arrow_drop_up arrow_drop_down

Zelf wasmiddel maken, snel, effectief en goedkoop

Maak je eigen wasmiddel snel en eenvoudig met dit recept met marseille zeep of zeepvlokken. Zelf wasmiddel maken leer je hier.

Zelf wasmiddel maken en je was wassen met je eigengemaakte vloeibaar wasmiddel met alleen natuurlijke ingrediënten is beter voor je kleding, je huid en het milieu (en natuurlijk voor je portemonnee) dan de chemische middelen die je in de winkel kunt kopen en het werkt net zo effectief.

Zelf wasmiddel maken is simpel en spaart je veel geld. Zeker met dit wasmiddel recept.

Mocht het maken van wasmiddel je te ver gaan dan zijn wasnoten ook een goed alternatief, in ieder geval voor de gekleurde was.

Ik ben zelf gaan zoeken naar andere wasmiddelen omdat de chemische samenstelling en geur van de gangbare wasmiddelen mij steeds meer tegen ging staan en ook de belastbaarheid voor onze natuur gaf me geen goed gevoel.

Bij mijn zoektocht naar ecologisch verantwoorde wasmiddelen kwam ik diverse recepten om zelf wasmiddelen te maken en de wasnoten tegen.

Gebruik dit recept voor zelf wasmiddel maken. Het is mijn favoriete recept voor vloeibaar wasmiddel met marseillezeep.

 

zelf wasmiddel maken

 

 

Zelf wasmiddel maken van marseillezeep

Zelf wasmiddel maken gaat heel goed met marseillezeep, castillezeep of aleppozeep.

Dit  zijn een natuurlijke zepen en bevatten geen kleurstoffen en conserverings- middelen.

Marseillezeep is te koop bij bijvoorbeeld De Tuinen of de natuurwinkel.

Je kan ook zeepvlokken gebruiken, dat spaart het raspen en de zeepvlokken kan je ook gebruiken om vloeibare zeep te maken voor bijv. handzeep of douchegel.

Hier een recept voor zelf wasmiddel maken bestaande uit 2,5 liter wasmiddel voor de witte was en 2,5 liter voor de bonte was

  •  80 gram geraspte zeep of zeepvlokken.
  • 40 gram soda (voor de witte was)
  • 5 liter water (kokend)
  • 60 druppels etherische olie

Kook een liter water. Voeg de geraspte of fijngesneden marseillezeep toe. Roer goed door. En blijf doorroeren tot alle zeep is opgelost. Voeg nog vier liter kokend water toe (dit kan ook in een schone emmer als je niet zo’n grote pan hebt).

Giet de helft van het zeepsop over in een andere pan of emmer en voeg hieraan de soda toe. Soda heeft een lichtblekend effect en is daardoor geschikt voor de witte was. (Let op: hele oude wasmachines hebben soms nog aluminium onderdelen en die wasmachines kunnen niet tegen soda, het tast namelijk de aluminiumonderdelen aan)

Laat dit 1 nacht afkoelen en voeg dan de volgende dag naar keuze de etherische olie toe. 30 druppels per 2,5 liter wasmiddel of als je een sterkere geur wilt dan nog iets meer.

Citroen etherische olie versterkt het witeffect en het vetoplossende effect van het vloeibaar wasmiddel Dit is dus heel geschikt voor het witte wasmiddel recept. Ik voeg zelf vaak nog een lepeltje biologische zuurstofbleek (bijvoorbeeld van Ecover, te verkrijgen bij de reform of biowinkel) toe aan de witte was omdat naar mijn gevoel dat net nog even dat beetje extra geeft waardoor je was mooi wit en schoon wordt.

Eucalyptus olie is zeer geschikt bij het wassen van beddengoed omdat het helpt tegen huismijt

Lavendel etherische olie en YlangYlang zijn heerlijke geurende olie voor als je een wasmiddel wilt met wat meer geur.

Bij een hele gevoelige huid kan je natuurlijk ook de etherische olie achterwege laten en een ongeparfumeerd wasmiddel maken. Of je voegt per wasbeurt een paar druppeltjes etherische olie toe, zo kan je iedere keer wat anders gebruiken.

