Zelf wasmiddel maken, snel, effectief en goedkoop

Zelf wasmiddel maken, snel, effectief en goedkoop

Maak je eigen wasmiddel snel en eenvoudig met dit recept met marseille zeep of zeepvlokken. Zelf wasmiddel maken leer je hier.

Zelf wasmiddel maken en je was wassen met je eigengemaakte vloeibaar wasmiddel met alleen natuurlijke ingrediënten is beter voor je kleding, je huid en het milieu (en natuurlijk voor je portemonnee) dan de chemische middelen die je in de winkel kunt kopen en het werkt net zo effectief.

Zelf wasmiddel maken is simpel en spaart je veel geld. Zeker met dit wasmiddel recept.

Mocht het maken van wasmiddel je te ver gaan dan zijn wasnoten ook een goed alternatief, in ieder geval voor de gekleurde was.

Ik ben zelf gaan zoeken naar andere wasmiddelen omdat de chemische samenstelling en geur van de gangbare wasmiddelen mij steeds meer tegen ging staan en ook de belastbaarheid voor onze natuur gaf me geen goed gevoel.

Bij mijn zoektocht naar ecologisch verantwoorde wasmiddelen kwam ik diverse recepten om zelf wasmiddelen te maken en de wasnoten tegen.

Gebruik dit recept voor zelf wasmiddel maken. Het is mijn favoriete recept voor vloeibaar wasmiddel met marseillezeep.

zelf wasmiddel maken

Zelf wasmiddel maken van marseillezeep

Zelf wasmiddel maken gaat heel goed met marseillezeep, castillezeep of aleppozeep.

Dit  zijn natuurlijke zepen en bevatten geen kleurstoffen en conserverings- middelen.

Je kan ook zeepvlokken gebruiken, dat spaart het raspen en de zeepvlokken kan je ook gebruiken om vloeibare zeep te maken voor bijv. handzeep of douchegel.

Hier een recept om zelf wasmiddel te maken bestaande uit 2,5 liter wasmiddel voor de witte was en 2,5 liter voor de bonte was.

Benodigdheden voor je diy wasmiddel

  •  80 gram geraspte zeep of zeepvlokken.
  • 40 gram soda (voor de witte was)
  • 5 liter water (kokend)
  • 100 druppels etherische olie

Kook een liter water. Voeg de geraspte of fijngesneden marseillezeep toe. Roer goed door. En blijf doorroeren tot alle zeep is opgelost. Voeg nog vier liter kokend water toe (dit kan ook in een schone emmer als je niet zo’n grote pan hebt).

Giet de helft van het zeepsop over in een andere pan of emmer en voeg hieraan de soda toe. Soda heeft een lichtblekend effect en is daardoor geschikt voor de witte was. (Let op: hele oude wasmachines hebben soms nog aluminium onderdelen en die wasmachines kunnen niet tegen soda, het tast namelijk de aluminium onderdelen aan)

Laat dit 1 nacht afkoelen en voeg dan de volgende dag naar keuze de etherische olie toe. 50 druppels per 2,5 liter wasmiddel of als je een sterkere geur wilt dan nog iets meer.

Welke etherische olie is geschikt voor je diy wasmiddel?

Citroen etherische olie versterkt het witeffect en het vetoplossende effect van het vloeibaar wasmiddel Dit is dus heel geschikt voor het witte wasmiddel recept. Ik voeg zelf vaak nog een lepeltje biologische zuurstofbleek (bijvoorbeeld van Ecover, te verkrijgen bij de reform of biowinkel) toe aan de witte was omdat naar mijn gevoel dat net nog even dat beetje extra geeft waardoor je was mooi wit en schoon wordt.

Eucalyptus olie is zeer geschikt bij het wassen van beddengoed omdat het helpt tegen huismijt

Lavendel etherische olie en YlangYlang zijn heerlijke geurende olie voor als je een wasmiddel wilt met wat meer geur.

Je kunt ook geurende zeepvlokken gebruiken, hier is de etherische olie al in de zeep verwerkt en dit geeft nog beter geur af aan je was.

