Page content

Zelf wasmiddel maken, snel, effectief en goedkoop

Zelf wasmiddel maken, snel, effectief en goedkoop

Maak je eigen wasmiddel snel en eenvoudig met dit recept met marseille zeep of zeepvlokken. Zelf wasmiddel maken leer je hier.

Zelf wasmiddel maken en je was wassen met je eigengemaakte vloeibaar wasmiddel met alleen natuurlijke ingrediënten is beter voor je kleding, je huid en het milieu (en natuurlijk voor je portemonnee) dan de chemische middelen die je in de winkel kunt kopen en het werkt net zo effectief.

Zelf wasmiddel maken is simpel en spaart je veel geld. Zeker met dit wasmiddel recept.

Mocht het maken van wasmiddel je te ver gaan dan zijn wasnoten ook een goed alternatief, in ieder geval voor de gekleurde was.

Ik ben zelf gaan zoeken naar andere wasmiddelen omdat de chemische samenstelling en geur van de gangbare wasmiddelen mij steeds meer tegen ging staan en ook de belastbaarheid voor onze natuur gaf me geen goed gevoel.

Bij mijn zoektocht naar ecologisch verantwoorde wasmiddelen kwam ik diverse recepten om zelf wasmiddelen te maken en de wasnoten tegen.

Gebruik dit recept voor zelf wasmiddel maken. Het is mijn favoriete recept voor vloeibaar wasmiddel met marseillezeep.

 

zelf wasmiddel maken

 

 

Zelf wasmiddel maken van marseillezeep

Zelf wasmiddel maken gaat heel goed met marseillezeep, castillezeep of aleppozeep.

Dit  zijn een natuurlijke zepen en bevatten geen kleurstoffen en conserverings- middelen.

Marseillezeep is te koop bij bijvoorbeeld De Tuinen of de natuurwinkel.

Je kan ook zeepvlokken gebruiken, dat spaart het raspen en de zeepvlokken kan je ook gebruiken om vloeibare zeep te maken voor bijv. handzeep of douchegel.

Hier een recept voor zelf wasmiddel maken bestaande uit 2,5 liter wasmiddel voor de witte was en 2,5 liter voor de bonte was

  •  80 gram geraspte zeep of zeepvlokken.
  • 40 gram soda (voor de witte was)
  • 5 liter water (kokend)
  • 60 druppels etherische olie

Kook een liter water. Voeg de geraspte of fijngesneden marseillezeep toe. Roer goed door. En blijf doorroeren tot alle zeep is opgelost. Voeg nog vier liter kokend water toe (dit kan ook in een schone emmer als je niet zo’n grote pan hebt).

Giet de helft van het zeepsop over in een andere pan of emmer en voeg hieraan de soda toe. Soda heeft een lichtblekend effect en is daardoor geschikt voor de witte was. (Let op: hele oude wasmachines hebben soms nog aluminium onderdelen en die wasmachines kunnen niet tegen soda, het tast namelijk de aluminiumonderdelen aan)

Laat dit 1 nacht afkoelen en voeg dan de volgende dag naar keuze de etherische olie toe. 30 druppels per 2,5 liter wasmiddel of als je een sterkere geur wilt dan nog iets meer.

Citroen etherische olie versterkt het witeffect en het vetoplossende effect van het vloeibaar wasmiddel Dit is dus heel geschikt voor het witte wasmiddel recept. Ik voeg zelf vaak nog een lepeltje biologische zuurstofbleek (bijvoorbeeld van Ecover, te verkrijgen bij de reform of biowinkel) toe aan de witte was omdat naar mijn gevoel dat net nog even dat beetje extra geeft waardoor je was mooi wit en schoon wordt.

Eucalyptus olie is zeer geschikt bij het wassen van beddengoed omdat het helpt tegen huismijt

Lavendel etherische olie en YlangYlang zijn heerlijke geurende olie voor als je een wasmiddel wilt met wat meer geur.

Bij een hele gevoelige huid kan je natuurlijk ook de etherische olie achterwege laten en een ongeparfumeerd wasmiddel maken. Of je voegt per wasbeurt een paar druppeltjes etherische olie toe, zo kan je iedere keer wat anders gebruiken.

Je zult zien dat na 1 nacht je vloeibare wasmiddel verandert is in een dikke gel achtige massa. Roer alles nog een keer goed door (dit gaat het beste met de staafmixer want dan krijg je een mooi vloeibaar wasmiddel maar  het gaat ook met een houten lepel)  zodat eventuele klonten verdwijnen en het wasmiddel weer vloeibaar wordt en giet het wasmiddel dan over in lege, goed omgespoelde, (wasmiddel) flessen.

