Citrus reinigingsdoekjes, herbruikbaar en desinfecterend

Citrus reinigingsdoekjes, herbruikbaar en desinfecterend

Deze desinfecterende citrus reinigingsdoekjes mogen niet ontbreken op je aanrecht. Super makkelijk om altijd bij de hand te hebben en ze ruiken heerlijk fris naar citrusvruchten.

De meeste desinfecterende doekjes die je in de winkel kunt kopen bevatten allerlei schadelijke stoffen en vaak ook syntetische parfum.

Dat kan schadelijk zijn voor je gezondheid en die van je familie en huisdieren.

Een ander nadeel is dat je ze maar 1 keer kan gebruiken en dan weg moet gooien. Ook nog eens slecht voor het milieu. En het is echt zo simpel om deze doekjes zelf te maken.

Ik heb ze zelf gemaakt met van die dunne doekjes, die je heel goedkoop bij de supermarkt kunt kopen.

Volgens de verpakking zijn het wegwerp doekjes maar je kunt ze makkelijk meerdere keren (heet) wassen en zo langdurig gebruiken.

Je kunt natuurlijk ook een oud katoenen t-shirt nemen wat je in stukjes knipt, een oude badhanddoek die al wat dunner is geworden of  theedoeken.

 

citrus reinigingsdoekjes

 

 

Wat heb je nodig voor je desinfecterende citrus reinigingsdoekjes?

  • 12 dunne doekjes
  • 250 ml. water
  • 150 ml. natuurazijn
  • 10 druppels citroen etherische olie
  • 10 druppels sinaasappel etherische olie
  • 1 afgestreken eetlepel zuiveringszout (baking soda)
  • 1 eetlepel (15 ml.) neutrale vloeibare zeep (bijv. handzeep, afwasmiddel of je zelfgemaakte vloeibare zeep)
  • 1 luchtdicht afsluitbare container.
    (omdat in deze desinfecterende citrus reiningsdoekjes veel citroen- en sinaasappel etherische olie zit heeft een bakje van glas de voorkeur omdat citrus op de lange termijn kunststof kan aantasten)

Hoe werkt het?

Doe het water en de azijn in een glazen kom of maatbeker, voeg de zeep en etherische olie toe, roer voorzichtig door en voeg dan als laatste het zuiveringszout toe, dit gaat even flink borrelen en bruisen dus wacht tot het uitgebruist is en het zuiveringszout is opgelost. Nog even kort doorroeren.

Week dan je doekjes in dit mengsel totdat ze allemaal goed vochtig zijn, haal ze dan uit het water en knijp ze voorzichtig uit, ze moeten nog goed vochtig zijn maar mogen niet meer druppelen.

Vouw dan de doekjes op en doe ze in het afsluitbare bakje.

 

 

Gebruik deze doekjes om je aanrecht snel schoon te maken, deuren, kranen, lichtknopjes te desinfecteren etc. etc.

En zelfs je kinderen kunnen mee helpen want je hoeft je geen zorgen te maken over schadelijke stoffen.

Ik ben benieuwd waarvoor jij je desinfecterende citrus reinigingsdoekjes gebruikt. Ik zou het leuk vinden als je hieronder je commentaar achter laat.

Rianne
Door

Rianne

op 28 August 2019

Ik wil de doekjes gaan maken en wil ze vooral gaan gebruiken voor de dagelijkse wc-,beurt en deurklinken etc. Maar ik kan me zo moeilijk voorstellen dat ze na het wassen goed blijven... En hoe vaak kun je ze gebruiken, voor je ze in de was doet? Uitspoelen en weer gebruiken, zoiets??

Fleur
Door

Fleur

op 5 May 2020

Hallo, ik wil ook graag deze doekjes maken. Maar hoe lang kun je het bewaren na het maken. Kun je bijvoorbeeld veel maken zodat je gewoon in meerderen ruimtes in huis een doosje kunt neer zetten

Alex
Door

Alex

op 9 July 2020

Ideale doekjes, ruiken lekker fris en werken prima. Ik gebruik ze voor aanrecht, gasfornuis en keukenvloer, voor wc (ideaal als je net zindelijke kids hebt, ff een doekje tussendoor), vette en vieze plekken op deuren en kastjes. Ik ben er behoorlijk weg van! En gebruikt= wassen en opnieuw..

Annie
Door

Annie

op 30 January 2021

Ik gebruik nu al enkele weken deze doekjes (als vervanging voor de wegwerpdoekjes) en ben echt reuze enthousiast over het gebruik en gemak. Ze ruiken lekker, maken goed schoon en zijn na het wassen ook weer herbruikbaar. Oh ja, doekjes beter niet in de droger drogen, dan krimpen ze ;) Dank je Monica voor dit prachtig recept..

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down