Vegane bijenwasdoeken, vegan bee's wrap zonder bijenwas

Vegane bijenwasdoeken, vegan bee's wrap zonder bijenwas

Vegane bijenwasdoeken zijn echt super handig om levensmiddelen in te bewaren i.p.v. plasticfolie of aluminiumfolie maar de standaard bijenwasdoek is (de naam zegt het al) gemaakt met bijenwas. Ik heb een veganistische variant gemaakt met candelilla was en kokosolie.

Deze vegan bee’s wrap is  ideaal om potten en ovenschalen mee af te dekken, tofu en veganistische kaas in te bewaren en brood/broodjes in mee te nemen naar het werk of school. Ik bewaar ook mijn deeg erin als het moet rusten in de koelkast. Eigenlijk gebruik ik deze bijenwasdoeken voor alles waar ik normaal plasticfolie of aluminiumfolie voor zou gebruiken.

Een jaar geleden heb ik ook al een keer bijenwasdoeken gemaakt en die echt veel gebruikt.

Inmiddels waren deze doeken zo vaak gebruikt dat het echt nodig was om nieuwe te maken en ik wilde graag een veganistische variant maken zonder bijenwas zodat iedereen die geen dierlijke producten wil gebruiken toch gebruik kan maken van dit fantastische milieuvriendelijke alternatief voor plasticfolie.

Omdat candelillawas vaak als alternatief gebruikt wordt voor bijenwas leek mij dit de meest logische keuze om te gebruiken. Een ander zeer goed alternatief is cosmetische koolzaadwas. Ook deze was is een prima alternatief voor bijenwas.

Ik ben aan de slag gegaan met het recept en heb er naast candelillawas ook nog kokosolie en jojobaolie aan toegevoegd.

Het voordeel van kokosolie is dat het de doeken wat steviger maakt als ze koud worden waardoor ze in de koelkast prima hun vorm behouden. Als ze warmer worden (op kamertemperatuur) dan worden ze weer soepel. En het werkt ook bacterieremmend.

vegane bijenwasdoeken

Wat heb je nodig voor je vegane bijenwasdoeken:

 • een aantal lappen stof  (schoon, gestreken en op maat geknipt, dat gaat handig met een kartelschaar en voorkomt rafelen van de stof)
 • candellila was of cosmetische koolzaadwas (15 gram per doek)
 • jojoba olie (10 ml per doek)
 • kokosolie (5 gram per doek)
 • een platte kwast
 • een glazen potje of maatbeker
 • een kleine pan of steelpan
 • bakpapier
 • een oven

Let op: dat je alleen cosmetische koolzaadwas gebruikt en geen gewone koolzaadwas. De gewone koolzaadwas heeft een te lage smeltemperatuur om waxdoeken van te maken. De cosmetische koolzaadwas heeft een hoog smeltpunt net zoals bijenwas en is daarom zo geschikt als vervanger en het is een zeer milieuvriendelijk alternatief.

Gebruik een stof die bij voorkeur van 100 %  (biologische) katoen is en soepel. De maximale grootte van de lap is in dit geval de afmeting van je bakplaat in de oven.

Je kunt ook prima resten stof gebruiken. Het beste kan je voordat je de doeken gaat maken de schone stof even spoelen in de wasmachine met een scheut azijn in het wasverzachter vak.

Daarna ophangen en laten drogen. Hierdoor verdwijnen eventuele restjes wasmiddel e.d. die in  de stof zitten.

Gebruiksaanwijzing

 1. Verwarm de oven voor op 80 – 100°C
 2. Doe de candelilla was of cosmetische koolzaadwas, de kokos olie en de jojoba olie in de glazen pot of maatbeker en verwarm au-bain-marie in een pannetje met heet water op laag vuur tot alles gesmolten is
 3. Laat de stof op het bakpapier in de oven voorverwarmen tot hij goed warm is.
 4. Haal de bakplaat uit de oven en smeer met de kwast de bijenwas op de stof. (laat de kwast als je hem niet gebruikt in de pot met het warme wasmengsel staan, zo voorkom je dat de was in je kwast hard wordt als je hem niet gebruikt)
 5. Zet de ovenplaat terug in de oven en laat de bijenwas smelten.
 6. Als het geheel goed glanst kan de stof omgedraaid worden. Strijk met de kwast goed over de achtkant van de stof zodat de bijenwas zich goed verdeeld over de stof.
 7. Zet de bakplaat opnieuw een minuut in de oven
 8. Trek de stof van het bakpapier en hang de stof op om te  drogen. Dit duurt maximaal een paar minuten.

bijenwasdoeken-maken

Gebruik deze vegane bijenwasdoeken voor het afdekken van fruit, groenten, taart, tofu of je ovenschotel. Of om etenswaren in mee te nemen.