Je zult zien dat na 1 nacht je vloeibare wasmiddel verandert is in een dikke gel achtige massa. Roer alles nog een keer goed door (dit gaat het beste met de staafmixer want dan krijg je een mooi vloeibaar wasmiddel maar  het gaat ook met een houten lepel)  zodat eventuele klonten verdwijnen en het wasmiddel weer vloeibaar wordt en giet het wasmiddel dan over in lege, goed omgespoelde, (wasmiddel) flessen.

Dit (ongeparfumeerde wasmiddel) is in principe geschikt voor alle was op lage en op hoge temperaturen.  Er is ongeveer een wasbolletje per keer nodig.

Voor gebruik altijd even goed schudden om eventueel klontjes weer op te lossen.

Gebruik je liever een waspoeder, dan is dit recept wellicht iets voor jou.

 

 

Wil je nog meer recepten voor wasmiddelen en andere schoonmaakproducten op natuurlijke basis dan kan ik je het Natuurlijk Huishouden e-book echt aanbevelen.

Dit is een boek met heel veel tips en recepten met simpele ingrediënten die je vaak al in huis hebt zoals soda, water, citroensap, azijn en etherische olie. En andere kun je gemakkelijk vinden in de supermarkt, toko of biologische winkel.

Van dit boek krijg je zin in schoonmaken met natuurlijke producten en het is een bron van inspiratie.

 

 

 

Tamara

Door

Tamara

op 18 October 2017

Ik heb de juiste verhouding gebruikt, maar de massa dikt niet in, ze blijft waterachtig. Hoe komt dit? Kan het zijn dat ik het te kort heb laten koken?

Monica-Can

Door

Monica-Can

op 27 October 2017

Kan aan de zeepsoort liggen. Heb je het een nacht af laten koelen, het wordt pas dik nadat het echt goed afgekoeld is.

Maite

Door

Maite

op 27 April 2018

Ik heb precies hetzelfde!!! Help! Ik heb Aleppo zeep gebruikt. Ben je erachter gekomen wat het probleem was?

Anita

Door

Anita

op 5 August 2018

Ik heb het probleem ook. Aleppo zeep gebruikt

Tinneke

Door

Tinneke

op 10 November 2017

werkt dit ook voor de zwarte was of gekleurde was?

Monica-Can

Door

Monica-Can

op 17 November 2017

Ja, er staan 2 recepten. 1 voor de witte en 1 voor de gekleurde was.

Arno

Door

Arno

op 29 November 2017

Ik heb alepo zeep gebruikt. Word ook niet dikker.

leentje

Door

leentje

op 30 October 2018

ik heb voor 2.5l water, 200gran marseillezeep gebruikt en was perfect qua dikte

Fabienne

Door

Fabienne

op 26 February 2019

Oesje Leentje, dat is wel héél erg veel zeep hoor!

Mathilde Verbon

Door

Mathilde Verbon

op 21 November 2017

Ik heb de Zwitsal zeep gebruikt en precies de hoeveelheden aan gehouden. De zeep is na 12 uur een dikke substantie geworden. Na het mixen kreeg ik de gelslierten niet weg. De geur zat er wel in. De was gedaan met 100 ml wasmiddel maar was kwam er niet schoon uit en de geur was verdwenen. Het leek of ik de was zonder wasmiddel had gebruikt. Wat kan de oorzaak zijn geweest

Monica-Can

Door

Monica-Can

op 23 November 2017

Zwitsal zeep is waarschijnlijk niet geschikt om zelf wasmiddel te maken. Hier zitten te veel toevoegingen in die dit soort problemen kunnen veroorzaken. Marseille zeep is beter geschikt voor je wasmiddel.

Thomas

Door

Thomas

op 7 July 2018

Geen expert hier, maar toch: babyzeep heeft een andere samenstelling dan gewone zeep. Me dunkt dat zwitsalzeep de oorzaak is geweest.

Maaike

Door

Maaike

op 3 December 2017

Bij mij is de ene helft met soda wel goed ingedikt en de andere helft zonder soda blijft waterachtig kan ik dit nog wel gebruiken?

Monica-Can

Door

Monica-Can

op 5 December 2017

Ja hoor, dat kan je zeker nog gebruiken. Werkt ook goed.

