Gezondheid
Monica Can
Gezondheid
3 min
4

Energy booster tinctuur, voor meer energie zonder cafeïne

3 min
4

Deze energy booster tinctuur is heel simpel om te maken en ideaal als je even een opkikkertje nodig hebt. Gezonder dan een energiedrankje of een kop koffie.

Ik hou ervan om in de keuken met kruiden te experimenteren en recepten te verzinnen! Als je de eigenschappen van de diverse kruiden leert kennen, kan je je eigen medicinale mengsels maken op basis van je individuele behoeften. En nu ik ouder word, merk ik dat mijn energieniveau niet meer altijd is wat het was (en ik word verleid om nog een kopje koffie te drinken!).

Meestal maak ik nu mijn eigen kruidenthee (waarover binnenkort meer) en die geeft mij veel energie. Echter, wanneer mijn schema door onvoorziene situaties in de war raakt, is er geen tijd om een kop thee te maken. Dit is de reden waarom ik deze energy booster tinctuur heb gemaakt.

Als je veel stress hebt of nerveus bent en het ook nog eens erg druk hebt, dan is het fijn als je een tinctuur hebt die goed is voor je lichaam en je geest. En die je meteen een fijne opkikker geeft.En je hebt voor deze tinctuur maar een 3 kruiden nodig die je ook in je tuin of in de natuur kunt vinden.

Pepermunt zorgt voor een natuurlijke stimulans, verbeterd de circulatie en vitaliteit.

Citroenmelisse is rustgevend en bevat calcium, magnesium, B vitamines en proteïne.

Brandnetel is een waar wonderkruid, een rijke bron van ijzer, calcium, B vitamines en vitamine A.

Met dit trio krijgt je lichaam veel van de vitamines en mineralen terug die door stress zijn weggekaapt. En het revitaliseert en verfrist! Een andere bonus is dat pepermunt een prima hulpmiddel is voor je spijsvertering. En ervoor zorgt dat je spijsvertering beter verloopt, wat je ook meteen meer energie geeft.
Benodigdheden voor de energy booster tinctuur:

10 gram gedroogde brandnetel

10 gram gedroogde citroenmelisse

10 gram gedroogde pepermunt

200 gram  neutrale alcohol met 40% alchohol (zoals jenever, wodka, witte rum of brandewijn.)

30 gram honing (geeft extra energie en zorgt ervoor dat er nog andere werkstoffen uit de kruiden gehaald worden)


Een tinctuur zonder alcohol

Als je geen alcohol en of honing wilt gebruiken dan kan je ook een tinctuur maken met glycerine. Hiervoor neem je dan ipv de alcohol en honing 115 gram plantaardige glycerine en 35 gram gedestilleerd water. De glycerine zal wat minder werkstoffen uit de kruiden halen als de alcohol en honing, daarom is de verhouding tussen kruiden en glycerine/water iets geconcentreerder.

Bereidingswijze:

Neem een glazen pot van 250 ml. en doe hier de kruiden in, voeg dan de alcohol en honing toe (of de glycerine en het water). Roer het geheel goed door en sluit de pot af.  Zet de pot nu op een lichte plek en schud deze elke dag even. Laat het geheel minimaal 4 weken trekken (6 weken is nog beter voor een goede, sterke tinctuur).

Dan kan je de tinctuur afgieten door een fijne zeef (ik gebruik zelf graag een Kefirko cheesemaker hiervoor) en afvullen in donkere glazen flesjes met een pipet dop of druppelaar. Doe er een etiket op met de naam van de tinctuur, datum en ingrediënten.

De tinctuur gemaakt met alcohol is 4 jaar houdbaar en de tinctuur met glycerine is 1 jaar houdbaar.
Gebruiksaanwijzing:

Je kunt beginnen met 3 x daags 30 druppels of als je echt meer energie nodig hebt kan je ook 3 x daags 60 druppels gebruiken. Je kunt het oplossen in water of thee.

In tegenstelling tot cafeïne die je een snelle maar ongezonde energiestoot geeft, geven deze kruiden je een zachte boost omdat ze je uitgeputte lichaam voeden. Houd er rekening mee dat hoe langer je deze kruiden gebruikt, hoe beter de resultaten zullen zijn omdat ze je energie beginnen op te bouwen en te herstellen.

Het is echt geweldig om een verscheidenheid van deze  volledig natuurlijke medicijnen in je voorraadkast te hebben!


De natuurlijke huisapotheek

Ben jij, net als vele anderen, ook op zoek naar natuurlijke alternatieven voor je gezondheid?

In de online workshop ‘De Natuurlijke Huisapotheek’ leer je welke natuurlijke kruiden en etherische oliën er zijn voor je gezondheid en hoe je deze kunt toepassen ter ondersteuning van je lichaam en geest.

En hoe je zalven, tincturen, siropen, inhalatoren, thee's en nog veel meer kunt maken ter voorkoming van diverse gezondheidsklachten.

In deze online workshop maak je kennis met de beste middeltjes om zelf een natuurlijke huisapotheek en reisapotheek samen te stellen.

Hier kan je meer lezen over deze workshop.


Reacties
Categorieën