Bij een hele gevoelige huid kan je natuurlijk ook de etherische olie achterwege laten en een ongeparfumeerd wasmiddel maken. Of je voegt per wasbeurt een paar druppeltjes etherische olie toe, zo kan je iedere keer wat anders gebruiken.

Je zult zien dat na 1 nacht je vloeibare wasmiddel verandert is in een dikke gel achtige massa. Roer alles nog een keer goed door (dit gaat het beste met de staafmixer want dan krijg je een mooi vloeibaar wasmiddel maar  het gaat ook met een houten lepel)  zodat eventuele klonten verdwijnen en het wasmiddel weer vloeibaar wordt en giet het wasmiddel dan over in lege, goed omgespoelde, (wasmiddel) flessen.

Dit (ongeparfumeerde wasmiddel) is in principe geschikt voor alle was op lage en op hoge temperaturen.  Er is ongeveer een wasbolletje (100-120 ml. )per keer nodig.

Voor gebruik altijd even goed schudden om eventueel klontjes weer op te lossen.

Om je wasmachine schoon te houden is het goed om je machine 1 x in de 6 weken zonder was op 90 graden te laten draaien met een flinke scheut azijn. Dit zorgt ervoor dat er geen zeepresten in je machine achterblijven.

Gebruik je liever een waspoeder, dan is dit recept wellicht iets voor jou.

Online workshop natuurlijk huishouden

Wil je nog meer recepten voor wasmiddelen en andere schoonmaakproducten op natuurlijke basis dan kan ik je de online Natuurlijk huishouden workshop echt aanbevelen.

Als je deze workshop volgt krijg je gelijk zin om de deuren wagenwijd open te zetten en te gaan beginnen met poetsen. En dat kan want de meeste recepten zijn gemaakt met simpele ingrediënten zoals soda, water, citroensap, zuiveringszout, azijn en etherische olie.

Met meer dan 50 recepten, tips en diverse video’s leer je in deze workshop hoe je makkelijk zelf al je schoonmaakmiddelen kunt vervangen door een natuurlijke zelfgemaakte variant.

Meer informatie vind je hier

Tamara
Door

Tamara

op 18 Oct 2017

Ik heb de juiste verhouding gebruikt, maar de massa dikt niet in, ze blijft waterachtig. Hoe komt dit? Kan het zijn dat ik het te kort heb laten koken?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 27 Oct 2017

Kan aan de zeepsoort liggen. Heb je het een nacht af laten koelen, het wordt pas dik nadat het echt goed afgekoeld is.

Maite
Door

Maite

op 27 Apr 2018

Ik heb precies hetzelfde!!! Help! Ik heb Aleppo zeep gebruikt. Ben je erachter gekomen wat het probleem was?

Anita
Door

Anita

op 05 Aug 2018

Ik heb het probleem ook. Aleppo zeep gebruikt

Greet
Door

Greet

op 29 Jan 2022

Marseillezeep wordt gemaakt met zout, en dat zorgt ervoor dat producten die gemaakt worden met Marseillezeep indikken. Met Aleppozeep is dit niet het geval.

Greet
Door

Greet

op 29 Jan 2022

Ingedikt of niet, voor de waskracht maakt dit geen verschil. Niet ingedikt is zelfs beter voor je wasmachine.

Do'Naturel
Door

Do'Naturel

op 02 May 2022

Ik heb exact hetzelfde, mijn 200 gram groene marseillezeepvlokken op 2 liter water blijft maar waterachtig. iemand een tip om dit te verdikken?

Monica Can
Door

Monica Can

op 17 May 2022

Je kunt een beetje natuurlijke verdikker toevoegen zoals xanthaangum of guarpitmeel. De werking blijft echter hetzelfde. Het maakt niet uit of het dik of dun is.

Tinneke
Door

Tinneke

op 10 Nov 2017

werkt dit ook voor de zwarte was of gekleurde was?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 17 Nov 2017

Ja, er staan 2 recepten. 1 voor de witte en 1 voor de gekleurde was.

