Plantaardige boter maken, simpel en smakelijk

Deze plantaardige boter smaakt heerlijk en is zonder transvet of palmvet gemaakt. En het is leuk en zeer bevredigend om zelf je boter te maken. Deze boter kan je prima in kleinere porties invriezen. Je maakt dus 1 keer een grotere hoeveelheid en hebt dan iedere keer verse boter. En je kunt er ook makkelijk kruidenboter van maken.

Je kunt de boter maken met sojamelk of met amandelmelk als je liever geen soja wilt gebruiken. Ik heb de boter met beide melksoorten geprobeerd en het resultaat is identiek en je proeft ook geen verschil.

plantaardige boter zelf maken

Recept voor je plantaardige boter

  • 250 ml. sojamelk of amandelmelk
  • 2 tl. appelazijn
  • 4 afgestreken eetlepels soja lecithine granulaat of zonnebloem lecithine granulaat (bijvoorbeeld deze)
  • 1 mespuntje zeezout
  • 2 eetlepels koolzaadolie (dit geeft een echte botersmaak)  je kunt eventueel ook zonnebloemolie nemen.
  • 200 gram kokosolie

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Doe de sojamelk, azijn en zout in een kommetje en mix met een vork. Laat 10 minuten staan zodat het wat dikker wordt en een beetje gaat schiften.

Smelt de kokosolie in een pannetje en doe dit samen met de koolzaad- of zonnebloem olie in een hoge mengbeker, blender of keukenmachine. Let op dat de olie niet te warm is, want je moet zo dicht mogelijk bij kamertemperatuur werken zodat het snel kan stollen en de boter geen tijd heeft om te schiften.

Doe het melkmengsel en het sojalecithine granulaat bij het oliemengsel in de mengbeker. Gebruik een staafmixer, blender of keukenmachine en mix het geheel in 1 à 2 minuten tot een dikke witte geëmulsifieerde massa. Schraap tussendoor eventueel een keer met een rubberen spatel langs de zijkanten van de mengkom zodat alles gelijkmatig gemixt raakt.

Schep/giet de dikke massa in een mooi bakje of een glazen weckpotje. Zet de vorm nu minstens een uur in de vriezer om op te stijven. Bewaar de boter dan in de koelkast zodat het goed smeerbaar is. In de koelkast is het ongeveer een maand goed. Je kunt ook een grotere hoeveelheid maken en dan invriezen. In de vriezer blijft de boter een jaar goed.

kruidenboter-28429174_s

Vegane kruidenboter

Neem kruiden naar keuze (gedroogd of vers)  en bijvoorbeeld knoflook, maak alles klein en voeg dit toe aan het zachte botermengsel voordat het de vriezer in gaat.

Tomatenboter

Neem 3 eetlepels tomatenpuree en kruiden naar smaak en voeg dit toe aan de zachte boter voordat het de vriezer in gaat.

Op dezelfde manier kan je ook gezouten veganistische boter maken (voeg dan keltisch zeezout toe).

karina
Door

karina

op 09 Apr 2016

je bent een echte wijsgeer, mooi!

Louise
Door

Louise

op 23 Dec 2016

Heel lekker , ik maak het standaard voor op mijn brood.

wilma triest
Door

wilma triest

op 26 Feb 2017

Dit ga ik zeker een keer proberen.

Corian
Door

Corian

op 23 Sep 2017

is deze boter ook geschikt om in te bakken?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 02 Oct 2017

Dat heb ik eigenlijk nog niet geprobeerd omdat ik meestal met kokosolie bak. Maar ik denk het wel. Ik zal het eens proberen.

Annick
Door

Annick

op 04 Nov 2017

Dit is een SUPER recept!!! Ik heb al eerder plantaardige margarine gemaakt, maar dit is DE LEKKERSTE!!! Bravo, Monica!

Det Verlinden
Door

Det Verlinden

op 24 Nov 2017

Ik heb het gisteren gemaakt en het is super, veel lekkerder dan gekochte en vol gezonde ingrediënten, lecitine bv. is heel goed om aan studenten te geven omdat het de concentratie verhoogt, ik had het in huis omdat ik het zelf ook neem.

Greet Vanlaer
Door

Greet Vanlaer

op 03 Feb 2018

Ik zit hier met de pot en een lepel in mijn hand, ben onmiddellijk verslaafd aan deze boter. Verdorie, wat is dit lekker zeg.,

sam
Door

sam

op 12 Mar 2018

hellup... wat heb ik fout gedaan?? ik heb alle ingredienten in de blender gedaan en na 3 minuten heeft het nog steeds de samenstelling van een milkshake

sam
Door

sam

op 12 Mar 2018

ohh wacht.. ik geloof dat 't zo hoort.. dan moet ik 't eerst nog 'n uur in de vriezer doen.. sorry!!en bedankt, ik ben heel erg benieuwd!!

sam
Door

sam

op 12 Mar 2018

nou de boter smaakt heerlijk, alleen de volgende keer moet ik wat minder amandelmelk gebruiken want pas na 2,5 uur in de vriezer was het hard geworden.maar iig suuperbedankt voor dit geweldig recept!!!

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 15 Mar 2018

Fijn dat het gelukt is en dat het lekker smaakt. Graag gedaan en eet smakelijk!

Maria
Door

Maria

op 13 May 2018

De boter smaakt heerlijk. De volgende keer doe ik er eens kruiden door. Dank voor het recept.

Annemie Celis
Door

Annemie Celis

op 03 Sep 2018

Is er een alternatief voor kokosolie, want die is erg ongezond?

Annemie
Door

Annemie

op 03 Sep 2018

Is er een alternatief voor kokosolie, want die is erg ongezond?

Nella
Door

Nella

op 23 Sep 2018

Dat zou ik ook graag willen weten aangezien ik geen kokosolie verdragen kan. Leuk recept.

Anita
Door

Anita

op 22 Jul 2019

Heerlijke boter en makkelijk recept, alleen begint het al na ruim een week te schimmelen....toch maar invriezen en kleine beetjes gebruiken....

Yente
Door

Yente

op 26 Feb 2020

@Monica, de Bloem Lecithine Granulaat 98% waar je via de link naar verwijst is niet vervaardigd van zonnebloem maar volledig van soja. Best is dit dus aan te passen

Karin
Door

Karin

op 30 Jun 2020

is het ook mogelijk om boter te maken zonder de lecithine, of om deze te vervangen door iets wat gemakkelijker verkrijgbaar is? Wij wonen in zweden en ik weet zo gauw niet hoe ik aan lecithine zou kunnen komen. Het liefst ook nog soja vrij.

Reactie plaatsen