Vlekkenstift zelf maken met natuurlijke ingrediënten

Vlekkenstift zelf maken met natuurlijke ingrediënten

In plaats van een dure vlekkenstift in de winkel te kopen die vol zit met chemicaliën kan je beter zelf je eigen diy vlekkenstift maken.

Met alleen maar zoals ossengalzeep, soda en azijn.

Ik gebruik deze vlekkenstift nu al een aantal jaar en bijna alle vlekken verdwijnen als ik ze behandel met deze stift. Je doet ook nog eens heel lang met de stift, dus fijn om wat geld te besparen.

Dit recept is voldoende voor 1 deostick en 2 lippenbalsemsticks (de kleine vlekkenstiften zijn super makkelijk om mee te nemen voor als je onderweg eens een ongelukje hebt.)

Deze stick bestaat onder meer uit ossengalzeep. Ossengalzeep is een al heel oud recept op basis van pure zeep en ossengal (tegenwoordig rundergal want ossen worden niet meer gehouden).

Het is een echte dieptereiniger om vooral vet-,vruchten-, wijn-, chocolade- en inktvlekken uit textiel te verwijderen. Ossengalzeep is biologisch afbreekbaar en bevat geen chemische bleekmiddelen. Kortom, een natuurvriendelijk wondermiddel.

In Duitsland kan je bij de Rossmann (drogisterijketen) ook plantaardige ossengal zeep kopen als je je vlekkenstift liever vegan maakt. Ik heb deze ook geprobeerd en het werkt net zo goed.  Kan je die niet vinden of woon je niet in de buurt van de grens dan is de ossengalzeep van Sonnet het meest diervriendelijke alternatief omdat zij de rundergal van weidekoeien gebruiken, die in ieder geval nog een goed leven hebben gehad. Sonnet vind je vaak bij de biowinkel of online.

De kracht van ossengalzeep wordt nog verder versterkt in combinatie met de zeepvlokken of geraspte marseille zeep.

Azijn en soda helpen de vlek dan ook op te lossen in de wasmachine.

vlekkenstift

Benodigdheden voor je vlekkenstift

  • 30 gram zeepvlokken (of geraspte marseillezeep)
  • 45 gram geraspte ossegalzeep
  • 15 gram soda
  • 2 eetlepels natuurazijn (kleurloos)
  • 5 eetlepels water
  • 1 lege deostick en 2 lippenbalsemsticks

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en laat het geheel op laag vuur onder constant roeren smelten tot een zachte crème/puddingachtige egale massa (dit kan wel 10 minuten duren).

Doe dan de massa in een stevig plastic zakje en druk het geheel in een hoek, knip de punt af en nu heb je een soort spuitzak waarmee je de deostick en lippenbalsemsticks kunt vullen. Het beste vul je eerst de lippenbalsemsticks want de massa wordt snel kouder en steviger en dan krijg je het niet meer in de kleine sticks.  De deostick kan je het beste van bovenaf vullen, dit gaat het makkelijkste.

1 dag open laten staan zodat de sticks goed kunnen drogen en dan afsluiten met het dopje en kan je ze gebruiken.

Gebruik

Maak de vlek nat met een beetje water en wrijf dan met de vlekkenstick over de vlek.  Goed inwrijven en dan in de wasmachine en wassen op je normale programma.

Gebruik je de kleine stick voor onderweg, maak dan de vlek even vochtig met een beetje water, met de stick de vlek inwrijven, met een vochtig doekje even goed over de vlek wrijven om de vlek en zeep te verwijderen. Dan droogdeppen met een droog doekje.

Alle benodigdheden voor je vlekkenstick vind je in de Aromalifestyle shop.

Wil je alle recepten op een rijtje en nog veel meer natuurlijk huishouden tips?  Dan is de online natuurlijk huishouden workshop wellicht ook iets voor jou. 

Inge
Door

Inge

op 13 Feb 2022

Ik heb zelf de vlekkenroller gemaakt, maar deze wordt zou hard dat hij niet loskomt met de roller, wat kan ik hier aan doen?

baten ingrid
Door

baten ingrid

op 14 Feb 2022

ik heb dit ook gehad bij het maken. ik hoop dat we een antwoord krijgen want dit is niet zo evident dat er geantwoord wordt. ik denk dat monica niet beseft dat als je iets wil maken en met vragen zit er ook op moet geantwoord worden

Inge Cuypers
Door

Inge Cuypers

op 14 Feb 2022

Inderdaad, je zou toch moeten weten wat je misschien verkeerd friet. Ik heb nu heel wat spullen gekocht om recept en te maken, maar als het telkens fout loopt, kost het wel heel wat.

Monica Can
Door

Monica Can

op 07 Mar 2022

Inge, ik heb je al een antwoord gegeven via de mail dus ik hoop dat het nu goed is gegaan. Voor alle anderen die misschien ook dit probleem hebben. De stick wordt ook hard en je maakt hem nat met water om dan over de vlek te wrijven. Als de stick niet omhoog wil dan kan je hem even wat verwarmen (bijv. in je handen of even in een beetje warm water zetten) zodat de boters iets zachter worden en je stick omhoog kunt draaien.

Reactie plaatsen