DIY ideetjes
Monica Can
DIY ideetjes
3 min
9

Vegane bijenwasdoeken, vegan bee's wrap zonder bijenwas

3 min
9

Vegane bijenwasdoeken zijn echt super handig om levensmiddelen in te bewaren i.p.v. plasticfolie of aluminiumfolie maar de standaard bijenwasdoek is (de naam zegt het al) gemaakt met bijenwas. Ik heb een veganistische variant gemaakt met candelilla was en kokosolie.

Deze vegan bee’s wrap is  ideaal om potten en ovenschalen mee af te dekken, tofu en veganistische kaas in te bewaren en brood/broodjes in mee te nemen naar het werk of school. Ik bewaar ook mijn deeg erin als het moet rusten in de koelkast. Eigenlijk gebruik ik deze bijenwasdoeken voor alles waar ik normaal plasticfolie of aluminiumfolie voor zou gebruiken.

Een jaar geleden heb ik ook al een keer bijenwasdoeken gemaakt en die echt veel gebruikt.

Inmiddels waren deze doeken zo vaak gebruikt dat het echt nodig was om nieuwe te maken en ik wilde graag een veganistische variant maken zonder bijenwas zodat iedereen die geen dierlijke producten wil gebruiken toch gebruik kan maken van dit fantastische milieuvriendelijke alternatief voor plasticfolie.

Omdat candelillawas vaak als alternatief gebruikt wordt voor bijenwas leek mij dit de meest logische keuze om te gebruiken. Een ander zeer goed alternatief is cosmetische koolzaadwas. Ook deze was is een prima alternatief voor bijenwas.

Ik ben aan de slag gegaan met het recept en heb er naast candelillawas ook nog kokosolie en jojobaolie aan toegevoegd.

Het voordeel van kokosolie is dat het de doeken wat steviger maakt als ze koud worden waardoor ze in de koelkast prima hun vorm behouden. Als ze warmer worden (op kamertemperatuur) dan worden ze weer soepel. En het werkt ook bacterieremmend.

 

vegane bijenwasdoeken

 

Wat heb je nodig voor je vegane bijenwasdoeken:

 

 • een aantal lappen stof  (schoon, gestreken en op maat geknipt, dat gaat handig met een kartelschaar en voorkomt rafelen van de stof)
 • candellila was of cosmetische koolzaadwas (15 gram per doek)
 • jojoba olie (10 ml per doek)
 • kokosolie (5 gram per doek)
 • een platte kwast
 • een glazen potje of maatbeker
 • een kleine pan of steelpan
 • bakpapier
 • een oven

Let op: dat je alleen cosmetische koolzaadwas gebruikt en geen gewone koolzaadwas. De gewone koolzaadwas heeft een te lage smeltemperatuur om waxdoeken van te maken. De cosmetische koolzaadwas heeft een hoog smeltpunt net zoals bijenwas en is daarom zo geschikt als vervanger en het is een zeer milieuvriendelijk alternatief.

Gebruik een stof die bij voorkeur van 100 %  (biologische) katoen is en soepel. De maximale grootte van de lap is in dit geval de afmeting van je bakplaat in de oven.

Je kunt ook prima resten stof gebruiken. Het beste kan je voordat je de doeken gaat maken de schone stof even spoelen in de wasmachine met een scheut azijn in het wasverzachter vak.

Daarna ophangen en laten drogen. Hierdoor verdwijnen eventuele restjes wasmiddel e.d. die in  de stof zitten.

 

Gebruiksaanwijzing

 

 1. Verwarm de oven voor op 80 – 100°C
 2. Doe de candelilla was of cosmetische koolzaadwas, de kokos olie en de jojoba olie in de glazen pot of maatbeker en verwarm au-bain-marie in een pannetje met heet water op laag vuur tot alles gesmolten is
 3. Laat de stof op het bakpapier in de oven voorverwarmen tot hij goed warm is.
 4. Haal de bakplaat uit de oven en smeer met de kwast de bijenwas op de stof. (laat de kwast als je hem niet gebruikt in de pot met het warme wasmengsel staan, zo voorkom je dat de was in je kwast hard wordt als je hem niet gebruikt)
 5. Zet de ovenplaat terug in de oven en laat de bijenwas smelten.
 6. Als het geheel goed glanst kan de stof omgedraaid worden. Strijk met de kwast goed over de achtkant van de stof zodat de bijenwas zich goed verdeeld over de stof.
 7. Zet de bakplaat opnieuw een minuut in de oven
 8. Trek de stof van het bakpapier en hang de stof op om te  drogen. Dit duurt maximaal een paar minuten.

 

bijenwasdoeken-maken

 

Gebruik deze vegane bijenwasdoeken voor het afdekken van fruit, groenten, taart, tofu of je ovenschotel. Of om etenswaren in mee te nemen.

De doeken kan je makkelijk schoonmaken met wat koud of lauw water en een beetje mild afwasmiddel. (geen heet water gebruiken want dan smelt je was) schoon gemaakt worden. Laten drogen op een droogrekje en opnieuw gebruiken.

vegan wraps bewaren

Je kan de bijenwasdoek maximaal zo’n 12 maanden gebruiken als je er een beetje goed voor zorgt.

Als je de bijenwasdoeken niet gebruikt kan je ze het beste oprollen en staand in een pot of vaas bewaren.

 

Candelilla was, kokosolie en jojoba olie vind je in de shop.

 

 

 

 

 

Reacties
Categorieën