Arno
Door

Arno

op 29 Nov 2017

Ik heb alepo zeep gebruikt. Word ook niet dikker.

leentje
Door

leentje

op 30 Oct 2018

ik heb voor 2.5l water, 200gran marseillezeep gebruikt en was perfect qua dikte

Fabienne
Door

Fabienne

op 26 Feb 2019

Oesje Leentje, dat is wel héél erg veel zeep hoor!

Mathilde Verbon
Door

Mathilde Verbon

op 21 Nov 2017

Ik heb de Zwitsal zeep gebruikt en precies de hoeveelheden aan gehouden. De zeep is na 12 uur een dikke substantie geworden. Na het mixen kreeg ik de gelslierten niet weg. De geur zat er wel in. De was gedaan met 100 ml wasmiddel maar was kwam er niet schoon uit en de geur was verdwenen. Het leek of ik de was zonder wasmiddel had gebruikt. Wat kan de oorzaak zijn geweest

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 23 Nov 2017

Zwitsal zeep is waarschijnlijk niet geschikt om zelf wasmiddel te maken. Hier zitten te veel toevoegingen in die dit soort problemen kunnen veroorzaken. Marseille zeep is beter geschikt voor je wasmiddel.

Thomas
Door

Thomas

op 07 Jul 2018

Geen expert hier, maar toch: babyzeep heeft een andere samenstelling dan gewone zeep. Me dunkt dat zwitsalzeep de oorzaak is geweest.

Mauri
Door

Mauri

op 21 Mar 2021

Heb dit ook gehad was niet proper en niks nog te ruiken van de etherische oliën

Maaike
Door

Maaike

op 03 Dec 2017

Bij mij is de ene helft met soda wel goed ingedikt en de andere helft zonder soda blijft waterachtig kan ik dit nog wel gebruiken?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 05 Dec 2017

Ja hoor, dat kan je zeker nog gebruiken. Werkt ook goed.

Marijke
Door

Marijke

op 02 Jan 2018

Hoeveel ml. wan dit zelfgemaakte wasmiddel gebruik je best per wasbeurt?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 03 Jan 2018

Ik gebruik altijd een wasbolletje van ongeveer 40 ml.

henk
Door

henk

op 10 May 2018

Voor welke inhoudscapaciteit wasmachine is deze hoeveelheid?

Jasper
Door

Jasper

op 05 Jan 2018

Ik lees dat het gebruik van soda niet geschikt is voor wasmachines die alumium onderdelen hebben. Ik ben zelf geen chemicus:-). Kan iemand daar iets meer over zeggen?

Franca
Door

Franca

op 23 Mar 2020

Ik gebruik voor de witte was sonnett erbij, werkt prima! Je kunt dat dan in plaats van soda gebruiken of er los per was bij doen.

Marieke
Door

Marieke

op 05 Mar 2018

Ik doe altijd een scheut azijn in het wasverzachterbakje (tegen kalk en voor een lekker zachte was). Nu las ik dat azijn en soda op elkaar reageren. Kan ik die azijn nog gebruiken als ik het wasmiddel voor de witte was van deze website gebruik?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 05 Mar 2018

Ik gebruik ook altijd azijn als wasverzachter. Dan is het wasmiddel echter al weggespoeld dus komt niet in aanraking met de azijn die pas in de laatste spoelgang door het wasverzachterbakje gaat. Werkt prima met het witte wasmiddel.

Amelie
Door

Amelie

op 07 Mar 2018

Hallo Ik was al een aantal jaren met zelfgemaakt wasmiddel en ik ben er super tevreden over! Nu vroeg ik me af of het ook geschikt is om baby kleding hiermee te wassen?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 08 Mar 2018

Ja zeker, doordat er geen kunstmatige parfumstoffen inzitten kan je het prima gebruiken om ook babykleding mee te wassen. Een scheutje azijn in het wasverzachterbakje, zorgt er dan voor dat er ook geen zeeprestjes in de kleding achterblijven. (en de geur ruik je niet meer na het drogen).

Janneke
Door

Janneke

op 05 Apr 2018

Bedoel je met Soda baking soda?

Janneke
Door

Janneke

op 13 Apr 2018

Hoe lang moet het komen?

