Page content

Zelf wasmiddel maken, snel, effectief en goedkoop

Zelf wasmiddel maken, snel, effectief en goedkoop

Maak je eigen wasmiddel snel en eenvoudig met dit recept met marseille zeep of zeepvlokken. Zelf wasmiddel maken leer je hier.

Zelf wasmiddel maken en je was wassen met je eigengemaakte vloeibaar wasmiddel met alleen natuurlijke ingrediënten is beter voor je kleding, je huid en het milieu (en natuurlijk voor je portemonnee) dan de chemische middelen die je in de winkel kunt kopen en het werkt net zo effectief.

Zelf wasmiddel maken is simpel en spaart je veel geld. Zeker met dit wasmiddel recept.

Mocht het maken van wasmiddel je te ver gaan dan zijn wasnoten ook een goed alternatief, in ieder geval voor de gekleurde was.

Ik ben zelf gaan zoeken naar andere wasmiddelen omdat de chemische samenstelling en geur van de gangbare wasmiddelen mij steeds meer tegen ging staan en ook de belastbaarheid voor onze natuur gaf me geen goed gevoel.

Bij mijn zoektocht naar ecologisch verantwoorde wasmiddelen kwam ik diverse recepten om zelf wasmiddelen te maken en de wasnoten tegen.

Gebruik dit recept voor zelf wasmiddel maken. Het is mijn favoriete recept voor vloeibaar wasmiddel met marseillezeep.

 

zelf wasmiddel maken

 

 

Zelf wasmiddel maken van marseillezeep

Zelf wasmiddel maken gaat heel goed met marseillezeep, castillezeep of aleppozeep.

Dit  zijn een natuurlijke zepen en bevatten geen kleurstoffen en conserverings- middelen.

Marseillezeep is te koop bij bijvoorbeeld De Tuinen of de natuurwinkel.

Je kan ook zeepvlokken gebruiken, dat spaart het raspen en de zeepvlokken kan je ook gebruiken om vloeibare zeep te maken voor bijv. handzeep of douchegel.

Hier een recept voor zelf wasmiddel maken bestaande uit 2,5 liter wasmiddel voor de witte was en 2,5 liter voor de bonte was

  •  80 gram geraspte zeep of zeepvlokken.
  • 40 gram soda (voor de witte was)
  • 5 liter water (kokend)
  • 60 druppels etherische olie

Kook een liter water. Voeg de geraspte of fijngesneden marseillezeep toe. Roer goed door. En blijf doorroeren tot alle zeep is opgelost. Voeg nog vier liter kokend water toe (dit kan ook in een schone emmer als je niet zo’n grote pan hebt).

Giet de helft van het zeepsop over in een andere pan of emmer en voeg hieraan de soda toe. Soda heeft een lichtblekend effect en is daardoor geschikt voor de witte was. (Let op: hele oude wasmachines hebben soms nog aluminium onderdelen en die wasmachines kunnen niet tegen soda, het tast namelijk de aluminiumonderdelen aan)

Laat dit 1 nacht afkoelen en voeg dan de volgende dag naar keuze de etherische olie toe. 30 druppels per 2,5 liter wasmiddel of als je een sterkere geur wilt dan nog iets meer.

Citroen etherische olie versterkt het witeffect en het vetoplossende effect van het vloeibaar wasmiddel Dit is dus heel geschikt voor het witte wasmiddel recept. Ik voeg zelf vaak nog een lepeltje biologische zuurstofbleek (bijvoorbeeld van Ecover, te verkrijgen bij de reform of biowinkel) toe aan de witte was omdat naar mijn gevoel dat net nog even dat beetje extra geeft waardoor je was mooi wit en schoon wordt.

Eucalyptus olie is zeer geschikt bij het wassen van beddengoed omdat het helpt tegen huismijt

Lavendel etherische olie en YlangYlang zijn heerlijke geurende olie voor als je een wasmiddel wilt met wat meer geur.

Bij een hele gevoelige huid kan je natuurlijk ook de etherische olie achterwege laten en een ongeparfumeerd wasmiddel maken. Of je voegt per wasbeurt een paar druppeltjes etherische olie toe, zo kan je iedere keer wat anders gebruiken.

Je zult zien dat na 1 nacht je vloeibare wasmiddel verandert is in een dikke gel achtige massa. Roer alles nog een keer goed door (dit gaat het beste met de staafmixer want dan krijg je een mooi vloeibaar wasmiddel maar  het gaat ook met een houten lepel)  zodat eventuele klonten verdwijnen en het wasmiddel weer vloeibaar wordt en giet het wasmiddel dan over in lege, goed omgespoelde, (wasmiddel) flessen.

Dit (ongeparfumeerde wasmiddel) is in principe geschikt voor alle was op lage en op hoge temperaturen.  Er is ongeveer een wasbolletje per keer nodig.

Voor gebruik altijd even goed schudden om eventueel klontjes weer op te lossen.

Gebruik je liever een waspoeder, dan is dit recept wellicht iets voor jou.

 

 

Wil je nog meer recepten voor wasmiddelen en andere schoonmaakproducten op natuurlijke basis dan kan ik je het Natuurlijk Huishouden e-book echt aanbevelen.

Dit is een boek met heel veel tips en recepten met simpele ingrediënten die je vaak al in huis hebt zoals soda, water, citroensap, azijn en etherische olie. En andere kun je gemakkelijk vinden in de supermarkt, toko of biologische winkel.

Van dit boek krijg je zin in schoonmaken met natuurlijke producten en het is een bron van inspiratie.

 

 

 

Comment Section

4 reacties op “Zelf wasmiddel maken, snel, effectief en goedkoop


Door Tamara op 18 oktober 2017

Ik heb de juiste verhouding gebruikt, maar de massa dikt niet in, ze blijft waterachtig.
Hoe komt dit?
Kan het zijn dat ik het te kort heb laten koken?


Door Monica-Can op 27 oktober 2017

Kan aan de zeepsoort liggen. Heb je het een nacht af laten koelen, het wordt pas dik nadat het echt goed afgekoeld is.


Door Tinneke op 10 november 2017

werkt dit ook voor de zwarte was of gekleurde was?


Door Monica-Can op 17 november 2017

Ja, er staan 2 recepten. 1 voor de witte en 1 voor de gekleurde was.

Plaats een reactie


*