Cayenne zalf, geeft verlichting bij spier- en gewrichtspijn

Cayenne zalf, geeft verlichting bij spier- en gewrichtspijn

Cayenne zalf is een verwarmende zalf die verlichting geeft bij spier- en gewrichtspijn.

De voordelen voor de gezondheid van cayennepeper zijn werkelijk verbluffend! Het is een zeer goede kruiden pijnstiller.

De warmte van de cayenne zalf wordt veroorzaakt door het ingrediënt capsaicin, die zich in de cayenne peper bevindt. Het stimuleert de bloedstroom, die kan helpen bij de genezing van kneuzingen, spierpijn en sommige gewrichten.

De zalf kan ook verlichting brengen bij menstruatiepijn, hoofdpijn en pijn van arthritis.

cayenne zalf

Wat heb je nodig voor cayenne zalf

Cayenne olie maken

Je begint met een kruidenolie te maken van de cayennepeper of cayenne vlokken en de olijfolie.

Als je zelf cayenne peper of  hete chili peper in je tuin of op je balkon hebt staan dan kan je deze drogen en met de keukenmachine fijnmalen. Deze gedroogde cayennepeper kan je dan gebruiken om je olie mee te maken.  Het is zeker de moeite waard om dit te proberen want pepers groeien ook erg goed in potten en doen het dus prima op een terras of op een balkon.

Als je de tijd hebt kan je de cayenne peper of vlokken in een glazen pot doen en de olijfolie hieraan toe voegen. Laat dit nu 3 weken op een warme en lichte plaats staan. Bij voorkeur iedere dag even schudden.

De snelle methode

Heb je niet zoveel tijd dan kan deze methode gebruiken.

Meng de cayennepeper met de olijfolie in een glazen maatbeker of een schoon potje (bijvoorbeeld een jampotje) en verwam dit mengsel in een pan met warm water (au bain marie) voor minimaal 30 minuten, langer mag ook. Ideaal is het om het 2 uur te laten trekken op een heel laag vuur. Laat het geheel dan afkoelen en laat het mengsel 24 uur staan zodat de werkstoffen van de cayennepeper goed in de olijfolie kunnen trekken. De olijfolie krijgt nu een mooie rode kleur.

Na minstens 24 uur zeef je de olijfolie door een zeef met kaasdoek of een koffiefilter zodat alleen de olijfolie overblijft zonder de cayennepeper. Of je kunt zoals in de video ook een Kefirko cheesemaker gebruiken om de olie te zeven.

Dan verwarm je de bijenwas in een leeg potje of maatbeker ook au bain marie totdat het gesmolten is. Nu giet je de olijfolie bij de bijenwas en blijf goed roeren totdat het geheel gesmolten is en goed gemengd.

Haal het geheel van het vuur en het glas uit het water en voeg de pepermunt etherische olie toe.

Pepermunt etherische olie heeft niet alleen een aangename geur, maar zorgt ook voor een warm-koud effect.

En pepermunt etherische olie heeft ook nog pijnstillende eigenschappen.

Nog even goed doorroeren en giet je zalf dan in lege schone potjes.  Bijv. 6 potjes van 30 ml. of 3 van 50 ml.

Gebruik

Masseer de cayenne zalf meermaals per dag op de pijnlijke plekken van je lichaam. De zalf werkt verwarmend en tegelijkertijd verkoelend door de pepermunt. Het geeft een aangenaam gevoel.

Heb je een gevoelige huid test dan eerst op een klein stukje om te kijken hoe je huid reageert.

Bij reumatische handen kan je de zalf voor het slapen gaan inmasseren en dan een paar dunne katoenen handschoenen dragen.

Let op: Als cayennepeper in contact komt met open wonden, je slijmvliezen of ogen geeft het een brandend gevoel!

Zorg er daarom voor dat je je handen grondig wast na het aanbrengen van cayennezalf of gebruik handschoenen bij het aanbrengen.

Hier kan je meer lezen over de geneeskracht van cayenne peper.