Lyon
Door

Lyon

op 26 Apr 2018

Goedemiddag,Ik heb gisteren voor het eerst wasmiddel geprobeerd te maken. Gewoon de instructies gevolgd die hier beschreven staan.(heb alles wel gedeeld door 2 voor 2.5 liter).Alleen helaas blijft de 'wasmiddel' waterig en word het niet dikker. Ik heb bij Tuinen Marseille zeep van Jacob Hooy gebruikt, maar helaas zonder succes. Ik weet dus niet wat ik verkeerd doe, graag een beetje hulp.Met vriendelijke groet,Lyon

Maite
Door

Maite

op 27 Apr 2018

Ik heb echt precies hetzelfde probleem! En toevallig ook gisteren voor het eerst gemaakt! Ik heb Aleppo zeep gebruikt. Het is nog steeds dun. Ik heb er zeep bij gedaan, omdat ik wellicht teveel water had gebruikt. Maar het is inderdaad nog steeds dun...en het heeft al een hele nacht gestaan. Ik begrijp uit de reactie dat je dit "wasmiddel" nog steeds kunt gebruiken, maar beetje jammer dat het superdun blijft. Moet je het dan meer laten inkomen of iets dergelijks? Graag hulp voor mij en Lyon :)

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 30 Apr 2018

Het heeft waarschijnlijk te maken met de soort zeep die je gebruikt en de hoeveelheid olie die de zeep nog bevat. Wellicht volgende keer een andere zeep gebruiken. Ik gebruik zelf de zeepvlokken uit de Aromalifestyle shop en die worden altijd netjes dik.

Leesi
Door

Leesi

op 29 Apr 2018

Ik heb dit eens geprobeerd uit nieuwsgierigheid, maar het wasmiddel is héél slijmerig. Ik heb het al verdund met extra water, maar het blijft toch. Heb ik het te kort gekookt, te lang gekookt, te snel gemixt? Over de geur en waskracht super tevreden!Is dit normaal?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 30 Apr 2018

Heb je gemixt met een staafmixer? Dat helpt meestal wel om het slijmerige te voorkomen. Als ik met een lepel roer is het ook slijmerig, met de staafmixer niet. En altijd even goed schudden voor gebruik helpt ook goed.

elle
Door

elle

op 30 Apr 2018

hoelang is het houdbaar?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 30 Apr 2018

Het is minstens 3 maanden houdbaar maar bij mij is het meestal sneller op ;-)

Brigit
Door

Brigit

op 13 May 2018

Dag Monica, Ik heb een vraagje over soda mbt het oplossen van aluminium delen. Als je een oude wasmachine hebt kan je dus beter zonder soda doen, ook voor de witte was?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 18 May 2018

Ja, bij een oude wasmachine is zonder soda veiliger.

Moon
Door

Moon

op 16 May 2018

De link naar de 40 gram soda is "dood"

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 18 May 2018

Bedankt voor je berichtje. Ik heb de link aangepast. Hij werkt weer :-)

Jenny
Door

Jenny

op 01 Jun 2018

Heel gemakkelijk om zelf te maken ik ben fan

Ria
Door

Ria

op 01 Jun 2018

Je kunt ook blok van sunligtzeep raspen.

Elke
Door

Elke

op 26 Jun 2018

Mijn wasmiddel werkt heel goed, ik ben er zeer tevreden van! Ik ruik alleen niets van de etherische olie... Heel raar. Zou je bijvoorbeeld ook marseillezeep met een geurtje kunnen gebruiken?

Anita
Door

Anita

op 05 Aug 2018

Ik heb het probleem ook. Aleppo zeep gebruikt

Hanneke
Door

Hanneke

op 10 Oct 2018

Gisteren voor de eerste keer zeep gemaakt met Aleppo zeep. Ook ik heb het probleem dat hij enorm dun blijft. Heb nog niet echt gelezen wat ik hier tegen kan doen. Iemand tips? Het is nu een waterige substantie.

evelynn
Door

evelynn

op 11 Oct 2018

hii,,ik heb het wasmiddel gemaakt volgens de aangegeven instructies maar blijft gewoon waterig baal er van,en ik lees tussen de reacties dat er eigenlijk veel met het zelfde probleem zitten, er moet iets niet goed zijn en dit gaat niet over 1soort zeep die mensen gebruiken ik heb ook allemaal verse producten gaan kopen voor dit te kunnen maken ik heb als zeep marseillezeep van jacob hooy gebruikt

