  • vanille extract

Als ik mijn amandelmelk gebruik als vervanger voor sojamelk in bijv. plantaardige boter of vegane mayonaise dan gebruik ik geen dadels en vanille. Als ik het maak om zo te drinken dan is het erg lekker om de amandelmelk op smaak te brengen met wat dadels en vanille extrakt.

 

amandelmelk zelf maken

Gebruiksaanwijzing

Laat je amandelen minstens 8 uur (of 1 nacht) weken in koud water.

Na het weken giet je ze af en doe je de amandelen met het water,  een snufje zout en eventueel de dadels en het vanille extract in een blender.

Laat de blender voor ongeveer 3 minuten draaien of tot alles fijn is. Zet een kom klaar met daarin een zeef. In de zeef leg je een stuk kaasdoek en hier giet je de gemalen amandelen in. Laat uitlekken en na het uitlekkenk neem je de punten van de doek bij elkaar en wring je de laatste restjes melk uit de amandelen. De pulp kan je bewaren om hele lekkere koekjes van te maken (recept volgt later)

Giet de amandel melk nu in een schone (met kokend water gesteriliseerde) fles. De amandel melk is  3-4 dagen in de koelkast houdbaar.

Je kunt ook een deel invriezen.

 

Comment Section

4 reacties op “Amandelmelk zelf maken, makkelijk en snel!


Door Greet Vanlaer op 30 januari 2018

Heerlijk. Ook heel lekker met Brazilnoten.


Door Sarah op 22 mei 2018

Gebruik je dan het water van het weken, of vers water?


Door Monica-Can op 28 mei 2018

Dan gebruik je vers water. Het weekwater gooi je weg.


Door Jacobine op 21 augustus 2018

De amandelmelk is super lekker en goedgekeurd door kritische vegan zoon die inmiddels gewend is aan de zoete gekochte alternatieven. Heb nu een zak vol pulp, dus erg benieuwd naar dat koekjesrecept!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.