J.A. van Dijk
Door

J.A. van Dijk

op 07 Dec 2017

Welke pepercreme kan/moet worden gebruikt tegen heeeeeele koude handen.??

hakkie
Door

hakkie

op 08 Dec 2017

met alle respect maar volgens mij trekt cayennenpeper niet in de olie.Dat kan alleen maar alcohol, dus een creme maken zou wel kunnen maar geen zalf

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 18 Dec 2017

De cayenne peper zelf trekt niet in de olie maar de werkstoffen uit de peper trekken in de olie. Als je het in alcohol doet komen er andere werkstoffen uit, kan ook maar heeft een ander effect.

chantal
Door

chantal

op 15 Dec 2017

Het blijkt nog knap lastig te zijn om cayennepeper te kopen. Die van de AH blijkt zelfs een mengsel van chilipeper en paprikapoeder en bevat helemaal geen cayennepeper. Werkt dit recept ook met chilipeper want dat kan ik overal wel verkrijgen?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 18 Dec 2017

Dat kan ik je niet zeker zeggen of het werkt want de werkzaamheid hangt af van de hoeveelheid capsaicin die de peper bevat. Als de chilipeper voldoende capsaicin bevat dan zal het ook werken maar dat is moeilijk te zeggen, je kunt het wel proberen. Goed om te weten dat de cayenne peper van AH helemaal geeen cayenne peper is (eigenlijkv vind ik dat wel een beetje oplichterij). Het is dus heel belangrijk om de etiketten te lezen blijkbaar. In de natuurwinkel of biowinkel zou je toch echte cayenne peper moeten vinden. Daar heb ik die van mij ook vandaan.

feikje
Door

feikje

op 10 Jan 2018

ik heb een vraagje, waar koop je de bijenwas , ik kan het nergens vinden

Monika
Door

Monika

op 11 Jan 2018

De bijenwas mag je hier bij Aromalifestyle Shop kopen.

marijke
Door

marijke

op 17 May 2018

je kunt dat ook bij de tuinen kopen

Elyse Topman
Door

Elyse Topman

op 07 Feb 2018

Ik heb altijd koude voeten. Is er iets wat ik op mn voeten kan smeren om ze warm te maken/houden? Cypresolie werkte niet.

Jaukje
Door

Jaukje

op 08 Mar 2018

Gisteren ook op zoek geweest naar cayennepeper. Ik ben geslaagd bij de gezond en wel winkel. De jumbo had namelijk ook een mix van chilipoeder en paprika. Raar dat ze het dan geen kruidenmix noemen. De gezond en wel winkel had ook bijenwas.

Jaukje
Door

Jaukje

op 09 Mar 2018

Het is gelukt. Niet van harte want ik heb niet de goede koffiefilters. Ik heb van die beuine en blijkbaar blijft de olie daar in staan. Gelukkig heb ik een rheefilter en daar ging het wel doorheen. Minn man was proefkonijn en het werkt super. Zijn onderrug doet minder pijn.

Marit
Door

Marit

op 20 Mar 2018

Gebruik je cayennepeper in een potje? Of is het een verse peper?

Merein
Door

Merein

op 04 Jul 2018

Hallo, Hier staat dat de olie maar 30 minuten opgewarmd hoeft te worden terwijl in het artikel over de kruidenolie staat dat het 3 tot 4 uur opgewarmd moet worden. Waarom is dit verschillend? Maakt dat een groot verschil?

Karin de Haan-Vonk
Door

Karin de Haan-Vonk

op 09 Dec 2018

Wat is de houdbaarheid van cayenne zalf?

Veronica
Door

Veronica

op 01 Apr 2019

Ik heb de zalf nu 2 weken in gebruik en ik ben werkelijk tevreden. Ik ben dan ook van plan hem opnieuw te maken. Het is trouwens een nuttig geschenkje. Bedankt, Monica

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 05 Apr 2019

Graag gedaan. Leuk om te lezen.

Marleen
Door

Marleen

op 11 Jul 2019

ik heb de zalf gemaakt voor mijn man die pijnlijke kuiten had en pijn in de onderrug, hij is niet makkelijk te overtuigen om iets natuurlijk te gebruiken maar hier was hij heel blij mee want hij had de dag erna aanzienlijk minder pijn en is nu bereid om meer te proberen! Dus ik ook blij! :-) Dank je Monica

San
Door

San

op 26 Jan 2020

Kun je ook verse rode peper gebruiken?

Ikke
Door

Ikke

op 26 Jan 2020

als het hete pepers zijn (lang smal formaat) kan je die gebruiken, je moet ze wel eerst laten drogen en daarna fijnmalen. Die poeder gebruik ik ook in mijn cayennezalf en het werkt perfect.

Ellen van der Straaten
Door

Ellen van der Straaten

op 06 Apr 2021

Kan je de Cayenne-olie ook in de hooikist zetten ipv een paar uur op het gas?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 07 Apr 2021

Ja, als je de cayenne olie eerst warm maakt en dan een aantal uur in de hookist zet dan werkt het ook.

Reactie plaatsen