Alexandra
Door

Alexandra

op 12 Oct 2018

Zeep is niet gelijk zeep. Een Marseillezeep kan variëren van 70 tot 100% olijfolie en de kwaliteit van de olie verschilt ook heel erg. Voor schoonmaak heb je een zeep nodig die hard (sterk alkalisch). In zeepen voor je lichaam wordt meer aan olie toegevoegd, superfat, waardoor ze minder uitdrogend zijn. Vandaar kan de hoeveelheid zeep heel erg variëren. Voor je wasmiddel is zo gezien een goedkopere, simpelere zeep beter. Ik maak mijn zeep zelf, voor schoonmaak van 100% kokosolie. Ik moet op 5 liter 10 gram meer aan zeep gebruiken als in het recept anders blijft het dun vloeibaar. Maak eerst 2,5 liter I in een grote pan met 40 gr van je zeep, laat dit over nacht in de pan staan, is het na mixen nog zacht, zet het terug op het fornuis verwarm het en geef 10 gram extra bij en weer wachten. Zo kan je testen hoeveel zeep jij voor je recept nodig hebt. Etherische olie kan je beter toevoegen als het wasmiddel koud is. Boven de 30 graden begint het te vervliegen en de loog van de zeep doet de rest. Kan je beter met een sprayflacon over je was heen gaan.

Astrid
Door

Astrid

op 27 Oct 2018

Wat jammer dat er Marseillezeep gebruikt wordt. Hierin zit altijd palmolie naast olijfolie. En met het kopen van palmolieproducten stimuleer je de ontbossing in Azie. Ik maak zelf altijd zeep, al jaren, van Aleppozeep. En het wordt nooit dik, maar dat wil niet zeggen dat het niet werkt. Ik was er al jaren mee. Perfect.

Janneke
Door

Janneke

op 24 Dec 2018

Hoi Astrid, hoe maak jij zelf die zeep? Zou ik ook wel willen doen.

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 05 Feb 2020

Ik heb deze zeep gekocht zonder palmolie

Corrie Smit
Door

Corrie Smit

op 23 Nov 2018

Ik heb sunlight zeep gebruikt om zelf wasmiddel te maken. Het wordt niet dik na een nacht te hebben gestaan, maar het wast wel schoon en daar gaat het mij om.

Linda
Door

Linda

op 07 Jan 2019

Ik ben zo tevreden! mooie gel geworden. Wast prima. Ik ga nu nog op zoek naar een lekkere etherische olie voor de geur!

Mirjam
Door

Mirjam

op 07 Jan 2019

Ik heb op internet vernomen dat het gebruik van zelfgemaakt wasmiddelen helaas niet goed Ongeveer twee derde van het zelfgemaakt wasmiddel of vlekkenverwijderaar bestaat uit waterontharders, die niets doen om iets schoon te maken, en ongeveer een derde is zeep. In tegenstelling tot de moderne wasmiddelen bevatten zelfgemaakte middelen geen oppervlakte-actieve stoffen (ook wel tensiden, detergenten of surfactacten ( van surdace active agent genoemd), enzymen, polymeren of bleekmiddelen. Voorbeelden van oppervlakte-actieve stoffen zijn ingrediënten met een molecuulstructuur die ontworpen is om waterspanning te verminderen, en daarnaast wateroplosbaar en vetoplosbaar is. Dit betekent dat ze zich kunnen hechten aan vuil en in water kunnen oplossen zodat het tijdens de spoelfunctie weggespoeld kan worden.Helaas kan zeep dit niet, en is het veel minder efficiënt dan moderne niet-ionische en anionische oppervlakte-actieve stoffen. Dit betekent dat ze niet goed kunnen reinigen tenzij het oppervlak dat ze reinigen glad en niet-poreus is, wat niet het geval is bij textiel. Om textiel op de juiste manier te reinigen heeft het veel beweging nodig, zoals het zou krijgen op een ouderwets wasbord (zoals oma vroeger deed). De huidige moderne machines bieden die beweging niet, omdat ze dat, met de huidige wasmiddelen en vlekkenverwijderaars, niet hoeven. Hierdoor blijven, als je met zelfgemaakt wasmiddel wast, zeepresten achter in je kleding en worden bacteriën en vuil niet effectief verwijdert.