Marijke

Door

Marijke

op 2 January 2018

Hoeveel ml. wan dit zelfgemaakte wasmiddel gebruik je best per wasbeurt?

Monica-Can

Door

Monica-Can

op 3 January 2018

Ik gebruik altijd een wasbolletje van ongeveer 40 ml.

henk

Door

henk

op 10 May 2018

Voor welke inhoudscapaciteit wasmachine is deze hoeveelheid?

Jasper

Door

Jasper

op 5 January 2018

Ik lees dat het gebruik van soda niet geschikt is voor wasmachines die alumium onderdelen hebben. Ik ben zelf geen chemicus:-). Kan iemand daar iets meer over zeggen?

Marieke

Door

Marieke

op 5 March 2018

Ik doe altijd een scheut azijn in het wasverzachterbakje (tegen kalk en voor een lekker zachte was). Nu las ik dat azijn en soda op elkaar reageren. Kan ik die azijn nog gebruiken als ik het wasmiddel voor de witte was van deze website gebruik?

Monica-Can

Door

Monica-Can

op 5 March 2018

Ik gebruik ook altijd azijn als wasverzachter. Dan is het wasmiddel echter al weggespoeld dus komt niet in aanraking met de azijn die pas in de laatste spoelgang door het wasverzachterbakje gaat. Werkt prima met het witte wasmiddel.

Amelie

Door

Amelie

op 7 March 2018

Hallo Ik was al een aantal jaren met zelfgemaakt wasmiddel en ik ben er super tevreden over! Nu vroeg ik me af of het ook geschikt is om baby kleding hiermee te wassen?

Monica-Can

Door

Monica-Can

op 8 March 2018

Ja zeker, doordat er geen kunstmatige parfumstoffen inzitten kan je het prima gebruiken om ook babykleding mee te wassen. Een scheutje azijn in het wasverzachterbakje, zorgt er dan voor dat er ook geen zeeprestjes in de kleding achterblijven. (en de geur ruik je niet meer na het drogen).

Janneke

Door

Janneke

op 5 April 2018

Bedoel je met Soda baking soda?

Janneke

Door

Janneke

op 13 April 2018

Hoe lang moet het komen?

Lyon

Door

Lyon

op 26 April 2018

Goedemiddag, Ik heb gisteren voor het eerst wasmiddel geprobeerd te maken. Gewoon de instructies gevolgd die hier beschreven staan.(heb alles wel gedeeld door 2 voor 2.5 liter). Alleen helaas blijft de 'wasmiddel' waterig en word het niet dikker. Ik heb bij Tuinen Marseille zeep van Jacob Hooy gebruikt, maar helaas zonder succes. Ik weet dus niet wat ik verkeerd doe, graag een beetje hulp. Met vriendelijke groet, Lyon

Maite

Door

Maite

op 27 April 2018

Ik heb echt precies hetzelfde probleem! En toevallig ook gisteren voor het eerst gemaakt! Ik heb Aleppo zeep gebruikt. Het is nog steeds dun. Ik heb er zeep bij gedaan, omdat ik wellicht teveel water had gebruikt. Maar het is inderdaad nog steeds dun...en het heeft al een hele nacht gestaan. Ik begrijp uit de reactie dat je dit "wasmiddel" nog steeds kunt gebruiken, maar beetje jammer dat het superdun blijft. Moet je het dan meer laten inkomen of iets dergelijks? Graag hulp voor mij en Lyon :)

Monica-Can

Door

Monica-Can

op 30 April 2018

Het heeft waarschijnlijk te maken met de soort zeep die je gebruikt en de hoeveelheid olie die de zeep nog bevat. Wellicht volgende keer een andere zeep gebruiken. Ik gebruik zelf de zeepvlokken uit de Aromalifestyle shop en die worden altijd netjes dik.

Leesi

Door

Leesi

op 29 April 2018

Ik heb dit eens geprobeerd uit nieuwsgierigheid, maar het wasmiddel is héél slijmerig. Ik heb het al verdund met extra water, maar het blijft toch. Heb ik het te kort gekookt, te lang gekookt, te snel gemixt? Over de geur en waskracht super tevreden! Is dit normaal?

