Page content

Cayenne zalf, geeft verlichting bij spierpijn

Cayenne zalf, geeft verlichting bij spierpijn

Cayenne zalf is een verwarmende zalf die verlichting geeft bij spier- en gewrichtspijn.

Tijdens deze koude en donkere tijd van het jaar is het tijd om een verwarmende zalf te maken met  één van de heetste en meest populaire kruiden in de wereld: cayennepeper.

De voordelen voor de gezondheid van cayennepeper zijn werkelijk verbluffend! Het is een zeer goede kruiden pijnstiller.

De warmte van de cayenne zalf wordt veroorzaakt door het ingrediënt capsaicin, die zich in de cayenne peper bevindt. Het stimuleert de bloedstroom, die kan helpen bij de genezing van kneuzingen, spierpijn en sommige gewrichten.

De zalf verlicht ook bij menstruatiepijn, hoofdpijn en pijn van arthritis.

 

cayenne zalf

 

Wat heb je nodig voor cayenne zalf

 

Je begint met een kruidenolie te maken van de cayennepeper en de olijfolie.

Meng de cayennepeper met de olijfolie in een glazen maatbeker of een schoon potje (bijvoorbeeld een jampotje) en verwam dit mengsel in een pan met warm water (au bain marie) voor ongeveer 30 minuten. Laat het geheel dan afkoelen en laat het mengsel 24 uur staan zodat de werkstoffen van de cayennepeper goed in de olijfolie kunnen trekken. De olijfolie krijgt nu een mooie rode kleur.

Na minstens 24 uur zeef je de olijfolie door een zeef met kaasdoek of een koffiefilter zodat alleen de olijfolie overblijft zonder de cayennepeper.

Dan verwarm je de bijenwas in een leeg potje of maatbeker ook au bain marie totdat het gesmolten is. Nu giet je de olijfolie bij de bijenwas en blijf goed roeren totdat het geheel gesmolten is en goed gemengd.

Haal het geheel van het vuur en het glas uit het water en voeg de pepermunt etherische olie toe.

Pepermunt etherische olie heeft niet alleen een aangename geur, maar zorgt ook voor een warm-koud effect.

En pepermunt etherische olie heeft ook nog pijnstillende eigenschappen.

Nog even goed doorroeren en giet je zalf dan in lege schone potjes.  Bijv. 6 potjes van 30 ml.

 

Gebruik

Masseer de cayenne zalf meermaals per dag op de pijnlijke plekken van je lichaam. De zalf werkt verwarmend en tegelijkertijd verkoelend door de pepermunt. Het geeft een aangenaam gevoel.

Heb je een gevoelige huid test dan eerst op een klein stukje om te kijken hoe je huid reageert.

Bij reumatische handen kan je de zalf voor het slapen gaan inmasseren en dan een paar dunne katoenen handschoenen dragen.

Let op: Als cayennepeper in contact komt met open wonden, je slijmvliezen of ogen geeft het een brandend gevoel!

Zorg er daarom voor dat je je handen grondig wast na het aanbrengen van cayennezalf of gebruik handschoenen bij het aanbrengen.

Hier kan je meer lezen over de geneeskracht van cayenne peper.

Comment Section

8 reacties op “Cayenne zalf, geeft verlichting bij spierpijn


Door J.A. van Dijk op 7 december 2017

Welke pepercreme kan/moet worden gebruikt tegen heeeeeele koude handen.??


Door hakkie op 8 december 2017

met alle respect maar volgens mij trekt cayennenpeper niet in de olie.Dat kan alleen maar alcohol, dus een creme maken zou wel kunnen maar geen zalf


Door Monica-Can op 18 december 2017

De cayenne peper zelf trekt niet in de olie maar de werkstoffen uit de peper trekken in de olie. Als je het in alcohol doet komen er andere werkstoffen uit, kan ook maar heeft een ander effect.


Door chantal op 15 december 2017

Het blijkt nog knap lastig te zijn om cayennepeper te kopen. Die van de AH blijkt zelfs een mengsel van chilipeper en paprikapoeder en bevat helemaal geen cayennepeper. Werkt dit recept ook met chilipeper want dat kan ik overal wel verkrijgen?


Door Monica-Can op 18 december 2017

Dat kan ik je niet zeker zeggen of het werkt want de werkzaamheid hangt af van de hoeveelheid capsaicin die de peper bevat. Als de chilipeper voldoende capsaicin bevat dan zal het ook werken maar dat is moeilijk te zeggen, je kunt het wel proberen. Goed om te weten dat de cayenne peper van AH helemaal geeen cayenne peper is (eigenlijkv vind ik dat wel een beetje oplichterij). Het is dus heel belangrijk om de etiketten te lezen blijkbaar. In de natuurwinkel of biowinkel zou je toch echte cayenne peper moeten vinden. Daar heb ik die van mij ook vandaan.


Door feikje op 10 januari 2018

ik heb een vraagje, waar koop je de bijenwas , ik kan het nergens vinden


Door Monika op 11 januari 2018

De bijenwas mag je hier bij Aromalifestyle Shop kopen.


Door Elyse Topman op 7 februari 2018

Ik heb altijd koude voeten. Is er iets wat ik op mn voeten kan smeren om ze warm te maken/houden? Cypresolie werkte niet.

Plaats een reactie


*