Fabienne
Door

Fabienne

op 26 Feb 2019

Ik gebruik al heel lang zelfgemaakt waspoeder en vloeibaar wasmiddel. Mijn was is altijd schoon!

Solange
Door

Solange

op 03 Nov 2019

Zeep is een oppervlakactieve stof. Het heeft een lipofiele en hydrofiele kant, waardoor het hecht aan vuil en met het water meegaat. Het zou dus gewoon moeten werken.

Diana
Door

Diana

op 09 Sep 2020

men hoeft niet alle verkooppraatjes van internet te geloven. Je noemt daar enkele schadelijke stoffen die in zepen zitten uit de supermarkt. Denk eraan al deze middelen beschadigen je huid en het milieu. ook ik maak al jaren zelf zeep, voor de was, voor het douchen en voor je haar. Het grote verschil? geen droge plekken meer op je huid, geen allergische reacties meer. En vooral geen schimmelinfecties meer. Ook de problemen met zweetgeuren (veroorzaakt door je genoemde bacteriën) verdwenen bij het gebruik van natuurlijke zeep. Eerlijkheidshalve ken ik wel het gebruik van etherische olies, en welke te gebruiken in douchezeep om bacteriedodend te zijn/

Eveke60
Door

Eveke60

op 20 Jan 2019

Even voor degene waar het wasmiddel niet bij indikt, wanneer je allepozeep of marseille zeep op basis van olijfolie gebruikt, dikt je wasmiddel niet in, aangezien hier geen palmolie inzit, las ik op andere sites. Maar is evengoed te gebruiken

Lobke
Door

Lobke

op 08 Jun 2019

Hoi, als ik de vloeibare wasmiddel wil maken, gebruik je dan backing soda of schoonmaaksoda? Gr lobke

Rosie
Door

Rosie

op 21 Mar 2021

Schoonmaak soda. Blekend effect.

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 29 Jul 2019

Ook ik wil graag weten welk soda er gebruikt wordt, baking soda of gewone soda.

Rosie
Door

Rosie

op 21 Mar 2021

Schoonmaak soda. Blekend effect.

Layla ten Cate
Door

Layla ten Cate

op 07 Aug 2019

Hallo, ik heb een vraagje, is het erg als je wasmiddel niet dik is geworden kan je het dan nog steeds gebruiken? want ons wasmiddel voor de witte was is wel gelukt maar ons wasmiddel voor de bonte was niet die hebben we ook al een keer opnieuw gemaakt en hij is nog steeds waterachtig. hoe komt dit?

Bie
Door

Bie

op 16 Aug 2019

Ik maak het ook zelf maar mijn machine begint ervan te stinken... Heb alles al geprobeerd om die geur eruit te halen, geen succes echter.

A
Door

A

op 06 Oct 2019

Hallo Monica, ik gebruik al jaren naar volle tevredenheid je recept voor waspoeder. Voor onze wasbare luiers is het advies geen blekende middelen te gebruiken. Nu las ik bij het recept voor waspoeder dat deze niet werkt zonder citroenzuur en soda. Bij het vloeibare wasmiddel staan deze ingrediënten echter niet in het recept. Ik ben benieuwd hoe het kan dat dit bij het vloeibare middel wel weggelaten kan worden en bij het poeder niet. Ik zou nl bij voorkeur met het poeder de luiers wassen 😬. Dank voor je reactie en voorL ook voor je fijne website!!

Dominique
Door

Dominique

op 03 Nov 2019

Ik heb gisteren wasmiddel gemaakt met de vlokken van de webshop. Maar bij mij was dat deze ochtend ook niet dikker. Zeer lopend. Zoals gisteren. Ik draai nu mijn eerste wasje maar ik zie haast geen schuim. Is dit normaal? Ik heb 60 ml gebruikt. Is dat te weinig?