Dit (ongeparfumeerde wasmiddel) is in principe geschikt voor alle was op lage en op hoge temperaturen.  Er is ongeveer een wasbolletje per keer nodig.

Voor gebruik altijd even goed schudden om eventueel klontjes weer op te lossen.

Gebruik je liever een waspoeder, dan is dit recept wellicht iets voor jou.

 

 

Wil je nog meer recepten voor wasmiddelen en andere schoonmaakproducten op natuurlijke basis dan kan ik je het Natuurlijk Huishouden e-book echt aanbevelen.

Dit is een boek met heel veel tips en recepten met simpele ingrediënten die je vaak al in huis hebt zoals soda, water, citroensap, azijn en etherische olie. En andere kun je gemakkelijk vinden in de supermarkt, toko of biologische winkel.

Van dit boek krijg je zin in schoonmaken met natuurlijke producten en het is een bron van inspiratie.

 

 

 

Comment Section

37 reacties op “Zelf wasmiddel maken, snel, effectief en goedkoop


Door Tamara op 18 oktober 2017

Ik heb de juiste verhouding gebruikt, maar de massa dikt niet in, ze blijft waterachtig.
Hoe komt dit?
Kan het zijn dat ik het te kort heb laten koken?


Door Monica-Can op 27 oktober 2017

Kan aan de zeepsoort liggen. Heb je het een nacht af laten koelen, het wordt pas dik nadat het echt goed afgekoeld is.


Door Maite op 27 april 2018

Ik heb precies hetzelfde!!! Help! Ik heb Aleppo zeep gebruikt. Ben je erachter gekomen wat het probleem was?


Door Anita op 5 augustus 2018

Ik heb het probleem ook. Aleppo zeep gebruikt


Door Tinneke op 10 november 2017

werkt dit ook voor de zwarte was of gekleurde was?


Door Monica-Can op 17 november 2017

Ja, er staan 2 recepten. 1 voor de witte en 1 voor de gekleurde was.


Door Arno op 29 november 2017

Ik heb alepo zeep gebruikt. Word ook niet dikker.


Door Mathilde Verbon op 21 november 2017

Ik heb de Zwitsal zeep gebruikt en precies de hoeveelheden aan gehouden. De zeep is na 12 uur een dikke substantie geworden. Na het mixen kreeg ik de gelslierten niet weg. De geur zat er wel in. De was gedaan met 100 ml wasmiddel maar was kwam er niet schoon uit en de geur was verdwenen. Het leek of ik de was zonder wasmiddel had gebruikt. Wat kan de oorzaak zijn geweest


Door Monica-Can op 23 november 2017

Zwitsal zeep is waarschijnlijk niet geschikt om zelf wasmiddel te maken. Hier zitten te veel toevoegingen in die dit soort problemen kunnen veroorzaken. Marseille zeep is beter geschikt voor je wasmiddel.


Door Thomas op 7 juli 2018

Geen expert hier, maar toch: babyzeep heeft een andere samenstelling dan gewone zeep. Me dunkt dat zwitsalzeep de oorzaak is geweest.


Door Maaike op 3 december 2017

Bij mij is de ene helft met soda wel goed ingedikt en de andere helft zonder soda blijft waterachtig kan ik dit nog wel gebruiken?


Door Monica-Can op 5 december 2017

Ja hoor, dat kan je zeker nog gebruiken. Werkt ook goed.


Door Marijke op 2 januari 2018

Hoeveel ml. wan dit zelfgemaakte wasmiddel gebruik je best per wasbeurt?


Door Monica-Can op 3 januari 2018

Ik gebruik altijd een wasbolletje van ongeveer 40 ml.


Door henk op 10 mei 2018

Voor welke inhoudscapaciteit wasmachine is deze hoeveelheid?


Door Jasper op 5 januari 2018

Ik lees dat het gebruik van soda niet geschikt is voor wasmachines die alumium onderdelen hebben. Ik ben zelf geen chemicus:-). Kan iemand daar iets meer over zeggen?


Door Marieke op 5 maart 2018

Ik doe altijd een scheut azijn in het wasverzachterbakje (tegen kalk en voor een lekker zachte was). Nu las ik dat azijn en soda op elkaar reageren. Kan ik die azijn nog gebruiken als ik het wasmiddel voor de witte was van deze website gebruik?