De doeken kan je makkelijk schoonmaken met wat koud of lauw water en een beetje mild afwasmiddel. (geen heet water gebruiken want dan smelt je was) schoon gemaakt worden. Laten drogen op een droogrekje en opnieuw gebruiken.

vegan wraps bewaren

Je kan de bijenwasdoek maximaal zo’n 12 maanden gebruiken als je er een beetje goed voor zorgt.

Als je de bijenwasdoeken niet gebruikt kan je ze het beste oprollen en staand in een pot of vaas bewaren.

Candelilla was, kokosolie en jojoba olie vind je in de shop.

Huub
Door

Huub

op 09 Apr 2017

Werkt het ook in de tropen? Bij hoge omgevingstemperaturen (30+)?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 03 May 2017

In principe wel, misschien wat meer candellilawas en minder kokosolie gebruiken. Want candellila heeft een heel hoog smeltpunt dus dat zal niet zo gauw vloeibaar worden. Ik denk dat je het zelf even moet testen wat in de tropen het beste werkt.

Marjan
Door

Marjan

op 28 Dec 2017

kan je deze doeken ook recycleren door ze te wassen in kokend water en ze opnieuw te gebruiken?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 03 Jan 2018

Ja, dat kan je zeker doen. Dat werkt prima.

Denise Hulst
Door

Denise Hulst

op 02 Sep 2018

Hoi Monica- Can, Ik heb bij je de koolzaadwas en of de candellia was gekocht en heb precies het recept gevolgd van de koolzaadwas (en daarvoor ook de koolzaadwas gebruikt), maar het eindresultaat bij mij is niet zo goed: de was is korrelig, en breekt van de stof en de gewaxte lap plakt niet... Heb je een tip voor me? Ik verhit de koolzaadwas in een electrische kookpan, samen met de jojobaolie en de kokosolie... Ik hoor graag van je..

Marieke
Door

Marieke

op 15 Jul 2019

Hoi Monica- Can, Het gebruik van bijenwas is niet "verboden" voor vegans. Ik begrijp dat je geen dierlijke producten wilt gebruiken, maar hier maak je, denk ik, een denkfout. De bijen produceren bijenwas, net zoals een spin spinrag, om zowel honing op te slaan als hun larven in te verzorgen. Na verloop van een aantal jaren is deze raat vervuild. Ze is dan ook zwart. De bijen kiezen er dan zelf voor om deze raten niet meer te gebruiken. Een goede imker zal dan ook een nieuwe raat, of ruimte voor een nieuwe raat aanbieden. De vervuilde raat reinigt de imker met stoom of met zonnekracht. Het vuil (restjes verpoppingen, uitwerpselen e.d.) gaat weg, de schone was wordt opgevangen. Dit is de bijenwas die je gebruikt. Het is nagenoeg onmogelijk om de bijen te "dwingen" was te maken voor productie. De bijenwas die je ook voor deze "beeswraps" kunt gebruiken is dus eigenlijk, vanuit het oogpunt van de bij gezien, afval. Er is geen sprake van "productie", bijen houden voor de was, er worden geen dieren gedood voor of door het gebruik van bijenwas... je hergebruikt het afval van de bij. Hoe mooi is dat?

Saskia van der Linden
Door

Saskia van der Linden

op 25 Aug 2019

@Marieke ik het gaat er ws niet om of iets verboden is, dat maakte zelf uit. Daarnaast, sommige mensen die determineren zichzelf niet als veganist, maar proberen veganistisch te eten en te handelen. Uitgaande van bv het principe dat mensen geen récht hebben op dieren houden ten behoeve van henzelf. Een recht dat mensen zichzelf op allerlei niveau’s toe-eigenen en waarmee zij zichzelf boven het dier positioneren. Ikzelf probeer dus bv zoveel mogelijk producten waarbij dieren ‘gehouden worden’ te vermijden. Er zijn overigens super imkers die bijen hun gang laten gaan, en nauwelijks verstoren en zo een vrijwel vrij/wild leven bieden. Maar de meeste bijenwasdoekjes zijn ws/voor zo ver ik weet van commercieel geproduceerde was. Ik ben dol op honing en koop het nog altijd wel eens, ik kocht ook een keer de reguliere doekjes. Maar de vegan-bijenwasdoeken zijn een prachtig instrument in de bewustwording in hoe verre wij als mens wel het recht hebben allerlei dieren ‘te houden’. Een debat met voor iedereen een andere uitkomst. Ik ga het uitproberen, dank voor het recept.

Zoë
Door

Zoë

op 09 Aug 2019

Is het ook mogelijk om ipv jojoba olie andere olie te gebruiken zoals amandelolie? Wat is het ‘nut’ van de jojoba olie in dit recept? Gezien er bijv ook kokosolie gebruikt wordt?En bedankt Marieke voor je toelichting over bijenwas en veganisme. Weer wat geleerd :)

Thacha
Door

Thacha

op 21 Jan 2020

Hey, ik heb graag ook een antwoord op deze vraag want ik vind verschillende DIYS terug met enkel bijenwas! :)

Reactie plaatsen