Solange
Door

Solange

op 03 Nov 2019

Hoe lang is het houdbaar?

Hetty
Door

Hetty

op 08 Dec 2019

Ik maak altijd tweeeneenhalve liter en daar doe ik best wel lang mee, dus ik denk niet dat dit een rol speelt.

Mirjam
Door

Mirjam

op 23 Jul 2020

Als je water gebruikt in je zelfgemaakte producten heb je altijd een conserveermiddel nodig. Zonder conserveermiddel zal het product maar een week houdbaar zijn.

R..
Door

R..

op 10 Dec 2019

Hoi, ik maak zelf ook het wasmiddel al een tijdje. Maar als de was eruit komt ruikt het muf. Ik heb de wasmachine al meerdere keren gereinigd en ik heb hem ook al een aantal keer op 90 graden laten draaien met soda. Zou ik te veel weinig wasmiddel toevoegen? Of krijg je heftige zweetgeur er met dit wasmiddel niet uit? Azijn in het wasverzachter bakje helpt ook niet.

Petet
Door

Petet

op 15 Jan 2020

Aan R. Dat muffe had ik ook, helaas. De oplossingen waren: buiten laten drogen indien mogelijk. Of extra centrifugeren en helaas toch wasverzachter ipv azijn te gebruiken bij binnenbdrogen.

Marieke
Door

Marieke

op 27 Mar 2020

Bedankt voor het fijne recept. Ik heb een vraagje. Als ik dit wasmiddel toevoeg aan de was wordt het goed schoon. Als ik het wasgoed eruit haal en uitspoel dan blijft er zeep uitkomen. Heb ik te veel gebruikt? Of is het minder geschikt voor een zeer zuinige wasmachine. Alvast bedankt!

Mirjam
Door

Mirjam

op 23 Jul 2020

Zeep is precies dat, Zeep, het is ,niet bedoeld om kleding in een wasmachine te wassen. Je hebt tensiden (wasactieve stoffen) nodig om kleding in de wasmachine te wassen. Na verloop van tijd zullen zeepresten (denk aan badkuipringen) en vuildeeltjes in de vezels van uw kleding achterblijven, omdat zeep op oliebasis is en zeepresten en vuil NIET uit je kleding in de wasmachine niet kan worden weggespoeld.

Mike Zeelen
Door

Mike Zeelen

op 14 Jun 2020

Ook bij mij bleef het wasmiddel gemaakt met Aleppozeep te dun. Heb er 5 gr. (5 thl.) Xanthan Gum bij gedaan. Wasmiddel moet ca. 50° zijn, dan kun je de 2 goed mengen. Het wordt niet superdik maar het is aanvaardbaar. Natuurlijk kun je ook meer Xanthaan toevoegen als je wil. Wat het op de lange termijn met het wasgoed doet, weet ik natuurlijk nog niet. Weet jij het Monique?

366 dagen LICHT #252 - 365 dagen project
Door

366 dagen LICHT #252 - 365 dagen project

op 19 Aug 2020

[…] ie een was tussen de 90 en de 60 graden. Maar vanwege het milieu was ik op 30° met een wasei of zelfgemaakt vloeibaar wasmiddel. En die microvezel vaatdoeken spaar ik op en doe ze in een Guppy waszak, die […]

Izabela
Door

Izabela

op 31 Aug 2020

Mijn wasmiddel bleef ook vloeibaar, maar dit heeft geen negatief effect op de was zelf die er heel proper uitkwam. Ik heb gelezen dat het wasmiddel vloeibaar blijft wanneer je zeep gebruikt op basis van olijfolie zoals de groene Marseillezeep. Witte marseillezeep dikt blijkbaar wel in, maar is niet duurzaam doordat het palmolie bevat en dus geen aanrader. Het is gewoon een kwestie van gewoonte, we zijn nu eenmaal door reclame en alle wasgels dikkere wasmiddel gewoon. Om een lekker geurtje te verzekeren, kan je behalve in het wasmiddel, in het bakje van de wasverzachter essentiële olie toevoegen. Die wordt pas na het wassen toegevoegd waardoor de geur minder "verdwijnt".