Door Monica-Can op 5 maart 2018

Ik gebruik ook altijd azijn als wasverzachter. Dan is het wasmiddel echter al weggespoeld dus komt niet in aanraking met de azijn die pas in de laatste spoelgang door het wasverzachterbakje gaat. Werkt prima met het witte wasmiddel.


Door Amelie op 7 maart 2018

Hallo
Ik was al een aantal jaren met zelfgemaakt wasmiddel en ik ben er super tevreden over! Nu vroeg ik me af of het ook geschikt is om baby kleding hiermee te wassen?


Door Monica-Can op 8 maart 2018

Ja zeker, doordat er geen kunstmatige parfumstoffen inzitten kan je het prima gebruiken om ook babykleding mee te wassen. Een scheutje azijn in het wasverzachterbakje, zorgt er dan voor dat er ook geen zeeprestjes in de kleding achterblijven. (en de geur ruik je niet meer na het drogen).


Door Janneke op 5 april 2018

Bedoel je met Soda baking soda?


Door Janneke op 13 april 2018

Hoe lang moet het komen?


Door Lyon op 26 april 2018

Goedemiddag,

Ik heb gisteren voor het eerst wasmiddel geprobeerd te maken.
Gewoon de instructies gevolgd die hier beschreven staan.(heb alles wel gedeeld door 2 voor 2.5 liter).

Alleen helaas blijft de ‘wasmiddel’ waterig en word het niet dikker.
Ik heb bij Tuinen Marseille zeep van Jacob Hooy gebruikt, maar helaas zonder succes.
Ik weet dus niet wat ik verkeerd doe, graag een beetje hulp.

Met vriendelijke groet,

Lyon


Door Maite op 27 april 2018

Ik heb echt precies hetzelfde probleem! En toevallig ook gisteren voor het eerst gemaakt! Ik heb Aleppo zeep gebruikt. Het is nog steeds dun. Ik heb er zeep bij gedaan, omdat ik wellicht teveel water had gebruikt. Maar het is inderdaad nog steeds dun…en het heeft al een hele nacht gestaan. Ik begrijp uit de reactie dat je dit “wasmiddel” nog steeds kunt gebruiken, maar beetje jammer dat het superdun blijft. Moet je het dan meer laten inkomen of iets dergelijks? Graag hulp voor mij en Lyon 🙂


Door Monica-Can op 30 april 2018

Het heeft waarschijnlijk te maken met de soort zeep die je gebruikt en de hoeveelheid olie die de zeep nog bevat. Wellicht volgende keer een andere zeep gebruiken. Ik gebruik zelf de zeepvlokken uit de Aromalifestyle shop en die worden altijd netjes dik.


Door Leesi op 29 april 2018

Ik heb dit eens geprobeerd uit nieuwsgierigheid, maar het wasmiddel is héél slijmerig. Ik heb het al verdund met extra water, maar het blijft toch. Heb ik het te kort gekookt, te lang gekookt, te snel gemixt? Over de geur en waskracht super tevreden!

Is dit normaal?


Door Monica-Can op 30 april 2018

Heb je gemixt met een staafmixer? Dat helpt meestal wel om het slijmerige te voorkomen. Als ik met een lepel roer is het ook slijmerig, met de staafmixer niet. En altijd even goed schudden voor gebruik helpt ook goed.


Door elle op 30 april 2018

hoelang is het houdbaar?


Door Monica-Can op 30 april 2018

Het is minstens 3 maanden houdbaar maar bij mij is het meestal sneller op 😉


Door Brigit op 13 mei 2018

Dag Monica, Ik heb een vraagje over soda mbt het oplossen van aluminium delen. Als je een oude wasmachine hebt kan je dus beter zonder soda doen, ook voor de witte was?


Door Monica-Can op 18 mei 2018

Ja, bij een oude wasmachine is zonder soda veiliger.


Door Moon op 16 mei 2018

De link naar de 40 gram soda is “dood”


Door Monica-Can op 18 mei 2018

Bedankt voor je berichtje. Ik heb de link aangepast. Hij werkt weer 🙂


Door Jenny op 1 juni 2018

Heel gemakkelijk om zelf te maken ik ben fan


Door Ria op 1 juni 2018

Je kunt ook blok van sunligtzeep raspen.


Door Elke op 26 juni 2018

Mijn wasmiddel werkt heel goed, ik ben er zeer tevreden van! Ik ruik alleen niets van de etherische olie… Heel raar. Zou je bijvoorbeeld ook marseillezeep met een geurtje kunnen gebruiken?


Door Anita op 5 augustus 2018

Ik heb het probleem ook. Aleppo zeep gebruikt

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.