Monica-Can

Door

Monica-Can

op 30 April 2018

Heb je gemixt met een staafmixer? Dat helpt meestal wel om het slijmerige te voorkomen. Als ik met een lepel roer is het ook slijmerig, met de staafmixer niet. En altijd even goed schudden voor gebruik helpt ook goed.

elle

Door

elle

op 30 April 2018

hoelang is het houdbaar?

Monica-Can

Door

Monica-Can

op 30 April 2018

Het is minstens 3 maanden houdbaar maar bij mij is het meestal sneller op ;-)

Brigit

Door

Brigit

op 13 May 2018

Dag Monica, Ik heb een vraagje over soda mbt het oplossen van aluminium delen. Als je een oude wasmachine hebt kan je dus beter zonder soda doen, ook voor de witte was?

Monica-Can

Door

Monica-Can

op 18 May 2018

Ja, bij een oude wasmachine is zonder soda veiliger.

Moon

Door

Moon

op 16 May 2018

De link naar de 40 gram soda is "dood"

Monica-Can

Door

Monica-Can

op 18 May 2018

Bedankt voor je berichtje. Ik heb de link aangepast. Hij werkt weer :-)

Jenny

Door

Jenny

op 1 June 2018

Heel gemakkelijk om zelf te maken ik ben fan

Ria

Door

Ria

op 1 June 2018

Je kunt ook blok van sunligtzeep raspen.

Elke

Door

Elke

op 26 June 2018

Mijn wasmiddel werkt heel goed, ik ben er zeer tevreden van! Ik ruik alleen niets van de etherische olie... Heel raar. Zou je bijvoorbeeld ook marseillezeep met een geurtje kunnen gebruiken?

Anita

Door

Anita

op 5 August 2018

Ik heb het probleem ook. Aleppo zeep gebruikt

Hanneke

Door

Hanneke

op 10 October 2018

Gisteren voor de eerste keer zeep gemaakt met Aleppo zeep. Ook ik heb het probleem dat hij enorm dun blijft. Heb nog niet echt gelezen wat ik hier tegen kan doen. Iemand tips? Het is nu een waterige substantie.

evelynn

Door

evelynn

op 11 October 2018

hii,,ik heb het wasmiddel gemaakt volgens de aangegeven instructies maar blijft gewoon waterig baal er van,en ik lees tussen de reacties dat er eigenlijk veel met het zelfde probleem zitten, er moet iets niet goed zijn en dit gaat niet over 1soort zeep die mensen gebruiken ik heb ook allemaal verse producten gaan kopen voor dit te kunnen maken ik heb als zeep marseillezeep van jacob hooy gebruikt

Alexandra

Door

Alexandra

op 12 October 2018

Zeep is niet gelijk zeep. Een Marseillezeep kan variëren van 70 tot 100% olijfolie en de kwaliteit van de olie verschilt ook heel erg. Voor schoonmaak heb je een zeep nodig die hard (sterk alkalisch). In zeepen voor je lichaam wordt meer aan olie toegevoegd, superfat, waardoor ze minder uitdrogend zijn. Vandaar kan de hoeveelheid zeep heel erg variëren. Voor je wasmiddel is zo gezien een goedkopere, simpelere zeep beter. Ik maak mijn zeep zelf, voor schoonmaak van 100% kokosolie. Ik moet op 5 liter 10 gram meer aan zeep gebruiken als in het recept anders blijft het dun vloeibaar. Maak eerst 2,5 liter I in een grote pan met 40 gr van je zeep, laat dit over nacht in de pan staan, is het na mixen nog zacht, zet het terug op het fornuis verwarm het en geef 10 gram extra bij en weer wachten. Zo kan je testen hoeveel zeep jij voor je recept nodig hebt. Etherische olie kan je beter toevoegen als het wasmiddel koud is. Boven de 30 graden begint het te vervliegen en de loog van de zeep doet de rest. Kan je beter met een sprayflacon over je was heen gaan.