Astrid
Door

Astrid

op 29 Nov 2020

Mijn zeep blijft ook vloeibaar, ondanks ik het met jullie eigen zeepvlokken (Marseille zeepvlokken van Aroma lifestyle) heb gemaakt. Ook volgens het opgegeven recept en nacht koel wegzetten. Deze zeepvlokken bevatten wel verantwoord verkregen Palmolie en zou idd dik moeten worden. Wat doe ik fout of heb ik nu toch de verkeerde vlokken als ik een lobbig wasmiddel wil krijgen. Nog tips? Hoor graag van jullie.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 02 Dec 2020

Hai Astrid,Dat is vreemd want ik maak mijn eigen wasmiddel ook altijd met deze zeepvlokken en bij mij wordt het wel lobbig. Maar als het vloeibaar is werkt het net zo goed, dus voor de werking maakt het niet uit. Misschien is het alleen wat lastiger met doseren. Alhoewel ik zelf juist graag een wat vloeibaarder wasmiddel zou willen 😁

inne
Door

inne

op 08 Dec 2020

Ik heb de zeepvlokken van jullie gebruikt maar het wordt erg slijmerig. Goed gemixed en is al beter maar na een tijd werd het terug 1 brok slijm.. erg vervelend. Hoe kan ik dit voorkomen ?

Marlieke
Door

Marlieke

op 02 Jan 2021

Hoi, mijn witte was wordt geel bij het gebruiken van dit zelfgemaakte wasmiddel. Enig idee hoe dit kan?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 18 Mar 2021

Heb je wel soda bij het witte wasmiddel gedaan? Misschien ligt het aan de zeep die je gebruikt hebt of aan de etherische olie? Maar bij de witte was kan je ook nog een schepje zuurstofbleek (oxi poeder) toevoegen, dan blijft de was witter. Dat doe ik zelf ook meestal.

Waspods
Door

Waspods

op 04 Jan 2021

Wat een leuk idee zeg! Vooral de toevoeging van Lavendel olie is interessant, zodat je zelf de intensiteit van geur kan bepalen. Ik ben wel benieuwd of het mij in 1 keer gaat lukken, dit weekend maar eens aan de slag!

dennis
Door

dennis

op 16 Feb 2021

Ik heb bij voorbaat tijdens het maken van het recept al een scheutje schoonmaakazijn gegoten, plus wat eucalyptusolie. Nachtje afkoelen, doorroetren, in glazen flessen gegoten en kant-en-klaar! Momenteel giet ik het wel in het wasmiddelbakje, maar wellicht dat in een wasbolletje beter werkt - alleen heb ik dat niet...

baten ingrid
Door

baten ingrid

op 07 Apr 2021

misschien als we met zijn allen vragen om deze wasbolletjes op de site te verkopen? ik wil er zeker al 5 kopen

Yolanda
Door

Yolanda

op 21 Mar 2021

Bij de keuze van Marseille zeep is het belangrijk dat je kiest voor de palmoplie vrije variant. Anders is het niet bepaald mileu bewust !!!!

Bertie
Door

Bertie

op 14 Apr 2021

Hallo, je zegt dat je de helft moet overgieten, 2,5 liter en daar de soda bijdoen. Wat doe jij met de andere 2,5 liter, is dat voor de bonte was bedoeld?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 26 Apr 2021

Ja, dat klopt de andere helft is voor de bonte was.

Maak je eigen wasmiddel zonder gekke toevoegingen! – Help het klimaat
Door

Maak je eigen wasmiddel zonder gekke toevoegingen! – Help het klimaat

op 05 May 2021

[…] voor vloeibaar wasmiddelIk heb het recept gebruikt van AromaLifestyle. Ik heb het hieronder in 4 stappen uitgelegd.Recept voor waspoederAls je liever met waspoeder wast […]

Wilma
Door

Wilma

op 11 May 2021

Super uitgelegd. Ik heb ipv soda, baking soda gebruikt. Maakt dat nog verschil? Bij mij blijft het wasmiddel trouwens ook dun, maar mijn was is prima schoon 👍🏻😊

Reactie plaatsen