Mascarpone, makkelijk zelf te maken met de Kefirko cheesemaker
Fermenteren
Monica Can
Fermenteren
1 min
1

Mascarpone, makkelijk zelf te maken met de Kefirko cheesemaker

1 min
1

Mascarpone is de Italiaanse roomkaas die je gebruikt in tiramisu. Het is een soort lichte, zachte kaas die van room wordt gemaakt.  Je kunt het naast tiramisu ook ook prima gebruiken in taarten, pasta, pizza, omeletten en allerlei andere gerechten.

Wist je dat het heel gemakkelijk zelf te maken is? Je hebt maar twee ingrediënten nodig en vijftien minuten van je tijd. (en 24 uur geduld om de mascarpone af te laten koelen)

Benodigdheden voor je mascarpone

500 ml. slagroom (ongezoet, minstens 38% vet en zonder toevoegingen)

1 eetlepel (15 ml.) citroensap

Verder heb je nodig:

Een kom om de slagroom au bain marie te verwarmen

Een thermometer

Kefirko cheesemaker of een vergiet met een kaasdoek

mascarpone

Bereidingswijze

De bereiding van deze romige kaas is super makkelijk. Doe de room in de kom en zet deze in een pan met warm water (au bain marie). Verwarm de slagroom vervolgens tot zo’n 80-85ºC.  Als de slagroom tussen de 80-85ºC is dan voeg je de eetlepel citroensap toe.

Roer na het toevoegen van het citroensap de room nu 10 minuten lang, op dezelfde temperatuur, het mengsel zal langzaam dikker worden. Haal dan de kom met dikke room uit het water en laat dit helemaal afkoelen, nu zal de room ook nog wat dikker worden. Schep dan de room in het mandje van de Kefirko cheesemaker en zet de cheesemaker voor minstens 12 uur (nog beter is 24 uur) in de koelkast en laat de kaas goed uitlekken. Je kunt er na 12 uur ook nog de drukschijf met veer opzetten voor een nog dikkere, romige kaas.  Nu heb je mascarpone!

Heb je geen cheesemaker dan kan je eventueel een stuk kaasdoek in een vergiet leggen en daar de room indoen. Dit ook 24 uur in de koelkast zetten om uit te laten lekken.

Je kunt de mascarpone in een afgesloten bakje ongeveer 1 week in de koelkast bewaren.

De mascarpone smaakt prima op een versgebakken sneetje (zuurdesem) brood met een laagje jam erop. Of met wat verse kruiden als je niet van zoet houdt. Je kunt het ook mengen met yoghurt en wat vruchten voor een overheerlijke vruchtenyoghurt of er je slagroom wat steviger mee maken.

Ook heerlijk op je zelfgemaakte zuurdesem wafels.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Veel plezier met variëren. Het jij nog lekkere recepten met mascarpone laat het ons dan hieronder weten.

Reacties
Categorieën