Astrid

Door

Astrid

op 27 October 2018

Wat jammer dat er Marseillezeep gebruikt wordt. Hierin zit altijd palmolie naast olijfolie. En met het kopen van palmolieproducten stimuleer je de ontbossing in Azie. Ik maak zelf altijd zeep, al jaren, van Aleppozeep. En het wordt nooit dik, maar dat wil niet zeggen dat het niet werkt. Ik was er al jaren mee. Perfect.

Janneke

Door

Janneke

op 24 December 2018

Hoi Astrid, hoe maak jij zelf die zeep? Zou ik ook wel willen doen.

Corrie Smit

Door

Corrie Smit

op 23 November 2018

Ik heb sunlight zeep gebruikt om zelf wasmiddel te maken. Het wordt niet dik na een nacht te hebben gestaan, maar het wast wel schoon en daar gaat het mij om.

Linda

Door

Linda

op 7 January 2019

Ik ben zo tevreden! mooie gel geworden. Wast prima. Ik ga nu nog op zoek naar een lekkere etherische olie voor de geur!

Mirjam

Door

Mirjam

op 7 January 2019

Ik heb op internet vernomen dat het gebruik van zelfgemaakt wasmiddelen helaas niet goed Ongeveer twee derde van het zelfgemaakt wasmiddel of vlekkenverwijderaar bestaat uit waterontharders, die niets doen om iets schoon te maken, en ongeveer een derde is zeep. In tegenstelling tot de moderne wasmiddelen bevatten zelfgemaakte middelen geen oppervlakte-actieve stoffen (ook wel tensiden, detergenten of surfactacten ( van surdace active agent genoemd), enzymen, polymeren of bleekmiddelen. Voorbeelden van oppervlakte-actieve stoffen zijn ingrediënten met een molecuulstructuur die ontworpen is om waterspanning te verminderen, en daarnaast wateroplosbaar en vetoplosbaar is. Dit betekent dat ze zich kunnen hechten aan vuil en in water kunnen oplossen zodat het tijdens de spoelfunctie weggespoeld kan worden.Helaas kan zeep dit niet, en is het veel minder efficiënt dan moderne niet-ionische en anionische oppervlakte-actieve stoffen. Dit betekent dat ze niet goed kunnen reinigen tenzij het oppervlak dat ze reinigen glad en niet-poreus is, wat niet het geval is bij textiel. Om textiel op de juiste manier te reinigen heeft het veel beweging nodig, zoals het zou krijgen op een ouderwets wasbord (zoals oma vroeger deed). De huidige moderne machines bieden die beweging niet, omdat ze dat, met de huidige wasmiddelen en vlekkenverwijderaars, niet hoeven. Hierdoor blijven, als je met zelfgemaakt wasmiddel wast, zeepresten achter in je kleding en worden bacteriën en vuil niet effectief verwijdert.

Fabienne

Door

Fabienne

op 26 February 2019

Ik gebruik al heel lang zelfgemaakt waspoeder en vloeibaar wasmiddel. Mijn was is altijd schoon!

Eveke60

Door

Eveke60

op 20 January 2019

Even voor degene waar het wasmiddel niet bij indikt, wanneer je allepozeep of marseille zeep op basis van olijfolie gebruikt, dikt je wasmiddel niet in, aangezien hier geen palmolie inzit, las ik op andere sites. Maar is evengoed te gebruiken

Lobke

Door

Lobke

op 8 June 2019

Hoi, als ik de vloeibare wasmiddel wil maken, gebruik je dan backing soda of schoonmaaksoda? Gr lobke

Jacqueline

Door

Jacqueline

op 29 July 2019

Ook ik wil graag weten welk soda er gebruikt wordt, baking soda of gewone soda.

Layla ten Cate

Door

Layla ten Cate

op 7 August 2019

Hallo, ik heb een vraagje, is het erg als je wasmiddel niet dik is geworden kan je het dan nog steeds gebruiken? want ons wasmiddel voor de witte was is wel gelukt maar ons wasmiddel voor de bonte was niet die hebben we ook al een keer opnieuw gemaakt en hij is nog steeds waterachtig. hoe komt dit?

Bie

Door

Bie

op 16 August 2019

Ik maak het ook zelf maar mijn machine begint ervan te stinken... Heb alles al geprobeerd om die geur eruit te halen, geen succes echter.

Reactie plaatsen